Blogolj!

2015. november 26.

JUNGE FREIHEIT
„A bevándorlás nem emberi jog”, szögezte le Václav Klaus volt cseh elnök, aki a nyugat-európai államok politikáját tette felelőssé a jelenlegi migrációs válságért a német lapnak írt cikkében. A válság oka nem a Közel-Keleten vagy Afrikában keresendő, hanem abban az Európában, ahol vége van a demokráciának, vagyis az óriási horderejű döntéseknek a lakosság feje fölött történő meghozatalában. „A tömeges migráció egy hamis ideológia következménye. Nem általános emberi jog, hogy valaki egyszerűen egy másik országba bevándoroljon”, írta Klaus. 

                                                               *             *             *

Bern Raffelhüschen német közgazdász szerint a Németországba érkezett menekültkérők nagy száma miatt az adófizetőket évi 17 milliárd euró többletköltség terheli. Még akkor is, ha a menekültkérők hat éven belül integrálhatóak a munkapiacra, a pluszköltségek hosszú távon 900 milliárd euróra rúgnak. 

RUSSIA TODAY
Egyes török tisztségviselőnek közvetlen pénzügyi érdeke van az Iszlám Állammal folytatott olajkereskedelemben, jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miközben arról beszélt, hogy Oroszország milyen lehetséges ellenintézkedéseket tesz Törökországgal szemben az orosz bombázó lelövése miatt, jelenti az angol nyelvű orosz globális tévéállomás. „Amit a törökök tettek, az ténylegesen az Iszlám Állam védelmezése”, mondta Medvegyev, hozzátéve, „a török hatóságok vakmerő és kriminális tettei veszélyesen eszkalálták az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatokat”.  Medvegyev elmondta, Oroszország több fontos projektet töröl Törökországgal és török vállalatokat kitilt az orosz piacról. Oroszország már javasolta polgárainak, ne utazzanak Törökországba az ottani terrorveszélyre hivatkozva, és ennek értelmében számos orosz utazási iroda levette kínálatáról a törökországi utazásokat. 

THE WALL STREET JOURNAL
Az Obama-kormány azzal vádolta meg a szíriai kormányt, hogy az olajat vásárol az Iszlám Államtól és feketelistára helyezett egy szíriai-orosz üzletembert, akiről gyanítja, hogy ezeket az üzleteket segítette, írja a globális terjesztésű amerikai lap.   

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
Oroszország meg akarja Törökországot abban akadályozni, hogy a Szíriából érkező terroristákat továbbra is támogassa. Moszkva közös kezdeményezést tervez Franciaországgal, hogy kikényszerítse a török-szír határ bezárását, írja a német gazdasági-politikai hírportál. Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Putyin orosz és Hollande francia elnök mai találkozóján ezzel kapcsolatban már többet fognak mondani. Lavrov ugyanakkor kételyeit hangoztatta, hogy a gép lelövése „spontán” módon történt és nem „megtervezett provokációról” volt szó. Az eset Moszkvának teljes mértékben elfogadhatatlan, nyomatékosította, és Moszkva kapcsolatait Törökországgal „komolyan felülvizsgálja”.

                                                               *             *             *

 „Az orosz harci gépet a török kormány lőtte le. Az adott parancsot a légvédelmi erőknek, hogy a gépet Szíria fölött lelője. Hogyan lehet egy fegyveres ellenzéket mérsékeltnek tartani, ha az olyan pilótára lő, aki ejtőernyővel ugrik ki a gépből?”, kérdezte Valid al-Muallim szíriai külügyminiszter, aki a gép lelövését katonai bűncselekménynek nevezte. A szíriai légvédelem megerősítette az orosz vezérkar adatait, amely szerint a bombázó nem sértette meg a török légteret, teszi hozzá az orosz hírügynökség német nyelvű portálja. 

RFE/RL
A november 24-én lelőtt orosz bombázó ügye rendkívül kínos helyzetbe hozta a legtöbb közép-ázsiai államot. A térségben senki nem akar ujjat húzni Oroszországgal, „a korábbi gyarmatosítóval” /írja az az amerikai pénzen működtetett, a térségbe sugárzó amerikai rádióállomás, amely Palesztina esetében soha nem jegyzi meg, hogy jelenleg van gyarmatosítójuk/, de ugyanakkor a kazahok, a kirgizek, a türkmének és az üzbégek türk népek, és a Szovjetunió összeomlása óta eltelt csaknem 25 évben Ankara  a kulturális és nyelvi rokonságot felhasználva sikeresen fejlesztette országaikkal a kapcsolatait. 

IRAN RADIO
Az ENSZ közgyűlése hat határozatot hozott Izraellel szemben a zsidó államnak a palesztinokkal szemben történt agresszív fellépése miatt, jelenti az iráni rádió német nyelvű adása. 

THE NEW YORK TIMES
Az Egyesült Arab Emírségek titokban 450 kolumbiai zsoldost küldtek Jemenbe egy olyan harcban való részvételre, amelybe az Egyesült Államok és Irán is beavatkozott, olvasható a vezető amerikai lapban. Az év elején egy szaúdi vezetéssel alakult, több országból álló koalíció – amelyben benne van az Egyesült Államok is – katonai kampányt indított huti lázadókkal szemben, akik kiszorították a kormányt Szanából, az ország fővárosából. A lap szerint a kolumbiai harcokban edzett zsoldosok megjelenése még kaotikusabbá teszi majd a jemeni helyzetet. A gazdag arab országok – főként Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – az elmúlt években agresszívabb katonai stratégiát folytatnak a Közel-Keleten, hogy megfékezni igyekezzenek a 2010-es arab tavasz idején megindult forradalmak nyomán keletkezett káoszt. Zsoldosokat használnak olyan háborúkban, melyekben a helyi lakosság nem akar részt venni. 

EUOBSERVER
Észak-Rajna-Vesztfália német állam Athénnak több mint tízezer görög nevét adta át, akikről azt gyanítják, hogy adóelkerülés miatt svájci bankszámlán tartják pénzüket, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál.

                                                                              *             *             *

Norvégia ma reggeltől ellenőrzi kompjáratait és határait attól tartva, hogy nagy számú menekült akar belépni az országba azt követően, hogy Svédország kedden határellenőrzést vezetett be. Finnország és Svédország sürgette a skandináv országokat, hogy tartsanak közös megbeszéléseket a migráció témájában. 

20 MIN
A svájci portál a repülőgépen utazókat óva inti attól, hogy elfogadják a fedélzeten felkínált kávét vagy teát, mert az elkészítésükhöz használt víz szennyezett és számos alkalommal még fekália baktériumokat is tartalmaz. Erre az amerikai környezetvédelmi hatóság, az Environmental Protection Agency vizsgálata mutatott rá.

https://szemle.blogstar.hu/./pages/szemle/contents/blog/22714/pics/lead_800x600.jpg
 

2015. szeptember 18.2015.09.18. 11:40

2015. október 15.2015.10.15. 09:00

2015. november 25.2015.11.25. 10:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?