Blogolj!

2015. november 27.

JUNGE FREIHEIT
„A lengyel kormány megtiltja az EU-s zászlókat” címen a német napilap Varsóból jelenti, hogy a lengyel kormány sajtókonferenciáin a jövőben nem lesznek láthatóak uniós zászlók. A lengyel TVN24 szerint az új lengyel kormányfő, Beata Szydlo elmondta, örül, hogy Lengyelország a NATO és az EU tagja, „de megegyeztünk abban, hogy a lengyel kormány ülései után következő nyilatkozatok elhangzásakor a háttérben a legszebb, a fehér és vörös zászló lesz”.

                                                               *             *             *

Tessin kanton tartományi törvényhozása meg tiltotta a burka és a nikab nyilvános viselését, amivel a gyakorlatba ültetik át annak a 2013-as referendumnak az eredményét, amelyben a tessiniek 65,4 %-a a tilalom mellett tette le a voksát. A szabályzat vonatkozik az arcukat eltakaró sportdrukkerekre is. A rendelet ellen vétők 100 és 10 000 frank közötti pénzbüntetéssel számolhatnak. 

FINANCIAL TIMES
„Az EU ugyanazt a sorsot kockáz tatja, mint amit a római birodalom szenvedett el, ha nem állítja vissza határai fölötti uralmát és nem állítja meg a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából érkező menekültek hatalmas beáramlását” idézi a globális lap Mark Rutte holland miniszterelnököt. A holland kormány veszi át az unió rotációs elnökségét januártól, jegyzi meg a cikk, hozzátéve, hogy az EU a határvédelemben még mindig nem döntött. Rutte kijelentette: „Mint mindnyájan tudjuk a római birodalomról, a nagy birodalmak összeomlanak, ha határaikat nem védik jól”. Rutte hozzátette, az EU-nak gyorsan kell cselekednie a migránsok megállításában, és reményét fejezte ki, hogy a vasárnapi brüsszeli csúcson megegyezés születik Erdogan török miniszterelnök és az uniós vezetők között a menekültáradat csökkentesét illetően.

                                                               *             *             *

„A közép- és kelet-európai országokban a nacionalista érzelem fenyegeti az EU egységének szellemét”, írja a véleménycikk megjegyezve, hogy a kijelölt lengyel külügyminiszter rögtön a párizsi támadások után a kvóták ellen foglalt állást, ami csak fokozta az aggodalmakat, hogy a populista bajkeverő Orbán Viktor migránsellenes retorikáját más államok is követik a térségben. Az altruista Nyugat áll szemben az idegengyűlölő Kelettel, és fennáll a veszély, hogy elterjed a nacionalista, populista beszédmodor. A cikk felsorolja, mi mindennel vádolták eddig a magyar miniszterelnököt, beleértve az antiszemitizmust, a korrupciót, a médiumok cenzúrázását és a hatalmát megnövelő új alkotmány meghozatalát.  Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azt nyilatkozza, hogy Orbán szeretné olyan embernek eladni magát, mint akinek van látomása, és nagyon szeretné, ha vezető szerepre tenne szert Európában. Nyugat-Európa rémületére az orbáni retorika elkezdett terjedni Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában.   A menekült platformon összeverődött visegrádi csoport a balti köztársaságokkal, a bolgárokkal és a románokkal együtt már közel járnak ahhoz, hogy meg tudják vétózni a legfontosabb brüsszeli döntéseket, így a migráns kérdésben. Brüsszel még el tud bánni egy Orbánnal, de fél tucattal már nem, áll a lapban.

 

INFO-DIREKT
„Mialatt számos európai térségben a szükségállapot uralja a történéseket, az osztrák hatóságok lefegyverzik a rendőri erőket. A médiában nem olvasható felháborodás”, kezdődik az osztrák hírportál cikke, amely azt írja, míg nemrégiben a rendőrök minden probléma nélkül kaptak fegyverviselési engedélyt és így szolgálati idejükön kívül is a fegyvert maguknál tarthatták, ez már nem így lesz, mert nem kapnak ilyen engedélyt. Ha tehát egy szolgálaton kívüli rendőr a jövőben bűncselekmény szemtanúja lesz, egyet tehet: vár egy szolgálatban lévő rendőr megérkezésére. 

SPUTNIK
Törökországnak és az észak-szíriai türkmén harcosoknak joguk van arra, hogy az orosz légitámadások ellen védekezzenek, jelentette ki Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy sajtókonferencián /a türkmén „harcosok” lőtték le az ejtőernyővel leereszkedő pilótát/, jelenti Washingtonból az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

                                                               *             *             *

Az Iszlám Állam legfontosabb pénzforrása az illegális olajkereskedelem.  Török és szíriai médiumok szerint az IÁ által uralt területekről folyó törvényellenes olajexportot mindenek előtt Bilal Erdogan, a török elnök fia irányítja. Bill Erdogánnak több hajózási vállalata van. Médiaforrások szerint nemrégiben kötött szerződést az IÁ állam olajának szállítására Ázsia irányába. Tulajdonába tartoznak a bejrúti és a törökországi ceyhani kikötőben lévő olajlétesítmények.

                                                               *             *             *

Az oroszok egy nap alatt Szíriába szállították S-400 légvédelmi rakétáikat. Ezek a Moszkva nevű haditengerészeti cirkálóval gondoskodnakk az orosz gépek biztonságáról és arról, hogy „minden veszélyes célt elpusztítsanak”. A rendszerrel szemben a lopakodó repülőgépeknek sincs esélye.

                                                               *             *             *

Ukrajna és Törökország  megegyezett abban, hogy együttműködnek a Fekete-tenger „vízfelszíne biztonságának” megerősítése céljából, közölte az  ukrán állami UkrOboronProm védelmi /hadiipari/ konszern.

AFTONBLADET
A svéd rendőrségnek jövő októberig 21 748 embert kell deportálnia az országból, ami rekord számot jelent. 14 ezer migráns ugyanakkor már eltűnt, és a rendőrség keresi őket, olvasható a svéd napilapban. 

LA STAMPA
Az olasz rendőrség csaknem 800 lőfegyvert talált és kobzott el, amelyet Törökországból Belgiumba akart szállítani egy kamion. A trieszti kikötőbe érkező török teherautósnak nem volt engedélye a 781 darab, mintegy fél millió euró értékű Winchester SXP fegyver szállítására, írja az olasz lap. 

CBC
Az új kanadai kormány várva-várt szíriai menekülttervét nőkre, gyerekekre és családokra korlátozzák, értesült a kanadai közszolgálati adó. A menekültstátuszt kérő egyedül álló férfiak nem lesznek részei a programnak. Ezt hivatalosan jövő kedden jelentik be Ottawában. 

THE WALL STREET JOURNAL
„Magyarország új profilú illiberálisai” címen a globális pénzügyi lap budapesti keltezésű cikkét Vona Gábor fotója illusztrálja és így kezdődik: „Futnak fel Európa-szerte: olyan vezetők, akik eltökélten akarják felborítani a kontinens rozsdás konszenzusát”, majd a második bekezdésben rátér a Jobbikra és vezetőjére /akkor, amikor a Jobbik éppen erősen zuhan, mint mutatta a legfrissebb felmérés/. 

https://szemle.blogstar.hu/./pages/szemle/contents/blog/22728/pics/lead_800x600.jpg
 

2015. szeptember 18.2015.09.18. 11:40

2015. október 15.2015.10.15. 09:00

2015. november 25.2015.11.25. 10:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?