Blogolj!

2015. november 2.

2015.11.02.

AFTENPOSTEN
„Siv Jensen rémforgatókönyve: 120 000 menedékkérő 2016-ban” címmel a vezető norvég lap arról ír, hogy az ország pénzügyminisztere ekkora nagyságú migránsáradatra számít jövőre Norvégiában.  A kormány számos korlátozás bevezetésével akarja kevésbé vonzóvá tenni az országot a migránsok számára, áll a szövegben. 

EUOBSERVER
Angela Merkel német kancellár a koalíción belül további törésekre számíthat a héten, mivel a pártvezetőknek a migránskérdésben a hét végén tartott megbeszélései nem eredményeztek közös kormánypolitikát a tekintetben, hogy miként kezeljék az óriási számban Németországba érkező migránsokat, olvasható az uniós szakportálon. 

FINANCIAL TIMES
„A bővítés és az euró az a két nagy hiba, amely romba döntötte Európát” címmel a globális brit pénzügyi-politikai lap vezető publicistája, Wolfgang Münchau szerint e két, „katasztrofális” ballépés után nem az a kockázat, hogy az Európai Unió felbomlik, hanem az, hogy eljelentéktelenedik és szellemmé válik, ugyanis intézményei képtelenek a gazdasági-, politikai- és biztonsági feladatokat ellátni, míg vezetői intellektuálisan sem készek e feladatok elvégzésére. 

RUSSIA TODAY
Helsinki város helyettes főtanácsosa támadások kereszttüzébe került, miután a facebookon nyilvánosan úgy fogalmazott: a Finnországba menekültként érkező afrikai férfiakat nem szabad engedni, hogy három gyereknél többet nemzzenek és utána kasztrálni kellene őket. A 67 éves Olli Sademies szerint az afrikai bevándorlókkal az a probléma, hogy túl sok gyerekük van. Azaz a kényszerű kasztráció a probléma legjobb kezelésének módja, jelenti az angol nyelv sugárzó orosz globális televízió. 

                                                                              *             *             * 

Németországban a közelmúltban érkezett menekültkérők több mint 80 százalékának nincs szakképzettsége és csak nyolc százalékuk járt felsőoktatási intézménybe. 

                                                                              *             *             * 

Az Egyesült Királyságban pénteken közzétett jelentésből kitűnik, hogy a brit fiatalok elveszett nemzedékké válhatnak. A 34 éven aluli britek gazdasági kilátásai nemzedékek óta nem volt ilyen rossz. Jövedelmük drámai módon zuhant az elmúlt öt évben. A 16 és 24 év közöttiek 14,8 százaléka munkanélküli. Ez az arány 13,8 % volt a 2008-as gazdasági válság előtt. 

                                                                              *             *             *

A 21 éves Olga Kuzkova orosz szépségkirálynőt megfosztották  az orosz labdarugó liga „Miss Elbájoló” címétől, miután kiderült közösségi fórumából kiderült, hogy neonáci. Kuzkova a CSKA Moszkva csapatot képviselte az első osztályú klubok szépségkirálynő versenyén. Kuzkova olyan képet posztolt, amelyen náci üdvözlésre fellendíti jobb kezét, amint rasszista graffitikkal teli fal előtt áll. Egy másik képen egy nő látható, horogkeresztes karszalaggal, és a feliraton azt olvasható, hogy „a zsidók és a kaukázusiak jól égnek”. 

THE NEW YORK TIMES
A 102 lelket számláló német Sumte falu arra készül, hogy oda 750 menekültkérőt helyeznek el. A falu az egykori NDK-NSZK határ mellett fekszik, a kelet-német oldalon. A polgármester felesége elmondta: férje biztosította, hogy a hír csak vicc lehet. Csakhogy nem az volt. A faluban élő 32 éves, Hitler-imádó  Holger Niemann azon kevesek egyike, aki örül a tervnek, mert „az rossz az embereknek, de jó nekem”. Niemann az önkormányzat egyetlen tagja, akit neonáciként választottak meg. 

                                                                              *             *             * 

Izrael igen jeges fogadtatásban részesíti az afrikai menekülteket. A riporter ismerteti élményét: amikor egy 28 éves szudáni menekültkérő diplomaosztó partiján vett részt Tel-Avivban, a rendőrség durván behatolt a terembe és szétkergette az egybegyűlteket. A partin résztvevők igyekeztek elrejtőzködni és menekülni. De az utcán lovas rendőrök és barikádok állták el útjukat. „Izrael politikája az afrikai menekültkérőkkel szemben az, hogy önmaguk deportálják magukat, vagy – mint Eli Jisaj volt belügyminiszter mondta – ’életüket nyomorulttá tegyük’ úgy, hogy feladják, és a kormány deportálhassa őket. A kormány és a média egy része a 2005 óta oda menekült 40 ezer afrikait „betüremkedőknek” nevezi, ami hasonlatos hangulatú szó, mint amivel azokat a palesztinokat írják le, akik illegálisan mennek Izraelbe, hogy ott támadásokat hajtsanak végre. 

ELECTRONIC INTIFADA
Izraeli katonák páncélozott terepjáróval szándékosan elgázolnak egy palesztin fiatalt, majd orvosokat és újságírókat támadnak meg. A portál videófelvételeket mellékel beszámolójához. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
1991 óta minden október 30-án Oroszország tisztelettel adózik a szovjet korszak politikai elnyomásának áldozatai előtt.  Egyes nyugati médiakommentátoroknak ez sem tetszett és a megemlékezésekről például ilyen címekkel tudósítottak: „Oroszország gulág tábora belesimul Putyin nacionalizmusa megbocsájtó fényébe” vagy így: „Oroszország megnyitja nagy gulág  múzeumát, miközben Putyin kitörli az áldozatok emlékét”.

2015.október 30.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az ecuadori nagykövetségén tartózkodó Julian Assange, a Wikileaks alapítója egy görög portálnak adott interjújában kijelentette, hogy a Szíriából történő tömeges elmenekülés a szíriai Asszad-kormány elleni amerikai stratégia része, ugyanis a terület elnéptelenedése az országot életképtelenné teszi, mivel mindenek előtt a középréteg menekül. Európának a nyitott határ politikája e tekintetben az amerikai érdekeket szolgálja, tette hozzá, olvasható a német hírportálon.

* * *

A moldvai parlament tegnap bizalmatlansági indítvánnyal lemondatta a július óta hatalomban lévő, korrupt Valeriu Strelet miniszterelnököt és EU-barát kormányát.

SPUTNIK INTERNATIONAL

A kínai haditengerészet parancsnoka, Vu Sengli admirális arra figyelmeztette John Richardson admirálist, a haditengerészeti hadműveletek amerikai parancsnokát, hogy az amerikai haditengerészet bármilyen veszélyes, provokatív lépése háborút robbanthat ki a Dél-Kínai tengeren. Vu hozzátette: reméli, az Egyesült Államok értékeli a kínai és amerikai haditengerészeti flotta között nehezen létrehozott jó viszonyt, és elkerüli a jövőben az olyan provokatív lépéseket, mint amilyenre most került sor, amikor egy amerikai hadihajó 12 tengeri mérföldre megközelített egy kínai építésű szigetet a Spratley szigetcsoport mellett.

* * *

A moldvai parlament tegnap megbuktatta a korrupt, júliusban hatalomra került Valeriu Strelet EU-barát kormányát. A miniszterelnököt bizalmatlansági szavazással fosztották meg pozíciójától.

RUSSIA TODAY

Az izraeli rendőrség az elmúlt három napban harmadszor rohamozott meg egy jeruzsálemi kórházat, közben gumilövedéket és könnygázt használva, hogy megszerezze egy 15 éves palesztin betegnek az orvosi papírjait, aki állítólag a rendőrséggel való összetűzésben sebesült meg.

TAGESANZEIGER (TAZ)

Az ügyészségen eddig 400 büntetőfeljelentést tettek Angela Merkel ellen hazaárulás miatt, írja rosszallóan a német lap, a feljelentéseket „nyilvánvalóan jobboldali-populista kampány eredményeként”. Azzal vádolják a német kancellárt, hogy menekültpolitikájával Németország népességi összetételét akarja befolyásolni és az alkotmányos rendet megváltoztatni.

RUSSIA INSIDER

Az Oroszország észak-nyugati részében fekvő Arhangelszk térségben az oktatási miniszter betiltotta a Mindszentek előestéjén tartott amerikai mintájú Halloween ünneplést a helyi iskolákban azzal, hogy az káros hatással van a gyermekekre. A minisztérium nyilatkozata szerint a Halloween „nem egyeztethető össze az alapvető hagyományos értékekkel és negatív hatást gyakorol a gyerekek kialakulatlan gondolkodására”. A betiltásra azután került sor, írja az orosz hírportál, hogy az orosz ortodox egyház krasznojarszki (Szibéria) vezetése felkérte a helyi hatóságot a Halloween betiltására, hasonló indoklással.

BRUSSELS NIEUWS

A holland nyelvű brüsszeli portál adatai szerint Brüsszel Dubai után az a város, ahol a világon a legnagyobb arányú a külföldön született lakosok aránya. Ez a belga fővárosban 62 %, Dubaiban 83 %. A harmadik Toronto 46 %-kal.

2015. október 29.

LE VIF/L’Express
„Orbán Viktor azt teszi, amit Európának tennie kellene” címen közli a 470 000 példányban megjelenő vezető belga hetilap azt az interjút, amelyet Jaap de Hoop Schefferrel, volt NATO főtitkárral és volt holland külügyminiszterrel készített, aki interjúja kezdetén kijelentette, hogy a menekülthullám nem fog csillapodni addig, ameddig a szíriai háború tart. Európa egyszerűen nem tudja, miként kezelje a menekültválságot, ami pedig Szíriát illeti, Európának nincs stratégiája, tette hozzá. Orbán Viktorra térve elmondta, Magyarországnak kötelessége felügyelnie határait. Magyarország szerbiai, szlovén és horvát határon felépített kerítésére nem lett volna szükség, ha az EU jobban felügyelte volna külső határait a Frontex segítségével, majd elmondta a cikk címében olvasható véleményét a magyar miniszterelnök migránspolitikájáról.   

RUSSIA TODAY
„Ausztria határkerítést épít Szlovéniával a menekültválságban” kétséget nem hagyó címen az angol nyelven sugárzó globális orosz tévéállomás idézi Mikil-Leitner osztrák belügyminisztert, aki elmondta, hogy az osztrák határfal több kilométeren át húzódik majd a spielfeldi osztrák-szlovén határátkelőtől „balra és jobbra”. A tervezett kerítésépítést támogatja Gerald Klug osztrák védelmi miniszter is.

BBC
A brit közszolgálati televízió „Migránsválság: Ausztria szlovén határkerítést tervez”, szintén kétséget nem hagyó címen olvasható jelentésében idézi Werner Faymann osztrák kancellárt, aki szerint a két ország közötti fő határátkelőhelynél , Spielfeldnél, Ausztria nem zárná le a határt,  hanem „több akadályt” épít, és így az érkezőket jobban tudja ellenőrizni. E határátkelőhelyen több ezer migráns halad át Szlovéniából Ausztriába. Faymann ezután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Tanács elnökével kiadott közös közleményében kijelentette, hogy „a kerítéseknek nincs helye Európában”. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pedig azt mondta, hogyha az EU a brüsszeli vasárnapi minicsúcs akcióterve nyomán  nem lép egy héten belül, és nem küld 400 határőrt a szlovén határra, akkor az ország ott kerítést épít és azt fegyveresek fogják védeni. 

INFO-DIREKT
„A burgenlandi Nickelsdorfnál tapasztalt menekültügyi helyzet összeomlása után most a Dél-Ausztriában lévő stájerországi Spielfeld a soros”, kezdődik a „Spielfeld után: az állam vége?” címen olvasható cikk az osztrák hírportálon, amelynek a következtetése, hogy a stájerországi határ kudarca magának az osztrák államnak a kudarca és Ausztria minden más lett, csak éppen nem szuverén ország. A menekültekkel kapcsolatos hangulat az országban teljesen megváltozott. A CARITAS-nál arra panaszkodtak, hogy a hét végén már csak egyetlenegy önkéntes segített nekik. A stájerországiak fegyverkeznek. Milyen érdekes, idéz a lap egy osztrák újságírót, hogy a határvédelem összeomlása után a polgárok megfigyelése, az adók beszedése, a büntetőcédulák elhelyezése továbbra is kifogástalanul működik. Ezután hozzátette: „Amikor egy állam így csődöt mond, akkor megszűnik mindenfajta morális kötelezettség ezen állammal szemben”.

EUOBSERVER
Kína és Németország  15,5 milliárd dollár értékben megállapodást kötött 130 Airbus repülőgép szállítására. A megállapodást a Li Hsze-csiang kínai miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár pekingi találkozóját követően jelentették be, tudósít az uniós ügyekkel foglalkozó szakportál. 

2015 október 28.

EURACTIV
Az Európai Unió azt tervezi, hogy meggyőzi a menekülteket, várjanak Görögországban addig, ameddig számukra térítésmentesen biztosított repülőjeggyel nem távozhatnak egy őket befogadó országba ahelyett, hogy veszélyes téli menetelésen vesznek részt a Balkánon keresztül, jelentették ki uniós tisztségviselők, amiről az uniós portál számol be. 

LUXEMBURGER WORT
A luxemburgi lap arról ír, hogy a londoni székhelyű emberjogi szervezet, az Amnesty International Luxemburgot sürgeti, lépjen a vasárnap tartott uniós minicsúcson felmerülő Balkán-terv nyomában. Az AI magyarországi részlegének igazgatója, Jeney Orsolya egy sajtókonferencián felháborodásának adott hangot, hogy míg nyáron még 1000 menekült érkezett naponta Magyarországra, most már a megépített kerítés miatt az országot elkerülik a menekültek. Jeney arra kérte az Európai Tanács elnökségét most ellátó Luxemburgot, hogy lépjen fel Magyarországgal szemben, amely megsérti a menekültek jogait. 

SPUTNIK NEWS
A cseh hatóságok nem hajlandóak az Európai Bizottság  kötelező menekült kvóta rendszerét végrehajtani, melynek értelmében 1500 migránst kellene befogadniuk. Jiri Mastalka cseh parlamenti képviselő kijelentette, a szíriai helyzetet kell békésen megoldani, hogy az embereknek ne legyen okuk a meneküésre. Hozzátette, ha Németország többet be akar fogadni, azaz ő ügyük. „A Cseh Köztársaság nem felelős a líbiai válságért vagy Szíria bombázásáért és elpusztításáért”, jelentette ki. A hírt közlő orosz hírügynökség által megrendelt és a brit Populus közvéleménykutató által végzett kutatás eredménye szerint a csehek 73 %-a ellenzi a brüsszeli kvóta rendszert, azaz a migránsok szétosztását az uniós országokban. Hozzátette, országa szigorúan követi a dublini szabályokat, amelyek értelmében a menedékkéréseket annak az uniós országnak kell végeznie, ahová a menekült elsőnek érkezik.

DAGENS NYHETER
A NATO arra gyanakszik, hogy titokban egy idegen hatalom szítja az idegengyűlöletet Európában. A NATO-nak az informatikai háborúkkal foglalkozó szakértői most meg akarják találni, hogy ki rejtőzködik a kampány mögött, írja a vezető svéd lap Janis Sarts-ra, a NATO stratégiai kommunikációs központjának, a Stratcomnak az igazgatójára hivatkozva. A lettországi Rigában lévő Stratcom központ irányítja a vizsgálatot. A cikkben többször előfordul az „Oroszország” szó.

EUOBSERVER
Áldatlan állapotok uralnak Brüsszel uniós központjában. Évek óta építkezések folynak. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács épülete szinte megközelíthetetlen. A Schuman köröndre metrón érkezők nem látnak eligazító táblákat; rendetlenség, kosz, lógó vezetékek mindenhol. Mindez azt a benyomást kelti, hogy a város éppen annyira nem törődik mindezzel, mint ahogyan az Európai Unió bürokratái az unió működésével, írja az uniós ügyekre szakosodott portál. 

                                               *             *             *

Ma reggeli gyorshírben jelenti a portál, hogy a német Bundestag elnöke Norbert Lammert kijelentette, ellenzi az EU-USA közötti TTIP-t (szabadkereskedelmi társulás), ha a tárgyalásokat nem átláthatóbb formában folytatják. 

SVT
A svéd közszolgálati televízió tegnap 18:00 órás hírműsorának második percétől bemutatta, hogy az Orsa közelében fekvő Lima téli sportüdülő kis faházaihoz megérkező buszokból a szír és más menekültek nem voltak hajlandóak kiszállni, és az éjjelt a buszon töltötték. Reggel egy részük beköltözött a házakba, de a többieknek nem feleltek meg az összkomfortos házikók, mert hosszúnak találták a 20 perces sétát a bolthoz és a buszhoz. Vissza akarnak térni Uppsalába.  /A svédek súlyos pénzeket fizetnek e faházak vakációra történő kibérléséért./ A 19:30-as és 21:30-as hírekből már eltávolították a riportot.

RUSSIA TODAY
343 brit tudós a brit The Guardian című napilap keddi számában teljes oldalas hirdetésként jelentetett meg egy levelet, amelyben közölték, bojkottálják az izraeli egyetemeket, mivel Tel-Aviv törvényellenesen tartja megszállva a palesztinok földjét és emberi jogaikat megsérti.

                                                               *             *             *

https://www.rt.com/usa/319821-billboard-detroit-jews-government/
„Amerika először, nem Izrael” szöveggel Detroitban plakátok sürgetik az Egyesült Államok kormányát, hogy korlátozza a zsidó lobbi befolyását. Zsidó szervezetek a plakátok szövegét antiszemitának bélyegezték, mert az azt sugallja, hogy az amerikai zsidóknak fontosabb Izrael az Egyesült Államoknál. 

PRESS TV
Több tízezer marokkói tüntetett Casablancában, követelve, hogy Izrael állítsa le a palesztinok jogainak évtizedek óta tartó, gyalázatos megsértését, jelenti a globális iráni tévé angol nyelvű adása.

SPUTNIK INTERNATIONAL
Moszkva az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és más országok katonai attaséitól bizonyítékokat követel arra a vádra, hogy az orosz légierő polgári célpontokat bombázott Szíriában, beleértve kórházakat, hozzátéve, ha nem tudnak bizonyítékokkal előállni, akkor ismerjék be, hogy vádjaik megalapozatlanok, jelenti az orosz hírügynökség. 

                                                               *             *             * 

Margarita Szimonján, a Russia Today angol nyelvű orosz globális tévéállomás főszerkesztője felháborodását fejezte ki, amiért David Kramer volt amerikai külügyminiszter-helyettes – a McCain szenátorról elnevezett Nemzetközi Vezetési Intézet egyik elöljárója - azt követeli, hogy a Russia Today USÁ-ban lévő vagyonát fagyasszák be annak fejében, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság kötelezte Moszkvát, 1,9 milliárd dollár kártérítést fizessen Hodorkovszkijnak, illetve volt olajvállalata, a Jukosz részvényeseinek. „Ez az egész washingtoni hisztéria egy nagyobb, RT-ellenes kampány része, mely már hosszú ideje tart”, mondta Szimonján, hozzátéve, hogy a követelésnek semmilyen jogos alapja nincs. 

2015. október 27.

REUTERS
Szlovénia 50-60,  magánkézben lévő biztonsági céget kér fel arra, hogy segítsen a több ezer migráns regisztrálásában és tovább irányításában, jelenti a brit hírügynökség. Az elmúlt 10 napban több mint 76 ezer migráns érkezett Szlovéniába Horvátországból. Miro Cerar miniszterelnök a migránsválságot az Európai Unió történelmének legnagyobb válságának nevezte.

RUSSIA TODAY
„A brit féllel gyakorlatilag minden politikai kapcsolat, így a politikai párbeszéd a legfelsőbb szinten hirtelen megszakadt”, idézte az orosz globális hírtelevízió Jakovenko londoni orosz nagykövetet.

SPUTNIK INTERNATIONAL
„100 százalékban”, felelte Donald Trump egy vele készített CNN-interjúban arra a kérdésre, hogy a világ ma jobb hely lenne-e, ha Husszein és Khaddafi (megölt iraki és líbiai diktátorok) még élne. A republikánus színekben az Egyesült Államok elnökségére pályázó Trump hozzátette: Irakban nem voltak terroristák, mert Husszein azonnal megölte őket, míg ma az ország „a terrorizmus Harvardja”, idézi őt az orosz hírügynökség.

THE STAR
Kanada vezető lapjának, a Toronto Starnak a hírportálja arról ír, hogy Jean Chrétien, Kanada volt liberális miniszterelnöke a kanadai közszolgálati televíziónak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy a most megválasztott liberális miniszterelnök, Justin Trudeau párbeszédet folytat majd számos ország vezetőjével, beleértve Vlagyimír Putyin orosz elnököt. Chrétien kételyét fejezte ki, hogy Stephen Harper, a távozó konzervatív miniszterelnök helyesen járt-e el akkor, amikor az ukrán válság nyomán keményen beszélt Putyinról, hozzátéve, hogy nem hinné, az orosz vezetőnek túl sok álmatlanságot okozott a kanadai miniszterelnök mondanivalója. Chrétien azt is mondta, hogy Kanadának ismét meg kellene nyitnia teheráni nagykövetségét, amelyet a Harper-kormány 2012 szeptemberében zárt be azzal, hogy „Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a globális békére és biztonságra nézve”.

FOREIGN POLICY
Ötrészes sorozatot indít az Egyesült Államok tekintélyes folyóiratának a portálja Magyarországról. A nyugati sajtó Magyarország témájú  populizmus bizniszébe belesimuló írás így kezdődik: „Egy szellem járja be Európát – a reakciós populizmus szelleme. Az idegengyűlölő pártok mélyen be vannak ágyazódva az olyan rendíthetetlenül demokratikus nemzetek politikájába, mint Franciaország és Hollandia, de a nagyobb veszély keletről leselkedik”. Ezután jön Orbán Viktor, majd hasonló hosszúságban Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő. Az antidemokratikus magyar rendszerre jellemző, hogy akár 900 000 dollárnak megfelelő büntetést is kaphat az a médium, amely nem kiegyensúlyozottan tálal híreket vagy megsérti a többséget vagy a közerkölcsöt, áll a cikkben. Még szerencse, hogy ezt a jogszabályt némileg módosították. A cikk végén Krekó Péter, a Political Capital igazgatója vonja le az elvárt következtetéseket. Krekót nagyon aggasztja „Orbán faji retorikája” migránsügyben, ami kedvező visszhangra talált a népben. „Ebben az értelemben a probléma a magyar néppel van”, jelentette ki a magyarországi politikai elemzők közül leggyakrabban idézett Krekó.

ELECTRONIC INTIFADA
Az izraeli megszálló erők szombat óta 6 palesztint öltek meg tegnapig, beleértve egy 17 éves középiskolás lányt. E hónapban a zsidó állam 60 palesztint ölt meg Ciszjordániában és Gázában. Közülük tizenöten 18 éven aluliak. Ezzel egy időben 9 izraeli vesztette el életét, olvasható a palesztinok jogait támogató honlapon. 

2015. október 26.

2015.10.26.

RUSSIA TODAY
Majdan 2: szeptember óta tartanak folyamatosan a kormányellenes tüntetések. A kormány épülete előtt sátorvárost hoztak létre. Sok minden a kijevi Majdan térre emlékeztet, számol be a tüntetésekről a globális orosz hírtévé, de ezúttal a nyugati média hallgatása teljes, ugyanis a nyugatbarát, korrupt kormány ellen lázad Moldova népe.

THE DAILY TELEGRAPH
„Az euróövezet átlépte a Rubicont azzal, hogy a portugál euróellenes baloldalt kitiltja a hatalomból” címmel a jobboldali brit lap arról cikkezik, hogy Portugália veszélyes politikai vizekre evezett. A „nemzeti érdekekre” hivatkozva akadályozzák meg, hogy a választásokon többséget szerzett baloldali és kommunista pártok kormányt alakítsanak, noha a nép egyértelműen kifejezte: elege van a megszorításokból és a brüsszeli diktátumokból.

EUOBSERVER
Az uniós szakportál e cikkére kattintson az, aki tudni akarja, milyen átkokat szórnak a vasárnapi lengyel választások eredménye láttán Lengyelországra a világ vezető lapjai. 

                                                                              *             *             *

Az ’Új Európa’ visszatérte a sötét korszakba” címmel írt cikk szerzője attól tart, hogy Laroslaw Kacyznski Jog és Igazságosság pártjának várt győzelme a lengyel választásokon egy történelmi korszak végét jelzi Lengyelországban, Magyarországon,  a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában. Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter „Új Európának” nevezte ezeket az országokat /azokat azzal dicsérve, hogy sokkal inkább hajlandóak az amerikaiak háborús hódításaihoz csatlakozni, mint a „Régi Európa”, azaz Nyugat-Európa./ E korszak politikusai közül egyesek meghaltak (Václav Havel és Göncz Árpád), míg mások, mint Mikulás Dzurinda volt szlovák reformista miniszterelnök vagy Radoslaw Sikorski, korábbi lengyel külügyminiszter, otthagyta a politikát. Megint mások – mint Karel Schwarzenberg volt cseh elnökjelölt – onnan távozóban vannak.  De az új sötét kornak olyan politikusai vannak, mint Orbán Viktor, Robert Fico vagy a vasárnapi választásokon győztes lengyelek. 

                                                                              *             *             *

Az ENSZ azzal vádolta a cseh kormányt, hogy szándékosan sérti meg a menekültek jogait azért, hogy másokat elriasszon az országba jöveteltől. Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ emberjogi főbiztosa elmondta, a menekültek ruháit átkutatják, hogy elkobozzák tőlük pénzüket és kifizettessék velük saját fogva tartásukat. Milos Zeman cseh elnök kijelnetette, hogy az ENSZ nyilatkozata „verbális támadás a cseh elnök ellen”. 

LA CROIX
A balliberális francia lap Adam Michniket, a lengyel Gazeta Wyborcza nevű balliberális lap főszerkesztőjét idézi, aki lapja hasábjain félelmét fejezte ki, hogy a vasárnapi választásokon a radikális jobboldal várható győzelme miatt  „a gyanú és a félelem retorikája” és „a sovinizmus vírusa” az ország hatalmába kerítésével fenyeget. 

DIE WELT
A német alkotmányvédelmi hivatalban, a szövetségi bűnügyi hivatalban, a szövetségi hírszerzésben és a szövetségi rendőrségen igen erős az aggodalom Németország belső biztonsága miatt, és nő a kritika Angela Merkel kancellár menekültpolitikájával szemben, derítette ki a jobboldali német lap, amely megszerzett egy olyan, e szervekben aláírás nélkül keringő iratot, mely a migránsválság megoldására 10 pontos javaslatot tesz. Az iratot, a lap értesülése szerint, mintegy 100 biztonsági szakember jegyzi. 

THE NEW YORK TIMES
„Botrányosnak” nevezte szerkesztőségi vezércikkében a vezető amerikai lap, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állította, egy palesztin főmufti győzte meg  Hitlert arról, hogy likvidálja Európában a zsidókat. A lap azért nevezte ezt felháborítónak, mert „a holokauszt nem zsákmányolható ki politikai célra”. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
Az EU nem tudta megvédeni külső határait a migránsok hatalmas tömegű bevándorlásától és többé nem színlelheti, hogy a bevándorlásra vágyik, idézi a hírforrás Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, tudósít az orosz hírügynökség. 

                                                               *             *             *

A finn külügyminisztérium Facebook kampányt indított, hogy az útra kelni szándékozó iraki és törökországi menekülteket óvja attól, hogy Finnországba akarjanak bevándorolni. 

                                                               *             *             * 

Az Egyesült Államok 19 szövetségi államában teljesen legális a testi fenyítés – vonalzóval körmös adás, pofon, stb. - az iskolákban. 

                                                               *             *             * 

Egy most elkészült tanulmány szerint a New York Times és a Washington Post a töredékét jelentette csak azon civileknek, akiket amerikai robotgépről indult rakétatámadás ölt meg Pakisztánban és Jemenben. A NYT a gyilkos támadások 7,7 százalékáról számolt be, a WP pedig 14 százalékukról 2009 és 2014 között e két országban az amerikai robotgépek támadásának 300 polgár esett áldozatul e két országban.

INDEPENDENT
Nem minden pedofil rossz ember címmel a brit lap arról igyekszik meggyőzni olvasóit, hogy nagyon kevés pedofil ember van, és azok közül se mindegyik molesztál gyerekeket. Hozzáteszi, a gyerekkel szembeni molesztálások 80 %-át nem pedofilok követik el.

THE HIMALAYAN TIMES
Bastian Schweinsteiger német labdarúgó csapatkapitány perel egy kínai vállalatot, amiért az olyan babafigurát készített, amelyen a középcsatár hasonmása náci egyenruhában látható. A Bastiannak nevezett figura különféle egyenruháin horogkereszt, sas és egyéb „náci jelkép” látható, írja a nepáli napilap portálja.

ELECTRONIC INTIFADA
Párizsban a rohamrendőrséget kellett kihívni, miután az AFP hírügynökség irodáit a Zsidó Védelmi Liga szélsőségesei támadták meg. Az erőszakos cionista csoport azért rohamozta meg az irodákat, mert nem tetszett neki, ahogyan a francia hírügynökség a megszállt Ciszjordániában, a Gázai övezetben és a mai Izraelben történtekről tudósít, olvasható a palesztinok jogaiért síkra szálló portálon.

2015. október 22.

RUSSIA TODAY
László Petra magyar operatőrnő beperli a Facebookot egyoldalúsága miatt és azon is gondolkodik, hogy Oroszországba költözzön, miután az ellene indított kampánnyal tönkre tették életét, jelenti a 700 milliós nézettségű globális orosz televíziós adó angol nyelvű adása. A Facebookon 20 ezer dollár vérdíjat is kitűztek a fejére, mondta László Petra az Izvesztyíja című lapnak adott interjújában. A Facebookot ez nem zavarta, de a vele rokonszenvező csoportokat törölte. Elmondta, a per lezárása után elhagyják Magyarországot, és valószínűleg Oroszországba költözik családjával. Már most tanulnak oroszul. 

YNET NEWS
Az izraeli  külügyminisztérium szerint a svéd kormány  Európában a legantiszemitább. Még egyetlen egyszer sem ítélt el egyetlen, izraeliek elleni terrortámadást, csakúgy, mint a svéd egyház, írja az izraeli portál. Az országban egyetértés uralkodik Izrael-ellenességben, és nyilvános fórumokon senki sem dicsérni Izraelt.  Erre bizonyíték, hogy a Scandinavian Airlines, Svédország, Dánia és Norvégia nemzeti légitársasága hétfőn bejelentette, többé nem száll Izraelbe a gyenge nyereség és „a térségben uralkodó politikai instabilitás” miatt. 

BBC
Hszi Csing-ping kínai elnök és David Cameron brit miniszterelnök londoni sajtókonferenciáján megerősítette, hogy a két ország atomerőmű megállapodást kötött. Az állami többségi tulajdonban lévő brit EDF Energy és a kínai CGN megállapodása eredményeként a Somerset megyében lévő Hinkley Point mellett atomerőművet építenek 18 milliárd font összegért. Az erőmű 2025-re termelne áramot. A kínai vezető négy napos nagy-britanniai látogatása során várhatóan 30 milliárd font összegű megállapodásokat ír alá a két fél. 

INFO-DIREKT
„Tények a magyar menekülthelyzethez” címmel az osztrák hírportál kifogásolja, hogy a fősodratú sajtó a menekültpolitika kérdésében Magyarországról folyamatosan ellenségképet fest, noha a tények egészen más következtetések levonását eredményezik.  A magyar kormány hónapokon át hiába próbálta felhívni európai partnerei figyelmét a balkáni úton beáramló menekülthullámra. Emiatt kényszerült arra, hogy az EU szabályoknak megfelelően cselekedjen. Ezután a menekülteknek szállást, ellátást, egészségügyi gondozást biztosított. Az Info-Direkt vizsgálatai azt mutatják, hogy Magyarországon, szemben a leírtakkal és elhangzottakkal, a migránsellátás olyan, mint más európai országokban. A portál ezt adatok sokaságával támasztja alá. 

MA’AN NEWS
Izrael erők szerdán Jeruzsálem belvárosában lelőttek egy zsidó férfit szerdán, miután azt hitték, hogy támadásra készülő palesztin, jelenti a palesztin hírügynökség. 

CBS
Joseph Dunford, az amerikai haditengerészet tábornoka elmondta, közölte az iraki vezetéssel, választhat: vagy elfogadja az amerikai támogatást az Iszlám Állam militánsai ellen viselt csatában, vagy az oroszokat kéri meg ugyanerre. Az amerikai hírtévé ismertette: Dunford ezt a választást Haider al-Abadi miniszterelnök és Hale dal-Obeidi védelmi miniszter elé terjesztette Bagdadban. Dunford újságíróknak elmondta, aggodalmat váltott ki Washingtonban, amikor olyan jelentések láttak napvilágot, hogy al-Abadi örülne, ha az oroszok hajtanának végre légicsapásokat Irakban.  

FARS NEWS
Barish Arkadash török parlamenti képviselő (Népi Köztársaság Párt) kijelentette: „Szíriában a terrorista csoportok szarin gázt kaptak Ankarától”, jelenti a perzsa hírügynökség. Ezt a gázt be is vetették, számos halálesetet okozva. 

THE NEW YORK TIMES
„A bevándorlók elleni erőszak Németországban új vitát váltott ki a gyűlöletbeszédről” címmel a vezető amerikai lap arról ír, hogy a kölni polgármester elleni késeléses támadás, valamint a migráns- és iszlám ellenes Pegida 20 ezres tüntetésén a koncentrációs táborok felállítására elhangzott buzdítás nyomán arról vitáznak Németországban, hogy a gyűlöletbeszédet  be kellene tiltani a közösségi médiában. Németországban a gyűlöletbeszédet már most is kivizsgálják és annak eredményeként jogi eljárásokat kezdeményezhetnek. A lap idézi Josef Schustert, a zsidók németországi központi tanácsának vezetőjét, aki kijelentette: „a menekültek elleni felbujtás abszolút elborzasztó szintet ért el és az teljességgel elfogadhatatlan” . Németországban egy napra több mint egy felgyújtott menekült szálláshely jut. Az országban fogy a türelem a migránsokkal szemben. 

RUSSIA TODAY
Netanjahu izraeli miniszterelnököt politikai ellenzéke támadta, amiért egy cionista kongresszuson azt mondta, hogy Hitler csak száműzni akarta a zsidókat, de megölésüket csak akkor határozta el, amikor Hadzs Amin al-Husszeini palesztin nagy mufti azt javasolta neki, hogy inkább égesse el őket, ugyanis a főpap attól félt, hogy a zsidók Palesztinában telepednek le. Izraeli történészek azzal vádolták Netanjahut, hogy szándékosan félreértelmezi a történelmi tényeket. Palesztin politikusok pedig azzal vádolták, hogy a miniszterelnök Hitlert fel akarja menteni bűnei alól csak azért, hogy a muzulmánokat vádolja, jelenti a globális orosz tévéállomás.

2015. október 21.

SWIMMING WORLD MAGAZINE
„Magyarország ellenzi, hogy Izrael tartsa az európai rövidtávú úszóbajnokságot” címmel a vizes sport szaklap arról számol be, hogy már csak hat hét van hátra a verseny megtartásáig, de a feszült közel-keleti és elsősorban izraeli-palesztin helyzet miatt a Magyar Úszó Szövetség aggodalmát fejezte ki. A megrendezés Izraelnek 2,6 millió dollárba kerül. Az izraeli úszószövetség nyilatkozata szerint „a magyarok el akarják lopni tőlünk az eseményt”.  Magyarország felajánlotta, hogy az eseményt Magyarországon rendezik. A MÚSZ felkérte az Európai Úszó Szövetséget, hogy változtassa meg a helyszínt. Az izraeli úszószövetség feje, Sai Sehner találkozott Paolo Barellivel, az EÚSZ elnökével,   aki arról biztosította, hogy az úszó Európa-bajnokságot a tervek szerint Netanjában tartják meg. A város 24 km-re fekszik Tel Aviv északi részétől, ahol – írja a portál – „igen kevés háborús incidensre került sor”. 

THE GUARDIAN
„Európa szétolvadása – ahogyan azt a játékok mesélik” címmel a baloldali brit napilap bemutatja Nikosz Papadopulosz brit művészt, aki a Playmobil segítségével a társadalmat ábrázolja a mesefigurákkal. Például Merkel kancellárt viking kutyasétáltatóként mutatja be, aki nyakörvénél fogva jelenik meg két görög politikussal. A Playmobil cégnek azonban ez nem tetszik és letiltották a művészt az alkalmazástól. Ami olyan, mintha a toll feltalálója letiltotta volna azt, aki olyat ír, mint ami nem tetszik neki. Egy másik jelenetben egy görög pénzkiadó automata tart láncon egy bankszámla tulajdonost. A 36 éves művész valóságot jelenít meg, de a német Playmobilnak ez is sok. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
Calais város polgármestere, Natacha Bouchart a Monte Carlo rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az ottani tábor lakóinak megkétszereződése miatt netán szükség lehet a katonaság odahívására,  jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. 

                                                               *             *             * 

Ajaled Saked, „a hírhedt izraeli igazságügyi miniszter” 13 éves palesztin gyerekeket is börtönbe akar zárni, miután két 13 éves fiú állítólag meg akart késelni két zsidó izraelit. A jelenlegi törvények szerint 12 éves kortól lehet valaki ellen eljárást indítani és 14 éves kortól börtönre ítélni. 

JUNGE FREIHEIT
Az ARD, a német közszolgálati  televízió bevallotta, hogy híradóiban meghamisított képet festett a Németország felé igyekvő menedékkérőkről, „amikor az operatőrök menekülteket filmeznek nagy kerekszemű gyermekeket magukkal vivő családokat keresnek”.  Annak ellenére, hogy a menekültek 80 %-a erős, egyedülálló férfi. 

DIE ZEIT
„Üzlet a szükséggel” címmel megjelent cikkében a neokonzervatív-balliberális hetilap számadatokkal illusztrálja, hogy miként profitálnak a különféle üzletágak a menekültbizniszből, kezdve a szállásadóktól a konténerkereskedőkön át a konyha- és  bútoriparig. 

INDEPENDENT
Mindenki leírta a szíriai hadsereget, írja a brit lap, de az az oroszok szíriai bombázása óta hirtelen életre kelt és támadásokat hajt végre Aleppónál és az Orontész völgyben. „A szíriaiak azt tapasztalták, hogy az oroszok nem támadnak beépített területeket; az afganisztáni égő kórházakat és a megölt esküvői rendezvényeket meghagyják az amerikaiaknak”. Az oroszok ezen felül repülési koordinátáikat megadják a törököknek (és így, rajtuk keresztül az Egyesült Államoknak). Sőt – ami még inkább meglepő – forró drótot építettek ki a tel-avívi védelmi minisztériummal. Ami pedig még ennél is meglepőbb az az, hogy az izraeliek – akik annyira szerettek szíriai célpontokra és irániakra lőni a Golán fennsík közelében – eltűntek az szíriai égboltról. De ez csak a kezdete Putyin elnök „kalandjának”, mellyel szoros barátokra talált a térségben. És tesz szert egyre több barátra a jövőben. 

2015. október 20.

HURRIYET DAILY NEWS
„Törökország  nem koncentrációs tábor, és nem fogja csak azért állandó jelleggel ott állomásoztatni a migránsokat, hogy ez tetsszen az Európai Uniónak, idézi Merkel kancellár törökországi látogatását követően nyilatkozó Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt az  angol nyelvű török lap. 

REUTERS
Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter egy görög rádióadónak hétfőn kijelentette, Ciprus nem hajlandó megszüntetni vétóját Törökországnak az uniós csatlakozás céljából folytatandó tárgyalások ügyében. Ez potenciálisan meggátolhatja az EU vezetőinek a tervét, hogy életre leheljék a tárgyalásokat cserébe azért, hogy Ankara segítsen Európának a migránsválság kezelésében, jelenti a brit hírügynökség. 

FOCUS
A hétfőn, Drezdában rendezett, iszlám- és migránsellenes Pegida tüntetésen bitófát emeltek, amelyre a felirat szerint Angela Merkel kancellárt és Sigmar Gabriel alkancellárt várják. Egy újságírónő lefotózta az akasztófát és ennek nyomán az államügyészség ma megvizsgálja, indítanak-e büntetőeljárást, idézi a német hetilap a rendőrség szóvivőjét.

IL GIORNALE
A  török titkosszolgálat az üzbég és tadzsik hírszerzéssel együttműködve az Iszlám Állam 18 titkos kiképzőtáborát fedezte fel Isztambulban. A képzésben részesültek innen mentek Szíriába és Irakba harcolni, írja a milánói szerkesztésű országos napilap.

SPUTNIK INTERNATIONAL
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szégyennek nevezte Bojko Borisszov bolgár kormányfő beismerését, hogy az Egyesült Államok kedvéért feladják a Déli Áramlat földgázvezeték, a Belene atomerőmű és a Burgasz-Alekszandrupolisz olajvezeték projekteket, jelenti az orosz hírügynökség német nyelvű portálja.

                                               *             *             *

„Globális zsidó hálózat indít akciót Izrael palesztin megszállása ellen” címmel a portál angol nyelvű kiadása arról tudósít, hogy az egyelőre még elnevezésre váró koalíció 15 tagszervezetből áll. Hétvégi nyilatkozatában felszólított nem csak a megújult  erőszak beszüntetésére, de az izraeli törvénytelen megszállás végét is követelte. 

JUNGE FREIHEIT
A migránsok magukkal hozott betegségeivel kapcsolatban egy tegnap lezajlott vitában Andrzej Duda lengyel államfő hangsúlyozta,  számára honfitársai biztonsága a legfontosabb. Ez magában foglalja a bűncselekményektől való védelmüket, írja a német hetilap hírportálján. 

THE DAILY MAIL

Egy volt BBC újságírónő felakasztott holttestét találták az isztambuli Atatürk repülőtér vécéjében, írja a brit lap. Jacky Sutton egy nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó szervezet munkatársa volt. Jegye az iraki kurd Erbil városára szólt. 

POLITICO
A mértékadó uniós szakportál uniós politikusoknak a menekültekkel kapcsolatos, „10 legfélnótásabb megjegyzését” közli. A 9-ik helyen Orbán Viktor Magyarország miniszterelnök azon kérdése áll, vajon „Nem aggasztó, hogy Európa keresztény kultúrája már most is alig képes megőriznie saját keresztény értékeit. 

ELECTRONIC INTIFADA
Az Izrael-barát amerikai és európai lobbiszervezetek hatalmas energiát fektetnek abba, hogy előmozdítsák az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP), ugyanis az megakadályozná, hogy bármilyen bojkott lépést foganatosítsanak Izrael ellen, valamint megtiltana mindenfajta szolidaritást a palesztinokkal, olvasható a palesztinok jogaiért küzdő portálon. 

LIBÉRATION
A francia liberális napilapban Florence La Bruyere [korábbi budapesti tudósítónő] készített interjút Rajk Lászlóval [akiről építészi kapacitása mellett nem említi, hogy kilenc éven át az SZDSZ parlamenti képviselője volt], aki azt állította, Magyarországról az elmúlt három évben 600 ezer ember ment külföldre dolgozni és mivel közöttük vannak azok, akik politikai okokból távoztak, nem csoda, hogy nem sokan tüntetnek a kormány ellen. De az új ellenállás a tánc és zene területén születik meg. A kultúra ugyanis nem érdekli Orbánt.

2015. október 19.

2015.10.19.

SUPERNOTZIE
A hírportál a Nápolyban kiadott, országos terjesztésű Il Mattino napilap honlapján megjelent cikket ismerteti , amely szerint egy 17 éves lányt – a Camorra egyik klánja fejének lányát – egy roma molesztálta a Parco della Legalità (Törvényesség Parkja) mellett. A férfi tapogatni kezdte a lányt, majd megpróbálta megcsókolni. A lánynak sikerült hazaszaladnia, ahol elmondta a bátyjának a történteket. Ő azonnal értesítette apjukat, aki rögtön a roma nyomába eredt. Még a tett színhelyén megtalálta. Megverte, betette kocsijába, majd egy építkezési helyre vitte, ahol levágta mindkét kezét. Ott talált rá egy autós, aki mentőket hívott. A portál megadja a forrás internetes linkjét, de a cikket az Il Mattinóról már eltávolították.

BBC
Egy kínai barlangban most talált, 80 ezer éves 47 emberi fog azt mutatja, hogy az emberiség nem Afrikából rajzott szét 60 ezer évvel ezelőtt, hanem Kínából, számol be a rendkívüli ásatási leletről a brit közszolgálati adó.

DIE WELT
Egyre erősödik Angela Merkel menekültpolitikájával szembeni ellenállás. A CDU parlamenti frakciójának egy csoportja határozattal akarja a kancellárt eltéríteni a nyitott határ politikájától és le kívánják zárni a határt. Még a határakadály építése sem lehet többé tabu, jelentette ki Christian von Statten, a CDU-n belül a polgári középosztályt képviselő csoport vezetője. A német rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt a jobboldali német lap vasárnapi számában már követelte, hogy építsenek drótakadályt a német-osztrák határra.

SPUTNIK
Robert Fico szlovák miniszterelnök nyíltan szembefordult a NATO-val: egy szlovák rádiónak szombaton adott interjújában üdvözölte az oroszok belépését a szíriai konfliktusba és azt mondta, a konfliktus sikeres megoldásához Basar al-Aszad szíriai elnök részvétele is szükséges, jelenti az orosz hírportál. 

CONTRA MAGAZIN
Nyugat-Afrika lakosai tévén keresztül látják, hogy milyen szívélyesen fogadják a menekülteket a németek. Ez tömegeket késztet arra, hogy az ottani országokból (Mali, Gambia, Guinea, Niger, Nigéria) meginduljanak Európába, írja az angol nyelvű hírportál.

HAARETZ
Danny Danon, Izrael új ENSZ-nagykövete pénteken a jeruzsálemi erőszak eszkalálódásával kapcsolatban kijelentette, hogy Izrael ellenzi a Templomhegy (al-Aksza mecset) nemzetközi ellenőrzését vagy ott bármilyen nemzetközi részvételt, írja az angol nyelvű izraeli lap.

                                                               *             *             *

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig vasárnap nyomatékosította e lapnak: Izrael visszautasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának benyújtott francia javaslattervezetet, hogy a Templomhegyen nemzetközi megfigyelők legyenek jelen. 

HEISE ONLINE
Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálati bizottságában Brandon Bryant volt amerikai robotpilóta elmondta, a németországi Ramstein amerikai légitámaszpontnak kulcsszerepe van az amerikai robotgépek bevetésében. A gyilkos missziók minden adata átmegy e támaszponton. Az áldozatok 12 éves gyerekek is lehetnek, írja a német portál. Bryant 2007 és 2011 között 6000 amerikai robotrepülésben vett részt, amelyek közül 1626 gyilkos misszió volt.

POLITICO
Az uniós szakportál arról ír, hogy a menekültválság gyökeresen megváltoztatta az EU hozzáállását Törökországhoz. Hetekkel ezelőtt Recep Tayyip Erdogan török elnök még útban volt ahhoz, hogy pária legyen Európában, amiért a demokrácia alapvető értékeit ásta alá és felmondta a kurdokkal a békefolyamatot. De a múlt héten az EU vezetői már Erdogant Brüsszelben ebéden fogadták, hogy segítségéért esedezzenek és így a török vezető partnerré vált, ami aláhúzza Európa kétségbeesettségét, hogy gyors megoldást találjon a migránsválságra. 

                                                               *             *             *

Hatalmas sikert aratott a vasárnapi svájci választásokon a „populista, bevándorló ellenes Svájci Néppárt. A 200 képviselői helyből 64 az övék lett. A szociáldemokraták 44, a liberálisok 33 és a kereszténydemokraták 28 helyet kaptak a választóktól. A parlament december 9-én választ hét tagból álló kormányt. Az eredmény még jobban megterheli majd Svájc és az EU viszonyát. 

INTIFADA/VOICE OF PALESTINE
Shlomo Sand [akinek Hogyan alkották meg a zsidó népet? című kötetének magyar fordítása 2010-ben jelent meg a Kairosz kiadónál] kijelentette, megszűnt zsidónak tekinteni magát, mivel Izrael a nyugati világ egyik legrasszistább társadalma. Sand cikkét az Intifada – Palesztina Hangja nevű portál közli. 

SVENSKA DAGBLADET
A svéd lapban megjelent írásában a magyarországi egyetemi oktató és publicista megnyugtatja a svéd közvéleményt, hogy Orbán Viktor nem náci, csak liberalizmus ellenes.

Ezeket a cikkeket olvastad már?