Blogolj!

2015. november 25.

RUSSIA TODAY
Oroszország egyetlen szavát nem hiszi el, amit Törökország állít arról, hogy az SZu-24M orosz taktikai bombázó  megsértette a török légteret, jelenti a globális orosz  televízió angol nyelvű portálja. A törökök azt állítják, hogy a gépet azután lőtték le, miután 17 másodpercen át megsértette a török légteret. A gépet lelövő F-16 viszont megsértette a szíriai légteret.  17 másodperc alatt nem lehet valakit tízszer figyelmeztetni, mint ahogyan azt a törökök állítják. A törökök által említett 2,5 km-es zónán az óránként 1600 km-es sebességgel, 6 ezer méter magasságban repülő gép másodpercek alatt halad át.

                                                               *             *             *

Drámai esés következett be azok körében, akik Párizsban akartak karácsonyozni, jelenti az adó Párizsból. 

THE NEW YORK TIMES
Az orosz gép lelövése azonnal hidegháborús felhangokat kapott, amikor Oroszország visszautasította a lelövés ankarai változatát és Ankara a NATO rendkívüli ülését kérte, ami még több orosz dühöt és Törökország kigúnyolását vonta maga után, írja a vezető amerikai lap.  Ez fél évszázada az első eset, hogy egy NATO ország lelő orosz gépet. A francia és az amerikai elnöknek most már nem igen van esélye, hogy rávegyék Moszkvát, álljon el Asszad szíriai elnök támogatásától. A törökök úgy viselkednek, mintha „mi lőttük volna le a török gépet és nem ők az oroszt”, mondta Putyin, hozzátéve, „azt akarják, hogy a NATO az Iszlám Államot segítse?” Steven Warren amerikai katonai szóvivő tegnap megerősítette, hogy török pilóták tízszer figyelmeztették az orosz pilótát, de az orosz gép a figyelmeztetésekre nem reagált / ad a lap teljes hitelt a török verziónak/. 

THE WALL STREET JOURNAL
„Az ég elsötétül a Szíriával kötendő megállapodás fölött azzal, hogy a törökök lelőttek egy orosz harci gépet” címmel a világlap arról ír, a lelövés azzal fenyeget, hogy „elpusztítsa minden esélyét arra, hogy a nemzetközi hatalmak bármilyen nagy koalíciója jöjjön létre a szíriai káosz útjának megváltoztatására – legalább is most”.  Putyin elnök kedden azzal vádolta Törökországot, hogy az Iszlám Államot pénzeli olyan olajvásárlásokkal, amelyek több száz millió dollárt tehetnek ki. Az orosz gépek most egyre nagyobb figyelmet fordíthatnak majd olyan szíriai lázadókra, mint a törökök által támogatott szíriai türkmének. 

                                                                              *             *             *

A belga kormány megszünteti azon repülőtéri biztonsági személyzeti tagoknak a munkaengedélyét, akik kapcsolatban álltak a múltban Szíriába elment emberekkel. A hatóságok nemrégiben felfedezték, hogy valaki egy belga reptéren dolgozott, mielőtt 2013-ban Szíriába ment. 

IRAN RADIO
Asszad szíriai elnök Damaszkuszban hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államnak juttatott szaúdi és katari segítség Törökországon keresztül jut el a rendeltetési helyére, Erdogan török államfő és Davutoglu miniszterelnök személyes támogatásával, jelenti az iráni rádió német nyelvű adása.

DEBKA FILE
Az izraeli hírszerzéssel  jó kapcsolatokat ápoló izraeli portál arról számol be, hogy harci gépek kísérnek minden nem katonai gépet, amely Szíria légterében repül, közel a török határhoz. 

TODAY’S ZAMAN
„A török idegenforgalom lesz az orosz repülőgép válság első áldozata” címen a török lap arról ír, hogy potenciálisan hatalmas veszteséget szenvedhet a török  turizmus a gép lelövés eredményeként, ugyanis orosz turisták évente 4 milliárd dollárt költenek Törökországban, és most a Kreml felszólította az oroszokat, kerüljék a törökországi  utakat. 

POLITICO
Az uniós ügyekkel foglalkozó szakportálok legtekintélyesebbike „Erdogan lelövi Putyint” címmel közölt véleménycikkében azt írja, egészen biztos, hogy az orosz bombázó lelövése nem volt véletlen esemény, hanem azt a legfelsőbb szintről rendelték el. Máskülönben bocsánatkérést hallhattunk volna a török oldalról. És Putyin se nevezte volna azt „hátba döfésnek”. Ankara meg akarta szégyeníteni a Kremlt. Erdogan elnök katasztrófapolitikát játszik: mivel egyre kétségbeesettebben látta, hogy Moszkva, Teherán, Bagdad és Damaszkusz, a síita félhold, mind jobban kialakul, provokálni akarta a Nyugatot, amely szerinte mind engedékenyebb e szövetség iránt, amely megakadályozza a neo-oszmán birodalmi álmok megvalósulását. 

EUOBSERVER
A magyar elhárítás tegnap bejelentette, hogy hat embert letartóztatott, akik közül néhányan bombákkal és fegyverekkel Budapest felé utaztak. A szolgálat később nyilatkozik arról, hogy ezek az emberek kapcsolatban álltak-e dzsihadistákkal. Hozzá tették, az ügynek nemzetközi szálai is vannak. 

HANDELSBLATT
„Orbán irányítja most már a budapesti tőzsdét” címmel a német kereskedelmi lap arról számol be, hogy a bécsi tőzsde eladta részesedését a magyar értéktőzsdében. „Ez pénzügypolitikai győzelem Orbán Viktor és kormánya számára. Ezzel magukhoz ragadták a börze többségi tulajdonát. „A jobboldali populista miniszterelnök ismét egy darabbal közelebb került céljához, hogy a magyar pénzügyi piacot ismét nemzeti tulajdonba vegye”.

DER SPIEGEL
Manuel Valls francia miniszterelnök követeli, hogy zárják le az európai határokat a közel-keleti menekültek előtt,  írja a német hetilap online portálja. Attól óvott, hogy Németországban is lesújthatnak a terroristák. „Európa határainak ellenőrzése dönt az Európai Unió sorsáról”, jelentette ki Valls a Süddeutsche Zeitungnak, hozzátéve: „Ha ezt nem tesszük, akkor a népek azt mondják majd: elég Európából!”   Egy jelentés szerint a Stade de France stadionban egyik öngyilkos merénylő Bajorországban menekültként regisztráltatta magát. 

THE GUARDIAN
„Svédország véget vet nyitott kapuk politikájának” címmel azt írja a brit baloldali lap, hogy a svéd miniszterelnök, Stefan Löfven kijelentette, lélegzetvételi időre van szüksége országuknak, ami homlok egyenesen ellentétes korábbi politikájukkal, miután visszatérnek az „EU minimumhoz”. Löfven kijelentette: jövő év áprilisától a legtöbb menekült csak ideiglenes tartózkodási engedélyt kap. Valamennyi közlekedési eszközön ellenőrzik a beérkezni akarók személyi azonosságát és szigorúan korlátozzák, hogy a menekülteknek jogában legyen rokonaikat Svédországba hozatni. Vége az „üdvözöljük a menekülteket” politikának. 

PRESS TV
Esszebszi tunéziai elnök 30 napos szükségállapotot rendelt el az országban, ami este 9-től reggel 5-ig tartó kijárási tilalommal is jár, jelenti az iráni tévé angol nyelvű globális adása Tuniszból. 

                                                               *             *             *

Tunéziai és palesztin újságírók nemzetközi eseményt rendeztek az izraeli börtönökben senyvedő palesztin fogvatartottak sorsáról, illetve arról, hogy sorsukról a sajtó miért beszél oly keveset.

SPUTNIK
Egyre nagyobb figyelem fordul a francia  Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen unokahúga, Marion Marechal Le Pen, a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokája felé. Egy friss közvéleménykutatás szerint, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja, mesze a legesélyesebb, hogy a decemberi tartományi választásokon megnyerje a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d’Azur elnökségét. A párt a határellenőrzés újra bevezetéséért, a dzsihadisták kettős állampolgárságának megszüntetéséért és a radikális imámok mecsetjei bezárásáért kampányol. 

                                                               *             *             *

Az amerikai Hilton hotel lánc több internetes helyére betörtek hackerek, hogy ellopják a vendégek hitelkártya adatait. A lánc kéri, hogy azon vendégek, akik 2014. november 18 és december 5, illetőleg 2015. április 21 és 27-e között fizettek bankkártyával, gondosan ellenőrizzék számlakivonatukat.

1
https://szemle.blogstar.hu/./pages/szemle/contents/blog/22682/pics/lead_800x600.jpg
 

2015. szeptember 18.2015.09.18. 11:40

2015. október 15.2015.10.15. 09:00

2015. november 25.2015.11.25. 10:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
kuki matyi 2015-11-25 13:10:46
A szír-török határon történt vadászgép-incidens kapcsán olyan vezető nyugati hírforrások, mint a Reuters és a CBS News arról számolnak be, hogy még a Pentagon tisztviselői szerint is "bár Oroszország okoz problémákat, ebben az esetben Törökország hibázott, amikor túlreagált egy nem jelentős légtérsértést" és az orosz gépet "a szíriai légtérben érte a találat".

Az orosz gépet ért találat helye, a gép által elkövetett esetleges légtérsértés és az arra adott török válaszcsapás térbeli indító helyzete mind olyan technikai tényező, melyek most a nemzetközi vezető hírügynökségek főcímei között szerepelnek. Ezeket a tényeket az érintett felek máshogy interpretálják, és a sajtóorgánumok még egy darabig egymással szembe állítva vezető hírként fogják tálalni az eseményhez kapcsolódó nyilatkozatokat és elemzéseket.

A szalagcímek tartalmai közül azonban az esettel kapcsolatos legfontosabb tényező kimaradt; az a tény, hogy az incidens során nem egy, hanem két Szu-24 típusú orosz vadászbombázó hajtott végre páros repülést a határszakaszon.

Törökország ENSZ nagykövete a szervezet főtitkárához és az ENSZ BT soros elnökéhez címzett azonnali sürgősségű levelében a dokumentum két Szu-24 vadászgépről tesz említést, melyek közül az első gép elhagyta a török légteret, míg a másodikra a török légierő F-16-os gépei még azelőtt lőttek, mielőtt elhagyta volna a török légteret.

A dokumentum által pontosan megjelölt, a légtérsértésre vonatkoztatott idő-távolság adatokból kiszámolható, hogy a Szu-24 sebessége a török támadás pillanatában 450 km/h volt, ami a gép sebességmaximumának 16%-a, tehát az orosz gép a támadást megelőzően jelentősen lelassított.

Ennek a lassítási manővernek a végrehajtása azt feltételezi, hogy az orosz pilótapáros a másik Szu-24 gép védelme érdekében passzív defenzívát alkalmazott - vagyis hátramaradt, hogy felfogja a támadást, anélkül, hogy fegyveres konfliktust kezdeményezett volna. Így társaikat fedezve és a török pilóták józan eszére is alapozva próbálták deeszkalálni a percnyi egység alatt kibontakozó konfliktust.

Az, hogy a törökök a józan ész és belátás helyett levegő-levegő rakétákat lőttek az orosz gépre, annak a bizonyítéka, hogy Törökország nemcsak a nemzetközi jogot, hanem a hagyományos katonai morált is semmibe veszi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?