Blogolj!

2015. november 16.

2015.11.16.

TASS
Az orosz védelmi minisztérium felháborodását fejezte ki, amiért a varsói szovjet emlékművet „megszentségtelenítették”, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű honlapja. Idén már 21 esetben követtek el vandál cselekedetet Lengyelországban szovjet katonai temetkezési hely ellen. A minisztérium tisztségviselője szerint mindez a lengyel hatóságok hallgatólagos tudtával történt. „Huligánok szovjet sírokat törtek fel és azokban károkat okoztak, festékkel mázolták be őket, betűket, feliratokat vertek le róluk és azokra sértő szövegeket írtak”. Hozzátette, Lengyelországban sokkal több támadás ér szovjet temetkezési helyet, mint bármely más európai országban.”

POLITICO
„A terror ügyében most mindannyian jobboldaliak vagyunk” címen az uniós ügyekre szakosodott portál azt írja, a párizsi merényletsorozat Európa-szerte a jobboldalnak jött nagyon jól.

SPUTNIK NEWS
A párizsi terrormerényletek „az európai hírszerzési szervek kolosszális kudarca”, idéz egy orosz hírszerzési szakértőt az angol nyelvű orosz hírportál.

CONSORTIUM NEWS
A tényfeltárással foglalkozó amerikai hírportál erősen adatolt cikkében a Nyugat álszentségét mutatja be a tekintetben, hogy az semmit nem tesz keresztbe akkor, amikor Szaúd-Arábia és többi, Perzsa öbölbeli szövetségese pénzeli az al-Kaidát és az Iszlám Államot. Sőt, még kart karba öltve segíti ezen országok terrortámogató politikáját.

RUSSIA TODAY
Az antiszemitizmus elleni küzdelem céljából létesült amerikai Rágalmazás Elleni Liga felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza Antoni Macierewicz védelmi miniszterként történő jelölését azon kijelentéséért, amit tíz évvel ezelőtt tett a Cion bölcseinek jegyzőkönve című „állítólagos zsidó összeesküvéssel kapcsolatban”. 2002-ben Macierewicz egy rádióadásban azt mondta, hogy olvasta a kötetet és azt „nagyon érdekesnek” találta. A hitelességét érintve kijelentette, nem szakértő, „de a tapasztalat azt mutatja, hogy a zsidó körökben vannak ilyen csoportok”.  A liga az ügyben levélben fordult Beata Szydlo megválasztott lengyel miniszterelnökhöz követelve, hogy az ilyen „mélyen és virulensen antiszemita” kijelentést tevő személy ne lehessen védelmi miniszter, jelenti az angol nyelvű orosz globális hírtévé.

                                                               x             x             x

Miközben egy indiai ünnep alkalmával rendezett megemlékezésen hatvanezer, főként indiai származású néző ünnepelte a londoni Wembley stadionban Narendra Modi indiai miniszterelnököt, egyesek tüntettek ellene. Volt, aki Modi és Hitler fotóját emelte a magasba. Arundhati Roy, világhírű indiai írónő nemrégiben azt írta az Indian Express című napilapban, hogy Indiában a keresztényeket, a muzulmánokat és a szikeket arra kényszerítik, hogy terrorban éljenek és ne tudják, ki és honnan támadja meg őket.  

KAOSENLARED
„Benjamin Netanjahu miniszterelnök és terrorállama hat minisztere már letartóztatható, ha spanyol földre lépnek” címmel a baloldali spanyol portál beszámolt arról, hogy a spanyol legfelsőbb  bíróság határozatáról értesítette a megfelelő hatóságokat. Az ítélet a 2010-es „Szabadság flotta” ellen elkövetett gyilkos izraeli támadás miatt hozták.  A flotta élelmiszert és egyéb segélyt kívánt szállítani a palesztinoknak, beleértve a megtámadott Mavi Marmara nevű török hajót.

END TIME HEADLINES
Irán megkapja azon S300-as légvédelmi rakétarendszer legnagyobb részét, amelyet az év végén Oroszországtól megrendelt, közölte az iráni védelmi miniszter, olvasható az amerikai hírportálon. Az iráni katonákat Oroszországban képezik ki a rendszer használatára. 

2015. november 13.

2015.11.13.

EPOCH TIMES
Porosenko ukrán államfő a „Szabadságrenddel” tüntette ki George Soros amerikai milliárdost. Így méltatta: „Megtisztelve érzem magam, hogy ezt a magas kitüntetést egy olyan személynek adjam át, akinek tevékenységei az elmúlt években jelentősen járult hozzá az Ukrajnában végbemenő demokratikus átalakuláshoz”, áll a német hírportálon, amely megjegyzi, Soros komoly összegeket fektetett be az ukrán államkölcsönökben és felhívta Merkel kancellárt arra, hogy Ukrajna tekintetében tekintsen el az általa az egész EU-nak elrendelt takarékossági intézkedésektől. 

THE NEW YORK TIMES
Mintegy két tucat, hagyományos arab ruházatot öltött izraeli fegyveres hatolt be csütörtök hajnalban a ciszjordániai Hebron városában lévő al-Ahli kórházba, egy kocsiban egy állapotosnak tűnő nőt is tolva maguk előtt. 10 perccel később az izraeli erők távoztak, miután lelőttek egy palesztin beteget, és a magukkal hozott tolókocsiban kitoltak egy másik beteget, aki a lelőtt palesztin unokatestvére. A kórház igazgatója döbbenten jelentette ki: „eddig úgy tudtuk, hogy a kórházak a világ legbiztonságosabb  helyei”. Izraeli oldalról közölték, a gyanúsítottakat mindenhol elérik, olvasható a vezető amerikai lapban.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
Németország a jövőben nem fogja eltűrni, hogy az USA megtagadja a német törvényhozóktól, hogy betekintsenek a transzatlanti kereskedelmi tárgyalások szövegeibe, olvasható a német lapban. Ezért a gazdasági minisztérium utasította a washingtoni német nagykövetséget, hogy tiltakozzon az ügyben. 

POLITICO
„Forradalom Angela Merkel kabinettjében” címmel az uniós ügyekre szakosodott portál arról ír, hogy a német kancellár onnan is kapja a legnagyobb ellenzést menekültpolitikájával szemben, ahonnan nem várta: saját kabinetjéből. Pénzügyminisztere és belügyminisztere is nyilvánosan kérdőjelezte meg a kormány stratégiáját és keményebb lépéseket javasoltak a menekültáradat lefékezésére. A cikk végszava az, hogy Merkelnek valamit tennie kell a migránsok beáramlásának lelassítására, ha nem akarja helyzetének tarthatatlanná válását. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
Drótkerítéssel, rendőrséggel és szükség esetén a hadsereggel is védi Szlovénia határait a menekültáradat ellen, kezdődik a vezető német lap cikke, mely így folytatódik: „A szlovén miniszterelnök szóhasználata és intézkedései alig különböznek Orbán Viktorétól, noha Miro Cerar megkísérli azt a benyomást kelteni, mintha a határkerítés felállításával horvát határán Szlovénia nem követné a magyar példát.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
„Ausztria szögesdrótkerítést épít határán” címmel a német portál beszámol arról, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kijelentette, „Nem arról van szó, hogy miként néz ki a kerítés, hanem arról, hogy milyen hosszú”. Sebastian Kurz külügyminiszter szerint a helyzet kezelhetetlenné vált. Az APA osztrák hírügynökség szerint a kerítés 5 km hosszú lesz

INFO-DIREKT
Fabrice Legger, az uniós határvédelmi Frontex vezetője kijelentette: „a menedékre nem jogosult, nem szabályosan érkező bevándorlókat szükség esetén őrizetbe kell venni”, hogy biztosítani lehessen visszavitelüket hazájukba. Az európai jog értelmében „teljes mértékben lehetséges, hogy a migránsokat akár másfél éven át is fogva tartsák”, tette hozzá. 

JUNGE FREIHEIT
Tegnapi szemlénkben ismertettük a Lengyelország a lengyeleké mottó alatt szervezett szerdai varsói tüntetésről készült EUObserver jelentést, amely szerint a tüntetésen 35 ezren vettek részt. A német lap ezzel szemben arról számol be, hogy a lengyel függetlenség napjának alkalmával szervezett demonstráción százezres volt a tömeg, azaz az eddigi legnagyobb lengyelországi tüntetésről volt szó. A tüntetés kezdetén felolvasták Andrzej Duda államelnöknek a felvonulókhoz írt üzenetét, melyben örömét fejezte ki, hogy a lengyel fiatalok mind nagyobb számban vesznek részt patrióta eseményeken.

2015. november 12.

2015.11.12.

THE TIMES OF ISRAEL
Hatalmas felháborodás követte Izraelben azt az EU-ban tegnap hozott döntést, hogy az 1967-es demarkációs vonalon túlról származó izraeli termékek származási helyét azonosítani kell. A törvényhozás számos tagja az uniós döntést antiszemitának bélyegezte. Az izraeli külügyminiszter bekérette az ottani uniós nagykövetet, hogy felháborodásának adjon hangot. A külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatában az EU döntését diszkriminálónak nevezte és azt „a bojkottok szférájából” valónak tekintette. Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes szerint a címkézés egyben bojkottot jelent. Mose Jalon védelmi miniszter szerint „szégyenteljes lépés, amely a terrorizmust és a mögötte álló embereket díjazza”. Számos politikus hangoztatta, hogy az az izraeli-palesztin „békefolyamatot” károsítja. Ajelet Saked igazságügyi miniszter szerint a címkézés „Izrael- és zsidóellenes”. Hozzátette: „az európai képmutatás és Izrael-gyűlölet minden vonalat átlépett”.

                                                               *             *             *

36 demokratapárti és republikánus amerikai szenátor hétfőn elküldött levélben tiltakozott Federica Mogherini uniós külpolitikai biztosnál, az Európai Bizottság alelnökénél, amiért az unió az EU országok által importált izraeli termékeket címkéztetni szándékozik. A levél szerint a címkézés ténylegesen bojkottot jelent, miközben Izrael „kulcsfontosságú szövetséges és az egyetlen valódi demokrácia a Közel-keleten”. Félelmüknek adtak hangot, hogy ez a politika Izrael szélesebb körű bojkottjához vezet.  

HAARETZ
Az EU által bejelentetett címkézési előírások értelmében a palesztinok által gyártott, illetve termesztett áruk címkéjén a „Palesztin termék” vagy „Gázai termék” feliratnak kell állnia. Ha megszállt palesztin területeken lévő illegális zsidó telepekről származik a termék, azt így kell címkézni: „Termék a Golán magaslatokról (izraeli település)” vagy „Ciszjordániai (izraeli település) termék”. Az előírás friss gyümölcsökre, zöldségekre és kozmetikai termékekre vonatkozik, de nem vonatkozik csomagolt élelmiszerekre és nem-kozmetikai ipari termékekre. A nem megfelelően címkézett áruk esteében az importőr további információt kérhet akár a gyártótól, akár az európai importőröktől az eredetre vonatkozóan. 

RUSSIA TODAY
„Mint egy háború: Calais lakói rémületben élnek, miután már a harmadik éjszaka folytatódnak a rendőrség és a migránsok közötti összecsapások” címen az angol nyelven sugárzó globális orosz tévéállomás részletekkel szolgál a vasárnap kezdődött zavargásokról, melyben már 27 rendőr sérült meg. A „Dzsungelnek” nevezett táborba behatoló rendőrség könnygázt lövellt azokra a menekültekre, akik kövekkel hajigálták őket. A városlakók nem merészkednek az utcára és még a redőnyeiket is lehúzva tartják. „Még a kertbe se merünk kimenni gyermekeinkkel”, mondta egy anya. 

EUOBSERVER
Svédországban tegnap este bejelentették, hogy „ideiglenes határellenőrzést” vezetnek be a migránsfolyam korlátozása érdekében, jelenti az uniós ügyekkel foglalkozó szakportál. Az ellenőrzés ma délben kezdődik 10 napos időszakra, mely további 20 nappal meghosszabbítható. /És tetszés szerinti további 30-30 napra./ A határellenőrzés elsősorban az Öresund hídra vonatkozik, és a déli kompkikötőkre, ahol  Dánia felől érkezik a forgalom. Svédország a negyedik EU- és Schengen-ország, amely sürgősségi határellenőrzést vezet be, a nagy számú migránsokra hivatkozva. Dánia lehet az ötödik ilyen ország, írja a portál.

                                               *             *             *

Tegnap mintegy 35 ezer „nacionalista” vonult fel Varsóban, hogy megemlékezzen Lengyelország 1918-as függetlenségére. A menetben részt vettek a Jobbik és az olasz „neofasiszta Forza Nuova” tagjai is. A tüntetők „idegengyűlölő és EU-ellenes jelszavakat skandáltak, valamint zászlókat égettek a „Lengyelország a lengyeleké. Lengyelek Lengyelországért” mottóval rendezett megemlékezésen.

 

DIE WELTWOCHE
A svájci heti magazin főszerkesztője és egy munkatársa hosszú interjút készített a magyar miniszterelnökkel ezzel a címmel: „Egy szó Merkeltől és az áradat megáll”. Az első kérdésre („Orbán úr, uniós hivatali kollégái valamelyike kért öntől tanácsot, kifejezte köszönetét, netán bocsánatot kért öntől?”) adott válasz első mondata: „Kollégáimmal a viszony nem mindig könnyű, legyen az telefonbeszélgetés vagy személyes találkozó”. Második kérdés: „Arra gondolok persze, hogy a menekültkérdésben folytatott politikája végül beigazolódott. Most már mindenki gyorsan kerítést akar építeni.” Orbán elmondta, hogy „A vitakultúra, a szabad véleménycsere és a szabad beszéd kultúrája sajnos már nem feltétlenül része a vitáknak a vezető politikusok esetében. A nyílt téren – azaz a médiumokban és a nyilvános fórumokon – még ritkábban… a szabad és tisztességes véleménycsere egyre kevésbé része az európai politikai elit kultúrájának. Mindent szabályoznak, fegyelmeznek, és egy vezető politikus irányultsága olyan, mint politikai táboráé. Aki mást képvisel, mint az euroliberális fősodor, kipottyan a keretekből és megkísérlik elszigetelni. A baloldal Európában e téren sokkal ügyesebb, mint a néppárti tábor. Elvesztettük azt, ami az európai kontinenst vonzóvá tette, és ami számunkra, magyaroknak vonzerőt gyakorolt: a szabad politikai vita”. A miniszterelnök elmondta, Európában az elit nem a lényeges dolgokról beszél, mint a szabadságról, a kereszténységről, a nemzetről, a büszkeségről. Ellenkezőleg, „ami az európai nyilvánosságot uralja, az az európai-liberális blabla takaros, de másodrendű témákról.” A Merkel kancellárra vonatkozó kérdésben Orbán Viktor azt felelte, hogy a közvéleményt figyelmen kívül hagyják. A miértet illetően: „A liberalizmus ma már nem a szabadságért száll ringbe, hanem a politikai korrektségért, ami a szabadságnak az ellentéte”. Kijelentette azt is, hogy a görögöket kényszeríteni kell a Schengen-határok betartására, ha erre maguktól képtelenek vagy nem akarják, mint ami ténylegesen a helyzet. A törököket illetően úgy fogalmazott, hogy az EU most fizeti meg annak az árát, hogy nem vette figyelembe: egy büszke nemzettel áll szembe. „A nemzetközi kapcsolatokban a legfontosabb az, hogy mások nemzeti büszkeségét tiszteletben tartsák”. Az európai migránskvótákat illetően Orbán így válaszolt: „Ettől minden magyar dühbe gurul. Álláspontunk igen egyszerű: nem mi romboltuk szét azokat az országokat, ahonnan jönnek. Senkit nem bombáztunk. Senkit nem hívtunk ide. És most azok, akik bombáztak vagy  meghívást küldtek számukra, hogy ide jöjjenek. Méltányos ez?” 

THE NEW YORK TIMES
Egyre kevésbé fogadják szívesen a Németországba érkező afgánokat, olvasható a berlini keltezésű tudósítás a vezető amerikai lapban. Októberben 64 ezer afgán érkezett Görögországba. „Német tisztségviselők azzal érvelnek, hogy Afganisztán egyes helyei biztonságosak, úgyhogy nem minden migránsnak kell menedéket adni”. A német külügyminisztérium ugyanakkor sürgős figyelmeztetést adott ki az afganisztáni utazásokkal szemben. Egy Berlinbe érkezett afganisztáni elmondta, a német hatóságok már azt sem akarják, hogy németül tanuljon, holott más migránsok esetében a kormány ezt megköveteli tőlük. 

POLITICO
Új, két havonta megjelenő magazin lát ma napvilágot az Európai Parlament és adófizetői pénzen, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál . A New Direction nevű magazin (az azt megjelentető, azonos nevű alapítványt Margaret Thatcher hozta létre) „a világ első euro-kritikus magazinja”. Első száma címoldalán az euró jele látható, amely felé egy cápa úszik. Egyik írása ezt a címet kapta: „Az IMF és az euróövezet: a tűzoltó és a gyújtogató”. Ebben az olvasható, hogy az euró visszafelé sült el és akadálya lett az európai integrációnak. Merkel kancellár pedig a válság nyomán „beleüti az orrát más országok belügyeibe” és gyűlölt személyiséggé változott.

                                                               *             *             *

Marine Le Pen, a francia jobboldali radikális Nemzeti Front elnöke baloldali fordulatot vett. Megígérte, ha megválasztják, helyre állítja az ország társadalmi védőhálóját és megmenti az USA által vezetett globalizációtól.

2015. november 11.

2015.11.11.

THE UNZ REVIEW
Pat Buchanan publicistának - három amerikai elnök korábbi főtanácsadója - cikke jelent meg egy olyan portálon, amely „az amerikai fősodratú médiából kiszorított érdekes, fontos és vitatott”  írásokat jelentet meg. A cikk így kezdődik: „’Tömeges migráció zajlik le napjainkban…, amely megváltoztathatja az európai civilizációt’, figyelmeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök. ’Ha ez megtörténik, az visszafordíthatatlan’”. Ezután azt írja, Orbán ennek megfelelően cselekedett azzal, hogy 170 km hosszan kerítést emelt a szerb határon, hogy a menekültek Horvátország, majd Ausztria és Németország felé menjenek. Ezután azt írja, a Németországot a migránsoknak megnyitó kancellár támogatottsága zuhanóban van. Az Európa irányuló migráció végét nem látni. Ameddig Európa határai nyitottak, a migránsok jönni fognak. „És miért ne jönnének?” – kérdezi Buchanan, aki ezután ezt írja: „Tekintettel az Európát fenyegető válságra a kérdés már nem az, hogy az EU túléli-e azt, hanem az orbáni kérdés: vajon az európai civilizáció túléli-e a századot?... Európában a születési arány a legkisebb és a kontinensek közül Európában élnek a legkevesebben, a népesség öregszik, csökken a száma és elhal, miközben elözönlik a migránsok és örökérvényűen megváltoztatják”. Majd felteszi a kérdést: „Vajon egy civilizáció túléli-e, ha lecserélik azokat, akik azt létrehozták...? Kérdezzük meg az amerikai indiánokat”, javasolja Buchanan. 

REUTERS
A francia humorista Dieudonnét a pódiumon „elkövetett” antiszemitizmusáért 2008 decemberében 10 ezer euró büntetésre ítélték és ezt a büntetést tegnap a strasbourgi Emberjogi Bíróság teljes mértékben jogosnak ítélte. Az Európa Tanács testülete szerint Dieudonné M’Bala M’Bala panaszát nem tárgyalhatja, mert szerinte a színész a szólásszabadság jogát – és benne az antiszemitizmus kifejezésének szabadságát -  át akarja terelni az európai emberjogi karta területére, és ha ebbe a bíróság beleegyezne, akkor az a karta által garantált szabadságjogok szétveréséhez vezetne. A panasz be nem fogadásáról szóló döntés végleges, jelenti a világ vezető, brit hírügynöksége.

SPUTNIK INTERNATIONAL
Az orosz hírügynökség a német Contra Magazinban megjelent cikket ismerteti, mely szerint az Európát elöntő migránshullám következtében Európában nő az államadósság, a kontinenst demográfiai katasztrófa fenyegeti, a családi értékeket mind jobban elhanyagolják, a munkanélküliség terjed, és Brüsszel mind inkább diktatórikusan vezeti az uniót. 10 éven belül várható, hogy Európából az európaiak tömege vándorol ki.

                                                               *             *             *

A hétfőn Obama elnökkel Washingtonban megbeszéléseket folytatott Netanjahu izraeli miniszterelnök ottani kijelentése ellenére mindig is elutasította a két állam megoldást. A portál cikke idéz Netanjahu könyvéből és kijelentéseiből, amikor hangoztatta, nem jöhet létre külön palesztin állam. 

RT
A megkérdezett izraeliek 53 %-ka helyesli azt, hogy azokat a palesztinokat a helyszínen öljék meg, akikről gyanítják, hogy terrorcselekményt akarnak végrehajtani, derül ki egy friss felmérésből, amelyről az angol nyelvű globális orosz tévéállomás portálja számol be.

                                                               *             *             *

Az új lengyel kormány privatizációs hullámot tervez. A személyi állomány tekintve ez már meg is valósult. A gazdasági miniszter a spanyol Santander csoport bankárja lesz. A pénzügyminiszter helyét egy olyan jogász tölti be, aki állami vállalatok privatizálásában segédkezett. A külügyminiszter egy volt NATO-nagykövet lesz, olvasható az adó német nyelvű honlapján. 

END OF THE AMERICAN DREAM
Az amerikai portálon megjelent cikk 21 jelét sorolja fel annak, hogy az amerikaiak a világ legboldogtalanabb népe. Az öngyilkossági ráta szárnyal csakúgy, mint a depresszió elleni gyógyszerek szedése, kezdődik a jelek felsorolása. 

BBC
A republikánus elnökjelöltek nyolcszereplős vitájában John Kasich és Jeb Bush keményen nekiment a Donald Trumpnak, amiért az utóbbi azt mondta, 11 millió, személyi igazolvánnyal nem rendelkező bevándorlót deportálni akar. Trump azzal tromfolt, hogy az USÁ-nak meg kell néznie, milyen hatékonyan védi magát Izrael a határain felállított kerítéssel. Ezután kikelt a Transzatlanti Partnerség és Kína „valutamanipulációja” ellen, de láthatólag nem tudta, írja a vitát ismertető brit közszolgálati adó, hogy Kína nem részese e partnerségnek. 

THE WALL STREET JOURNAL
Vészesen szegényedik a brazil középosztály, írja a globális terjesztésű amerikai lap. A villanyáram ára például egyetlen év alatt megötszöröződött. Sokan még egy szerény vendéglőt sem engedhetnek meg maguknak, nemhogy külföldi utazást. 

HANG THE BANKERS
A katalán parlament 72:63 arányban elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében a tartomány megkezdi formális elszakadását Spanyolországtól, olvasható az amerikai honlapon, amelynek neve magyarul: „Akasszátok fel a bankárokat”.

2015. november 10.

2015.11.10.

SPUTNIK INTERNATIONAL
„Országunk rémálom: a svédek Leszbosz szigetére utaztak, hogy ott beszéljék le a menekülteket svédországi útjukról” címmel az orosz hírügynökség portálja arról számol be, hogy svéd politikai és polgárjogi csoportok utaztak a görög Leszbosz szigetére, hogy ott személyesen tájékoztassák a menekülteket és migránsokat: Svédország nem való nekik. A (radikális jobboldali) Svédországi Demokraták Pártja, valamint a Svéd Nők és a Svédország Népe mozgalom tagjai brosúrákat osztogattak az ottani menekülttáborok lakóinak és azok ismertetik a skandináv országban rájuk váró, messze nem paradicsomi állapotokat. Ezekből a migránsok megtudhatják, hogy Svédország erőszakos ország lett a tömeges bevándorlás miatt, és az már nem biztonságos. Svédországban követik el – arányaiban – a második legtöbb nemi erőszakot a világon. A brosúrák szövege ezzel kezdődik: „Nincs pénz, nincs munka, nincs lakás” és figyelmeztetik a migránsokat: sátrakban lévő kempingágyakon helyezik el őket. Majd pedig hazaküldik az odaérkezetteket. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
A legfrissebb felmérési eredmények szerint az AfD (Alternatíva Németországnak) nevű EU-ellenes jobboldali párt most először érte el a két számjegyű küszöböt: ha ma lennének a választások, már 10 százalékot kapna, miközben a CDU-CSU népszerűsége csökkent, olvasható a vezető német lapban. Hajo Funke, berlini jobboldali szélsőségesség és antiszemitizmus szakértő szerint az AfD vezetői egyre erősebb „nacionalista-forradalmi hangot” ütnek meg. Egy szocialista politikus, Alexander Schweitzer szerint az AfD „hidfőállás a szélsőjobboldali táborban” és kijelentette, a párt „báránybőrbe bújtatott jobboldali radikális”. Követelte, hogy a pártot alkotmányvédelmi szempontból alaposabban kövessék figyelemmel. Uwe Junge, az AfD „báránybőr” kifejezése miatt büntetőpert indított politikus ellen. 

                                                               *             *             *

Angela Merkelről írt, „Álomnő” címmel megjelent igen hosszú, dicsérő cikke végén ezt írja a lap a kancellárról: „Merkel mindig kívülről nézett a Szövetségi Köztársaságra. Ami sok kollegájának magától értetődőnek tűnt, ő távolságtartó érdeklődéssel vette figyelembe. Ez előnyére vált politikai karrierjében. Hosszú szolgálati idejében ehhez még világpolitikai dimenzió is hozzájárult. Most még inkább kívülről néz országára. A Szövetségi Köztársaság az újraegyesítés óta még soha nem állt annyira a világpolitika fókuszában, mint ma. 2014-ben az amerikai elnök oly gyakran beszélt Merkellel, mint egyetlen más kormányfővel sem a világon;  hatszor gyakrabban, mint a kínai vezetőkkel”. A cikk felemlíti azt is, hogy Merkel a német pápának korábban megmosta a fejét, amiért közömbös az antiszemitizmussal szemben. 

EUOBSERVER
Angela Merkel kancellár csak hitte, hogy megmenekült a bajoktól a múlt héten, amikor kompromisszumot sikerült elérnie a migráció ügyében jobbközép koalíciója keményvonalasabb elemeivel. De Berlin utcáin a hét végén kiújult tiltakozások és erőszak azt mutatja, írja az uniós ügyekre szakosodott portál, hogy még nem úszta meg a helyzetet. A jobboldali AfD párt által rendezett migránsellenes tüntetésen ötezren vettek részt. Az ellentüntetők 7 ezer résztvevőre számítottak. E helyett 800-an tűntek fel és azok is szélsőbalosok voltak, akik erőszakos konfrontációba keveredtek a rendőrséggel. 

RUSSIA TODAY
Az amerikai szövetségi államok többsége a haveri kapcsolatok termőtalaja és a nyilvánosságot kizárják a kibúvókkal tele lévő törvényeknek köszönhetően, számol be az angol nyelvű globális orosz tévéállomás arról az új jelentésről, amely az amerikai szövetségi államok kormányzását vizsgálta. A jelentést készítő Center for Public Integrity szerint az 50 amerikai államból 11 az átláthatóság és felelősségre vonhatóság tekintetében bukásra áll. A legjobb a helyzet Alaszkában, amely 76 %-ot kapott a 100 százalékból. Michigan kapta a leggyengébb osztályzatot 51 %-kal. 

THE NEW YORK TIMES
Szerkesztőségi állásfoglalásában a vezető amerikai lap arra hívja fel az amerikai kormányt, hogy foglaljon határozottan állást, amiért az egyiptomi kormány kíméletlenül elfojtja az ellenzéki hangokat és börtönzi be az ellenzék tagjait, valamint emberjogi aktivistákat. Az amerikai kongresszus továbbra is folyósítja Kairónak az évi 1,3 milliárd dolláros katonai segélyt annak ellenére, hogy az egyiptomi hadsereg büntetlenül sérti meg az emberi jogokat. Az Obama kormány és a nyugati kormányok csak finom nógatással kísérelték meg más útra terelni szövetségesüket, a kairói kormányt, de sikertelenül. A vezércikk szerint a kereskedelmet és katonai segítséget függővé kell tenni attól, hogy a kormány tiszteletben tartja-e a szólásszabadságot és „azt, ami az ország polgári társadalmából maradt”.

2015. november 9.

SPUTNIK INTERNATIONAL
India betiltotta a Greenpeace szervezetet a környezetvédők által elkövetett sikkasztásra és adathamisításra hivatkozva, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. Narendra Modi indiai miniszterelnök kormánya tavaly óta kampányt indított a külföldi pénzelésű civil szervezetek ellen. A jelentések szerint eddig mintegy kilenc ezer ilyen, nem kormányzati szervezetet zártak be, amiért nem adtak részletesen számot a külföldről érkező pénzügyi támogatásokról. 

                                                                              *             *             *

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás eredménye azt mutatja, hogy a lengyelek 51 százaléka ellenzi az észak-afrikai és közel-keleti migránsok befogadását. 

THE NIGERIAN GUARDIAN
„A migráció teszteli Svédország humanitárius szuperhatalom imázsát” címmel a nigériai lap arról ír, hogy Svédország összeomlik az általa eddig beengedett menekülthullám súlya alatt. 

EUOBSERVER
„Az európai migrációs válság az Európai Unió összeomlásához, sőt háborúhoz vezethet”, jelentette ki Európa leghosszabb ideig szolgáló külügyminisztere, a luxemburgi Jean Asselborn. Az uniós ügyekre szakosodott szakportál azt is idézi tőle, mely szerint lehet, hogy „csak néhány hónapunk van hátra” az EU szétesésének meggátlására. A szétesés „hihetetlenül gyorsan megtörténhet, ha mind a kifelé, mind a befelé irányuló elszigeteltség lesz az úr a szolidaritás helyett”; „vannak az EU-ban, akik még nem tették magukévá az unió értékét, amely nem csak anyagi érték. A bennünket összekötő kapcsol az emberi értékek kultúrája. És ez a hamis nacionalizmus valódi háborúhoz vezethet”, jövendölt a posztját 2004 óta betöltő miniszter. 

HAARETZ
„Hillary Clinton nem barátja Izraelnek” címmel Gideon Levy, az angol nyelvű izraeli lap vezető rendszerkritikus publicistája elítélte az amerikai elnöki posztra pályázó demokratapárti volt külügyminiszter „szerelmes levelét” a zsidó államhoz, amely igen rosszat tesz Izraelnek, mert bátorítja arra, hogy egyre elszigeteltebb lator állammá váljék és továbbra is azt higgye, bármit megtehet, beleértve más nép zsarnoki elnyomását, a rasszizmus, nacionalizmus gyakorlását, és gyermekek valamint nők meggyilkolását.

IRAN RADIO
Vége Kanada Izraellel fenntartott különleges kapcsolatainak, jelent az iráni rádió német adása Stephane Dion, az új kanadai liberális kormány külügyminiszterének szavairól, amelyek az új kormány első ülését követően hangzottak el. Dion kijelentette: „Izrael Kanada barátja és szövetségese, de azért, hogy Izrael jó szövetségesei maradjunk, kapcsolatainkat a térség többi partnereihez ki kell építenünk”.

THE NEW YORK TIMES
A már most 120 atomtöltettel rendelkező Pakisztán egy évtizeden belül az Egyesült Államok és Oroszország mögött a világ harmadik legerősebb nukleáris hatalma lehet, írja szerkesztőségi cikkében a vezető amerikai lap. Pakisztán atomarzenálja minden más országénál dinamikusabban nő, ami az egész világra nézve veszélyeket rejt magában, tekintettel arra, hogy az országban számos szélsőséges csoport tevékenykedik, és a pakisztáni biztonsági szolgálat megszállottan Indiával van elfoglalva. Pakisztán – akár India – nem csatlakozott az atomstop egyezményhez, de az előbbi országgal az USA nem kötött olyan megállapodást, mint Indiával, mely értelmében Új-Delhi Washingtontól amerikai atomenergia technológiát vásárolhat kedvező feltételekkel. Az amerikai kormány ezt a pakisztáni-kínai barátságra tekintettel írta alá, azért, hogy Indiával javítsa kapcsolatait. 

                                                               *             *             * 

Azzal egy időben, hogy az Egyesült Államok fokozni kívánja az Iszlám Állam elleni légitámadásait Szíriában, azon arab szövetségesei egyre jobban elsomfordálnak mellőle, és Jemenben bombázzák az Irán által ott támogatott huti lázadókat, jelenti a lap a katari Al Udeid légitámaszpontról. 

INFOWARS
Az Orvosok Határ Nélkül szervezet most nyilvánosságra hozott jelentése szerint nem lehetett véletlen, hogy az amerikaiak az afganisztáni Kunduz városában az általuk működtetett kórházat szétbombázták. A harci gépekről még a lángoló gépekből kimenekülő embereket is lőtték, beleértve az orvosokat és ápolókat, áll az amerikai hírportálon.

DIE ZEIT
Cem Özdemir, a németországi zöldek vezetője követeli, hogy Magyarország ellen annak migrációs politikája miatt vezessenek be uniós szankciókat, írja a német hetilap portálja. „Egy olyan ország, amely csak elvesz, de nem ad, az nem értette meg az Európai Uniót”, idézi Özdemirt a cikk.  

ALL AFRICA
„Szameh Sukri, egyiptomi külügyminiszter megköszönte Magyarországnak, hogy semmilyen olyan lépést nem tett, amely negatívan hat az egyiptomi gazdaságra” mondattal kezdődik a pán-afrikai portál azon jelentése, amely Kairó háláját ismerteti, amiért Magyarország az orosz utasszállító gép tragédiája után nem változtatott Egyiptomra vonatkozó utazási tanácsain, ellentétben számos országgal. A külügyminiszter Szijjártó Péterrel együtt az egyiptomi fővárosban tartott sajtókonferencián nyilatkozott.

2015. november 6.

2015.11.06.

HURRIYET DAILY NEWS
„Összesen további három millió személy érkezhet az EU-ba”, áll az Európai Bizottság 2015-2017-re vonatkozó gazdasági előrejelzésében. Erről tudósít az angol nyelvű török napilap „EU: Három millió migráns érkezését várják Európába 2017-re”. 

TASS
Putyin elnök arra figyelmeztette Magyarországot, hogyha nem működik együtt a Roszatommal, az orosz állami energiavállalattal, az kárt okoz a magyar gazdaságnak. A Roszatom vezetőjével, Szergej Kirijenkóval folytatott megbeszélésén az orosz elnök kijelentette, „jó feltételeket és korszerű technológiát ajánlunk. Ha tehát partnerünket arra kényszerítik, hogy ne működjék együtt a Roszatommal – ami nyilván megtehető -, az Magyarország üzleti érdekeit sérti”. Kirijenko azzal felelt, hogy a magyar kormány „ragaszkodik a szerződés teljesítéséhez”. Hozzátette, „a szerződés teljesülő félben van”. 

RUSSIA TODAY
„Az amerikai nagykövet kihajításával tért csak vissza a nyugalom hozzánk” címmel idézi Evo Morales bolíviai elnöknek Berlinben kétezer egyetemi hallgató előtt elmondott beszédét. Morales állami látogatáson tartózkodik Németországban, Angela Merkel kancellár meghívására. Kijelentette: országában az USA újgyarmati és imperialista módon viselkedik, mire a hallgatók tapsviharban törtek ki.  A német sajtó hallgatott a bolíviai elnök látogatásáról, jelenti a globális orosz televízióállomás német nyelvű portálja. Hangos derültség és tetszésnyilvánítás tört ki a teremben akkor, amikor Az Amerika21 /németországi, Latin-Amerika ügyeiről németül tudósító portál/ szerkesztője, Harald Neuber azt a kínosnak szánt kérdést tette fel Moralesnek, hogy negyedszer is indulni kíván-e az elnökválasztáson. A hallgatóság hangos nevetése és tetszésnyilvánítása közben azt a választ kapta, hogy nem éppen Németország az a hely, ahol bírálni lehetne egy ilyen gyakorlatot, tekintettel Angela Merkel mai, vagy Kohl és Adenauer korábbi kancellárok háromszoros szövetségi kancellári tisztségére. [Merkel 2005 óta kancellár, Morales 2006 óta elnök.]

ELECTRONIC INTIFADA
A palesztinok jogaiért síkra szálló portál arról ír, hogy Franciaország a szólásszabadság korlátozásában történelmi fordulópontot ért el, amikor a legfelsőbb francia bíróság, a semmitőszék helyben hagyta azt az ítéletet, amelynek révén szabadságvesztéssel sújtottak tizenkét palesztin szolidaritásaktivistát, amiért nyilvánosas izraeli áruk bojkottját sürgették. Ez még az Izraelben kiszabható büntetésnél is szigorúbb, mert ott „csak” pénzbüntetéssel sújthatják az izraeli árúk bojkottját sürgetőket. A semmítőszéki döntés ellen tiltakozott a francia Emberjogi Liga, amely nyilatkozatában hangoztatta, a palesztinok emberi jogainak súlyos megsértése ellen tiltakozók szólásszabadságát durván korlátozták Franciaországban. Az Izrael elleni BDS bojkott mozgalom nyilatkozata  szerint „szomorú nap ez a francia demokráciának, amikor egy bűnöző állam bojkottálására való felhívás nem magától értetődő, és amikor egy kormány a törvény szellemét eltorzítja, ha az politikai partnerét érinti negatívan”. A CRIF, a franciaországi zsidó szervezetek tanácsa üdvözölte a döntést azzal, hogy az az antiszemitizmus elleni küzdelem része. Korábban Párizsban már betiltottak mindenfajta palesztinbarát tüntetést és azokat rendőri erőkkel oszlatták fel. Glenn Greenwald, a Guardian újságírója álszentnek és abszurdnak tartja a döntést egy olyan országban, ahol teljesen legális Irán, Oroszország, Szudán vagy bármely más ország ellen szankciókat követelni. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
Izraeltől az a kérés érkezett be Washingtonba, hogy az évi három milliárd dollár összegű katonai célú segélyt 2017-től öt milliárdra növeljék, jelenti a nemzetközi orosz hírügynökség német portálja. Az izraeli kormány – az összesen 50 milliárd dollár értékű segélyt – azzal indokolja, hogy megnövekedett veszélynek van kitéve Irán részéről. 

JUNGE FREIHEIT
A bolgár-török határon elhelyezett kerítés gyakorlatilag nem működik, mert az azon elhelyezett figyelőkamerák, mozgásérzékelők és talajradarok áramellátására nincs pénz, csakúgy mint a járőr járművek felének üzemeltetésére, jelenti a jobboldali német napilap. 

LIBÉRATION
„Románia útban a forradalomhoz?” címmel a francia balliberális napilap a bukaresti tüntetésekről tudósítva azt jelenti, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondása nem csillapította a kedélyeket. Az utcán dühödten demonstrálnak a korrupció ellen és reformintézkedéseket követelnek. 

2015. november 5.

2015.11.05.

THE INDEPENDENT
Nagy-Britanniában található a fejlett világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszere, számol be a brit lap egy most megjelent OECD 34 fejlett ország egészségügyi rendszeréről készült tanulmányról (Health at a Glance). A brit kórházakban sok beteg szükségtelenül hal meg, mert krónikusan kevés bennük a gyógyászati berendezés és kevés az orvos, illetve ápolószemélyzet. A tanulmány szerint Törökországban, Portugáliában és Lengyelországban jobb az ápolási szint. Az Egyesült Királyságban további 75 ezer doktorra és ápolóra lenne szükség. 

EURONEWS
Izrael ENSZ nagykövete visszautasította és antiszemitának nevezte a palesztin ENSZ delegáció vezetőjének, Rijad Manszurnak azt a vádját, hogy Izrael az elmúlt napokban az általa megölt palesztinok szerveit leszüretelte. Manszur elmondta, az Izrael által megölt emberek bonctani vizsgálata mutatta ki, hogy több szervük hiányzik, adja hírül az európai tévéállomás. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
A szíriai keresztények pátriárkája a menekülteknek adott németországi védelmi ajánlatot tette azért felelőssé, hogy annyi ember hagyja el Szíriát. A vezető német lap az erről szóló cikke második mondatában megjegyzi, hogy beszédével III. Gregoriosz Laham „az Asszad-rezsim támogatójának mutatkozott”. A frankfurti látogatásán lévő pátriárka kijelentette, míg örül, hogy Németország befogadja a menekülteket, de „szomorú meghívásuk miatt”. Amikor ugyanis a német kormány kijelenti, hogy a szíriai menekülteknek védelmet biztosít, azt Szíriában úgy értik, hogy „Németország ennyi és ennyi embert akar ott látni”.   A pátriárka hozzátette: a nyugati médiában Szíriáról tudatlansággal írnak és befeketítik Asszad szíriai elnököt. A szírek éppen nem a kormány fennhatósága alatt álló területekről menekülnek, mert azokat biztonságosnak tekintik. Az ellenzéket megfizetik. Tüntetéseket „vásárolnak”. A háborún sokan nagy pénzt keresnek. „A nemzetközi humanitárius szervezetek munkatársait is igen jól megfizetik”, mondta III. Gregoriosz. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
Stefan Löfven svéd miniszterelnök Brüsszeltől azt kéri, hogy más uniós országokban is helyezzenek el menekülteket a Svédországba érkezettek közül. Az ország ugyanakkor idén 190 ezer menekült befogadására számít. Lakosságarányosan ez azt jelentené, mintha Németország 1,6 millió menekültet fogadna be, írja a német gazdasági-politikai portál.  

SPUTNIK INTERNATIONAL
Az amerikai Forbes magazin Vlagyimir Putyin orosz elnököt nevezte harmadszorra is a világ legbefolyásosabb emberének. Őt Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök követi. „Putyin továbbra is azt bizonyítja, hogy a világon ő azon kevesek egyike, aki azt tegye, amit akar és azt meg is ússza”, idézi az orosz hírügynökség a Forbes indoklását.

THE NEW YORK TMES
„A menekülteknek biztonságosabb a szeles tenger, mint az otthoni élet” címmel a vezető amerikai lap arról ír a görögországi Molivoszból tudósítva, hogy a tél közeledte sem tartóztatja fel a menekültáradatot. Sőt, még többen jöttek az elmúlt hetekben egyrészt az országukban folyó harcok fellángolása miatt, másrészt azért, mert attól tartanak, hogy Európa szívében lezárják útjukat annak során, hogy az egymással vitatkozó kormányok mind szigorúbban védik határaikat. 

REUTERS
Róma modernkori történelmének legnagyobb maffia tárgyalása nyílik meg ma. A tárgyalás a „Maffia főváros” vizsgálat eredménye. Ebből kiderül, hogy gengszterek, állami tisztviselők és politikusok kéz a kézben euró milliókat fölöztek le a migránsellátástól kezdve a szemétgyűjtésig számos területen. A vádlottak között van Berlusconi volt miniszterelnök pártjának és a jelenlegi Renzi miniszterelnök pártjának korábbi vezetője is, jelenti a brit hírügynökség.

 

2015. november 4.

HANG THE BANKERS
A magyarul Akaszd fel a bankárokat nevű hírportál tanulmánya szerint „az amerikai rezsim a II. világháború óta 20-30 millió embert ölt meg” a világ különböző országaiban. A tanulmány országonként bontásban adja meg a megöltek számát.

THE NEW YORK TIMES
Formabontó és kliséromboló cikket jelentetett meg a vezető amerikai lap „Kelet-Európa valóban rasszistább a Nyugatnál?” címen. Kenan Malik, az indiai-brit neurobiológus, egyetemi tanár szerző Magyarország példájával indít, amely részben felidézi azt is, hogy Jan-Werner Müller /a Princeton Egyetem tanára/ azt követelte, hogy az Európai Unió a pénzügyi támogatások megvonásával és uniós szavazati jogának felfüggesztésével vesse ki magából Magyarországot, mint egy „olyan országot, amely nem tartja be saját értékeit” [a cikk ismertetését lásd e helyütt az október 15-i keltezésű szemlében]. Sokak szemében a kelet-európaiaknak a menekültekkel szemben mutatott nagylelkűségének hiánya, írja a lap, alapvető „politikai és kulturális űr, amely kettészakítja a kontinenst. A kelet-európai nemzetek a szovjet igát csak negyedszázada dobták le magukról, és újak a liberális demokrácia értékei terén. Etnikailag homogének és nincsenek hozzászokva a bevándorláshoz. Ez okozza – mondják sokan – az elszigeteltséget és előítéletet. A szerző ezután tények sorával mutatja be, hogy ez a beállítás hamis. Bemutatja például, hogy milyen annak a 3 ezer migránsnak az élete, akik az észak-franciaországi Calais mellett lévő „Dzsungelben” élnek, ahol a körülményeket „ördöginek” nevezte a Világ Orvosai nevű szervezet. A sátrakban patkányok hemzsegnek; a víz emberi ürülékkel szennyezett, és az ott élők tuberkulózisban szenvednek. „Ha a  Dzsungel Magyarországon vagy Lengyelországban lenne, kétség nem fér hozzá, hogy felháborodást váltana ki. Ugyanakkor kevés történész vagy újságíró bajlódott azzal ,hogy dühödten elítélje Nagy-Britannia küszöbén jelen lévő, förtelemmel kirakatba tett idegengyűlöletet”.   Az embereknek azért kell ott élniük, mert David Cameron brit miniszterelnök nem engedi őket beáramlani az Egyesült Királyságba. 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG
A vezető svájci lap szintén formabontó és kliséromboló cikkében Hans-Hermann Tiedje „Németország és a menekültválság: Merkel alkonya” címmel [az eredeti „Merkeldämmerung” szójáték a „Götterdämmerung” – Wanger Niebelung gyűrűjének utolsó darabjára, az Istenek alkonyára – mintájára] azt írja: nem Orbán Viktor, a német sajtó „felháborodás iparának gyűlölet tárgya”, hanem Vucic szerb miniszterelnök beszél „álmenekültekről”, majd így folytatja: „legyen az bármilyen kényelmetlen, de hozzátartozik: orbán érvényes európai jogot alkalmaz határai védelmében. Merkel épp ezt sérti meg és nem először. E kérdésben Angela Merkel Európának már hosszú ideje magyarázattal tartozik”. 

IRAN GERMAN RADIO
Az Európai Unió ma nyilvánosságra hozza az izraeli telepekről származó áruk megjelölésére vonatkozó új irányvonalait, jelenti az iráni rádió német programja Brüsszelből. Az erre vonatkozó technikai lépés előkészítése már befejeződött. Az izraeli kormány szerint az EU-nak nincs igaza abban, hogy a megszállt palesztin területeken létesített telepek illegálisak. 

EUOBSERVER
A két rivális líbiai kormány egyike, az Általános Nemzeti Kongresszus szóvivője azzal fenyegette meg Európát, hogy migránsokat szabadít rá, amennyiben az EU nem ismeri el legitim voltát, áll az uniós ügyekre szakosodott portál cikkében. 

PRESS TV
Kedd reggel az izraeli katonaság megrohamozta a Szabad Palesztina Rádiót a ciszjordániai Hebronban. Az épületet kirámolták.

RUSSIA TODAY
Egy hónapon át tartott az a nyilvánosság-konferencia, amely a német ARD közszolgálati televízió Oroszországgal foglalkozó jelentéseit vizsgálta. Az egyenleg, jelenti a globális orosz tévéadó német nyelvű portálja: egyoldalú és sokszor a tényekkel ellentétes híradások, oroszgyűlölő aláfestéssel, és a sztereotípiák hangsúlyozásával. A népek egymás közötti megértésére, a tárgyilagosságra és az igazságra vonatkozó, az államokat erre kötelező szerződés betartása nem volt észrevehető. Az ARD-aktuell hírműsorral kapcsolatos panaszokat a felelősök nem tekintették önkritika tárgyának. Helyesbítésekre soha nem került sor még annak árán sem, hogy a német közönségben nőtt az adó hitelességvesztése és terjedt a „hazug sajtó” címkézés a lakosság körében.

2015. november 3.

2015.11.03.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
„Merkel katonai konfliktusoktól tart Európában” címmel a német gazdasági-politikai hírportál cikkét azzal kezdi, hogy Merkel elutasítja a német-osztrák határ lezárást, mert ez a lépés katonai konfliktushoz vezethetnek a Balkánon és így Európában”.  A magyar-szerb határon, a magyar oldalon épített kerítésről kijelentette, hogy az törésvonalakat eredményezhet a térségben. 

                                                                              *             *             *

Sigmar Gabriel német kancellár-helyettes és gazdasági miniszter kijelentette, „Az EU még soha nem állt ilyen közel a szakadék széléhez”. Hozzátette, hogy a menekültkérdéssel kapcsolatos viták akut veszéllyel járnak, holott „nem kockáztathatjuk meg, hogy az EU szétszakadjon”. 

                                                                              *             *             * 

Hollandia és Litvánia megtiltotta a génmódosított kukorica ültetését országukban. Ez a döntés mindenekelőtt az amerikai Monsanto agrárkonszernt érinti, mely GMO kukoricát ad el és meg akarja hódítani az EU piacát. 

FINANCIAL TIMES
Angela Merkel Kereszténydemokrata Pártjában (CDU) vezető tisztségviselők meglehetősen kiábrándítónak tartják, hogy Nagy-Britannia akkor akar tárgyalásokat kezdeni az unióval fenntartott kapcsolatairól, amikor Németország sportcsarnokokban helyezi el a menekülteket, írja a globális brit lap. George Osborne brit pénzügyminiszter hétfőn érkezett Berlinbe, hogy ott tárgyaljon a témáról, noha a német kormány minden figyelmét a menekültválság köti le. 

IRAN RADIO
Az iráni rádió német nyelvű portálja beszámol a francia Le Figaro nevű napilap által megrendelt közvélemény-kutatásra, amelynek eredménye szerint a megkérdezettek legalább 72 %-a fejezte ki azt a reményét, hogy Basar al-Asszad szíriai elnök hatalmon marad. A kérdés úgy hangzott, szeretné-e, hogy a nagyhatalmak Basar al-Asszadot hivatala elhagyására kényszerítenék. Csak 28 % válaszolt igennel. 

THE LOCAL
Pia Kjaersgaard, a Folketing, a dán parlament elnök asszonya leteremtette a képviselőket, hogy azok közösségi médiumaikkal babrálnak és nem figyelnek a beszédekre, holott azok az országban a legfontosabb fórumon hangzanak el, olvasható a 9 országban helyi kiadásokkal megjelenő hírportálon. Kjasersgaard a „szélsőjobboldalinak” és „populistának” nevezett Dán Néppárt ikonikus alakja. 

THE NEW YORK TIMES
Robert Ménard, Béziers, a hetvenezer lélekszámú francia város radikális jobboldali polgármestere korábban a Riporterek Határok Nélkül nevű, újságírókat védő szervezet alapítója volt, védve a sajtó- és szólásszabadságot, tudósít a vezető amerikai lap Béziersből. De ez akkor volt. Ménard most a franciaországi „a jobboldali szélsőségesség jelképe lett”. Ő vezeti a szélsőjobb kezében lévő városok közül a legnagyobbat, ahol igen nagy a muzulmánok aránya. Ménard elrendelte, hogy nem lehet fehérneműt kiakasztani az ablakokba. Levetette a tetőkről a műholdvevőket. A szíriai menekülteket kiparancsolta a tanácsi lakásokból. Megszámoltatta, hány muzulmán gyerek jár iskolába és megnövelte a lovasrendőr járőrök létszámát. A francia jobboldal Béziers vezetésére laboratóriumként és kirakatként tekint. Noha a polgármester nem tagja a Nemzeti Frontnak, de annak programját valósítja meg, írja a vezető amerikai lap. 

                                                                              *             *             *

Carlo Tavecchio, az olasz labdarúgó szövetség elnöke cáfolta, hogy antiszemita vagy homofób lenne annak ellenére, hogy ezzel ellentétes tartalmú megjegyzései kerültek napvilágra. A múlt évben tett, de az olasz Corriere della Sera nevű milánói napilapban vasárnap publikált megjegyzései szerint Tavecchio azt mondta, egy épületet „egy tetves zsidónak” adta el és hogy a homoszexuálisokat távol tartja magától, mert „én normális ember vagyok”.

Ezeket a cikkeket olvastad már?