Blogolj!

2015. október 16.

THE GUARDIAN
Simon Jenkins, a baloldali lap kissé konzervatív publicistája kerek-perec letette a voksát amellett, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az unióból. (Ő az első, aki a nem mellé állt a lapban a 2017-re tervezett népszavazás ügyében.) „Az  unió ámítás. Szavazz nemmel, hogy egy  új Európa verjen gyökeret” című cikkében azt írja, a hatalmi rend (establishment) azon feltételezése, hogy a britek minden esetben pénztárcájukkal szavaznak, tévedés volt. A felmérések eredményei /amelyek azt mutatják, a britek többsége már a kilépés mellett van/ „a szakadás diadala”. „Az EU-nak egy egyre szorosabb unió irányában mutatott megszállottsága a célnak megfelelt – egy fél évszázaddal ezelőtt. Ma a közös valuta Európa fiataljai egy negyedét munkanélküliségbe hajszolta. Bárki, aki Görögországba látogat, és ott látja az egykor büszke nemzet ínséges függőségét, az eurót nem éljenezheti vagy Beethoven Örömódáját nem énekelheti az Európai Központi Bank épületén kívül”.

POLITICO
A ma hajnalban véget ért brüsszeli csúcstalálkozóról készült jelentésében a szakportál arról ír, hogy miután kollégái nyomás alá helyezték, hozza nyilvánosságra reform követeléseit az EU-val szemben,  David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy november elején készen áll ezek bemutatására. Követeléseit levélben írja meg Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. De az még csak a kezdet lesz, és a brit kormány további követeléseket is ismertetni fog.  

DE MORGEN
A flamand (holland nyelvű belga) lap arról készített jelentést, hogy bolgár határőrök egy menekültet lőttek agyon a bolgár-török határon. A férfi olyan „menekültcsoporttal” érkezett, amelyek tagjai kizárólag férfiak. Azt állították, hogy Afganisztánból érkeztek. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök az eset miatt a brüsszeli csúcsról hazautazott Bulgáriába. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke így kommentálta a történteket: „Külső határaink védelme ma a legfőbb prioritás. És természetesen Boriszov teljesen tudatában van annak, hogy készen állunk segíteni őt.” 

ELECTRONIC INTIFADA
„Nő a riadalom a palesztinok tárgyalások nélküli azonnali kivégzései miatt” című cikkében a palesztinok jogait támogató portál arról számol be, hogy két héten belül lerombolják azoknak a palesztinoknak az otthonát, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek izraeli zsidók elleni támadásokban. „E kollektív büntetést kizárólagosan palesztin családtagok ellen vetik be, és azt sohasem alkalmazták zsidókkal szemben.” Az erőszak október elsejével kezdődött eszkalációja óta eddig 32 palesztint öltek meg. Közülük legalább 17-et tiltakozásuk során.  A brit Amnesty International és az izraeli B’Celem emberjogi szervezetek elítélték azt, hogy Izrael a helyszínen azonnal megöli azokat a palesztinokat, akiket zsidó izraeliek elleni támadásban való részvétellel gyanúsítanak. Mose Edri izraeli rendőrfőnök kijelentette, „Bárkit, aki zsidókat késel meg vagy ártatlanokat sebesít meg, megöljük”.

2015. október 15.

FOCUS
Még elégedetlenebbek a németek Merkel migrációs politikájával, mint azt eddig sejteni lehetett. Az Insa által a Focus hetilap számára végzett felmérés szerint a megkérdezettek egy harmada úgy foglalt állást, hogy Merkelnek le kellene mondania. A legtöbben a CDU-ból (pártjától) és a zöldektől támogatják. A szavazni nem szándékozók 44 %-a szeretnék, ha Merkel lemondana.  

NEW YORK REVIEW OF BOOKS
Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia tanára az amerikai értelmiség két hetente megjelenő, vezető kulturális-politikai magazinja portálján tegnapi dátummal jelent meg 9 nyomtatott oldal terjedelmű cikke „Magyarország: bocsánat a miniszterelnök miatt” címmel. Az angol nyelvű plakátot („Sorry About Our Prime Minister”) egy ellenzéki csoport  helyezte el, kezdi cikkét, amelyben azt írja, Orbán Fidesz pártja verseng a Jobbikkal támogatók megszerzésében. Azzal a Jobbikkal, mely nyíltan antiszemita és romaellenes párt. A szerző visszatetszését fejezi ki, hogy Orbán a keresztényi és nemzeti értékeket akarja restaurálni Magyarországon és Európában.  Kulturális háborút akar indítani a kontinensen. Millió dollárnyi összegeket költ gyűlöletkampányra. A magyar közszolgálati televíziónak megtiltották, hogy a migránsok közül a nőket és gyerekeket mutassa. De, írja cikke végén a szerző, most már végre több európai vezető kezdi belátni, hogy kicsi a különbség a Fidesz és a Jobbik között. Müller kifejti, ha az  EU nem függeszti fel Magyarország szavazati jogát, és nem vágja el pénzügyi támogatását, hitele örökre oda lesz. 

LOS ANGELES TIMES
A vezető kaliforniai lapban Margaret McMullen arról ír, hogy megrémült, amikor meglátta, miként bánnak a migránsokkal Magyarországon, mert eszébe jutott, hogy így bántak zsidó rokonaival Magyarországon. Azt írja, a Pécsi Egyetemen ösztöndíjjal kutatott, hogy rokonai II. világháború alatti sorsáról könyvet írjon. A magyar bevándorlási hivatalnál is járt, ahol az országban tartózkodásával kapcsolatos papírok ügyében ragaszkodtak ahhoz, hogy mutassa be eredeti házasságkötési papírját. „Egyre inkább paranoiddá váltam, és meg voltam győződve arról, hogy azt akarták tudni, zsidó vagy keresztény vagyok-e”, írja. Magyarországi tartózkodása idején a Jobbik „gyakran szervezett tüntetéseket Budapesten, falfirkákkal rondítva el a kevés, megmaradt zsinagógát. Egyes jobbikosokat kapcsolat fűzi a korábbi Nyilaskeresztes Párthoz, a nácik magyar változatához.” A pécsi zsinagógát nagyapja építette. Amikor meglátogatta, az egyik padban ilyen szöveggel talált német nyelvű  graffitit: „Főz szappant a zsidókból”. Cikkét ezzel fejezi be: „Nem utálom Magyarország, de nem, de nem”.  

POLITICO
„A migránsok példa nélküli bevándorlására adott gyenge európai válasz szélsőséges visszahatást eredmény”, vonta meg az uniós szakportál az általa rendezett Transzatlanti Tanácskozás mérlegét. A tanácskozáson 120 diplomata, politikus és tanácsadó vett részt. A résztvevők sürgették az uniós vezetőket, hogy erősebb, hosszú távú intézkedéseket foganatosítsanak a válság leküzdésére mai brüsszeli csúcstalálkozójukon. A migránsválság és a „bevándorlás ellenes populizmus emelkedése” „Vlagyimír Putyint és az euróválságot is háttérbe szorítva vált Európa első számú kihívásává. Az európai vezetők (Juncker és Tusk) „angyali csöndje a migrációs válsággal kapcsolatosan” nagy nyereség „mindenfajta populistának”. 

CNBC
A milliárdos Sorost „szülőföldjén” támadják címmel az amerikai tévécsatorna honlapján olvasható írás arról ad számot, hogy Magyarországon a politikusok azzal vádolták George Sorost, hogy a törvénytelen migrációt támogatja. Orbán Viktor az elmúlt hetekben azért támadta, mert Soros liberális migrációs politikát támogat, és számos szervezetet pénzel, melyek támadták  a magyar miniszterelnök migránskezelési politikáját. A cikk idézi Lázár János kabinetminisztert, aki ezt mondta Sorosról: „Állandóan bombázza a nemzetközi közvéleményt világrengető  terveivel – nyilván az önzetlenség nevében, amelyet oly sokféle módon valósított meg számos országban, ahol tevékenységei az elmúlt tíz évben államcsődhöz vezettek”.  A miniszterelnök a magyar TV2 csatornának adott interjújában kijelentette, hogy Soros számos, Magyarországon működő  civil szervezete követeli a kormánytól a határok nyitva tartását. 

HAARETZ
„Izraeli zsidó egy másik zsidót késelt meg egy félrecsúszott bosszútámadásban” címmel az angol nyelvű izraeli lap arról ír, hogy Haifa Kiriat nevű elővárosában egy 36 éves izraeli férfi azért késelte meg 23 éves zsidó honfitársát, mert azt hitte, az illető arab.

2015. október 14.

REUTERS
Német politikusok felháborodottan reagáltak arra, hogy egy tűzoltó elismerte, felgyújtott egy menekültotthon és ennek ellenére szabadlábon védekezhet. A Dortmund városában történt tűzesetben senki nem sérült meg. A menekültotthonba hét szíriai érkezett a tűz előtti napon, jelenti a brit hírügynökség. Németországban az év első kilenc hónapjában 26 szándékos gyújtogatásra került sor történt menekültotthonokban. A szélsőjobb ellen küzdő Amadeu Antonio Alapítvány szerint 70 ilyen esetre került sor. 

EUOBSERVER
„Az az ember, aki Lengyelország következő miniszterelnök lehet, kijelentette, a menekültek ’kolerát’_ és ’élősdieket’ hozhatnak magukkal Európába, melynek nyomán ’náci’ jellegű retorika használatával vádolták”, indul az uniós szakportál cikke arról, hogy mit mondott Jaroslaw Kacyznski, a Jog és Igazságosság Párt vezetője a választási kampányban.   

INDEPENDENT
A brit napilap megkérdezte Cecilia Malmström  uniós kereskedelmi biztost, a TTIP brüsszeli bizottsági felelősét, hogy  mit szól ahhoz az óriási ellenálláshoz, amely az EU-ban megnyilvánul a transzatlanti kereskedelmi partneri szerződéssel szemben. Malmström „fagyosan” azt válaszolta, hogy „Mandátumomat nem az európai néptől kaptam”. A lap hozzáteszi, egy most napvilágot látott új jelentés szerint Malmström az  utasításokat közvetlenül a Brüsszelben hemzsegő lobbistáktól kapja. „Nem csoda, hogy a TTIP tárgyalásokon a nagyvállalati érdekeket és nem a lakosság igényeit akarják kiszolgálni”. 

UPSALA NYA TYDNING
A svéd napilap tegnapi, nyomtatott számában Cecilia Karin Wikström, az Európai Parlament liberális frakciójának tagja és a Svéd Egyház papnője felháborodását és értetlenségét fejezte ki, amiért az Európai Parlamentben a szocialista frakció nem engedte, hogy Magyarország ellen – mint a liberális frakció indítványozta – alkalmazzák a 7. cikkelyt, melynek értelmében Magyarországot megfosztották volna szavazati jogától. Hiszen Magyarország az az ország, ahol szeptember óta a rendőrséget feljogosították, hogy magánemberek lakásába hatoljon, hogy ott menekülteket keressen. Ezen kívül falat emelt „a környező világ ellen” és engedélyt adott a katonaságnak és a rendőrségnek, hogy szükség esetén fegyvert fogjon a menekültekkel szemben. 

THE END OF THE AMERICAN DREAM
Az amerikai hírportál 36 olyan szempontot sorol fel, amelyek azt bizonyítják – gúnyos értelemben -, hogy az Egyesült Államok „kivételes nemzet”. Ezek szerint Amerikában él messze a legtöbb elhízott ember, mint azt mutatja az OECD legfrissebb jelentése. Az USA lakossága átlagban 293 percet tölt naponta a tévé előtt. Az általuk nézett csatornák 90 %-a hat,  rendkívül befolyásos médiavállalkozás kezében összpontosul. Mire egy gyermek eléri a 18. életévét, 40 ezer gyilkosságot lát a tévében.  A világon Amerikában vannak messze a legtöbben a rácsok mögött: minden 100 ezer lakosból 716 a rabok száma. 

MA’AN NEWS AGENCY
Több mint 400 palesztin szenvedett kedden sérüléseket a megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben, jelenti a palesztin hírügynökség. Ciszjordániában a 12-ik napja tartanak az összetűzések a megszállókkal. Hebronban több száz egyetemista menetelt egy katonai ellenőrzési hely felé, amikor az izraeli erők tüzet nyitottak a tüntetőkre, éles lövedékkel. Öten sérültek meg. 

THE NEW YORK TIMES
„Vajon a Pentagon igazat mond Afganisztánról?” címmel a vezető amerikai lap idézi az ENSZ új jelentését az afganisztáni tálibok fokozott aktivitásáról és az ottani biztonsági helyzet rosszabbodásáról. A Pentagon ennél jóval rózsásabb képet fest a helyzetről. Akár annak idején Vietnam vagy Irak esetében. Obama most afgán kérésre azon gondolkodik, hogy késleltesse 9800, ott szolgáló amerikai katona hazahozatalát. Az igazság órája közeledik, írja a lap. 

2015. október 13.

DER SPIEGEL ONLINE

Németország meghosszabbítja határai ellenőrzését november 1-jéig és erről tájékoztatta az Európai Bizottságot, közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Ez elsősorban a német-osztrák határra vonatkozik, ahol igen nagy számban érkeznek menekültek, tette hozzá.   Az ellenőrzés fenntartása a biztonság és rend megőrzése miatt szükséges, idézte de Maiziere szavait a német portál. 

EUOBSERVER

Csökkenhet a külföld felé az izraeli telepekre és katonai visszaélésekre vonatkozó  információ áramlása, mivel az izraeli törvényhozás ismét napirendre tűzte azt, hogy miként kell elhallgattatni az országban tevékenykedő civil szervezeteket, jelenti az uniós szakportál. A Knesszet előtt fekvő törvénytervezet értelmében a külföldről pénzzel támogatott civil szervezeteknek azt „feltűnően fel kell tüntetniük” minden kiadványukban és minden olyan levélben, amelyet közszolgálati tisztségviselőknek küldenek. E civilszervezeteket „külföldi ügynököknek” kell nevezni. Ezt a megjelölést is e civil  szervezeteknek minden kiadványukon fel kell tüntetniük, csakúgy mint hirdetéseikben. Ajelet Saked igazságügyi miniszter még júniusban a civil szervezeteknek nyújtott külföldi támogatást „szennyezett és korrupt pénznek” nevezte, amelynek célja „az öngyűlölet… és egy ötödik hadoszlop anyagi támogatása”. Az izraeli  civilszervezetek egyik legnagyobb támogatója az Európai Unió.

THE NEW YORK TIMES

„Az amerikai gyártmányú fegyverek a szíriai konfliktust megbízásos alapú konfliktussá alakítják Oroszországgal” címen a vezető amerikai lap arról készített jelentést, hogy a damaszkuszi kormány ellen harcoló csoportok parancsnokai első ízben kapnak amerikai gyártmányú páncéltörő fegyvereket azt követően, hogy az oroszok megkezdték légitámadásaikat a szíriai kormány védelmében. Az így megerősített lázadók és az oroszok mind gyakoribb támadása „a kormány ellenfeleivel” szemben áttételes amerikai-orosz háborúvá alakul. 

THE NATION

Hawadzsa Aszif, Pakisztán honvédelmi minisztere kijelentette, Oroszország jelenlegi szíriai hadviselése az Iszlám Állam és más  terrorcsoportok ellen hasznosnak bizonyulhat a terrorszervezetek elleni küzdelemben, olvasható a baloldali amerikai hetilap portálján. 

POLITICO.eu

Az uniós külügyminiszterek hétfőn luxembourgi ülésükön egyetértettek abban, hogy Asszad szíriai elnök nem lehet partnere az Iszlám Állam elleni küzdelemnek és követelték, hogy Oroszország állítsa le támadásait az ország „mérsékelt ellenzékével szemben”, jelenti az uniós ügyekre szakosodott hírportál. 

SPUTNIK INTERNATIONAL

Lukasenkó belarusz elnök Minszkben újságíróknak kijelentette, ha a Nyugat háborút akar viselni Oroszország ellen, akkor Belarusz Moszkva oldalán fog állni. Hozzátette, jelenti az orosz hírügynökség, mindkét ország az Együttes Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja és hogy ez a katonai-politikai szövetség nyugati oldalát Belarusz védelmezi. A NATO-val természetszerűleg ezért kapcsolatban áll. De ha támadások kezdődnek területén, napokig ki tudnak tartani 70 ezres hadseregükkel addig, ameddig az orosz erők meg nem indulnak.

YNET NEWS

Az izraeli rendőrség fémdetektorokat tervez elhelyezni a  Templomhegy (al-Aksza mecset) bejáratánál, írja az izraeli hírportál, hozzátéve, hogy a döntést a kabinetnek kell meghoznia. 

ACT FOR AMERICA

Az Obama-kormány úgy döntött, hogy mindenfajta sertéshústerméket megtilt az amerikai szövetségi börtönökben. Az Amerikai Iszlám Kapcsolatok Tanácsa üdvözölte a döntést, de óvott attól, hogy az iszlámgyűlöletet válthat ki, olvasható az amerikai portálon.

2015. október 12.

2015.10.12.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
Míg a fősodratú német lapok fogcsikorgatva is, de hol 150, hol 100 ezres, olykor 250 ezres tüntetésről írnak az USA-EU transzatlanti szerződése ellen, addig a vezető német lap ezzel a címmel számol be a berlini demonstrációról: „A TTIP mellett vagy ellene?”. A beszámolót sűrűn tarkítják a kommentárok is, elítélve a demonstrációt. [Nem csak a szervezők, de a brit Reuters hírügynökség szerint is negyedmillióan tüntettek, kiemelve, hogy Németországban ez volt a legnagyobb tüntetés 2003 óta, amikor az iraki beavatkozás miatt vonultak fel tömegek .] 

THE NEW YORK TIMES
Az elmúlt 15  hónapban Obama elnök kívánságára Mexikó erősen lesújtott a közép-amerikai erőszak elől menekülőkre. Az Egyesült Államok több tíz millió dollárt adott a szeptember 30-án zárult fiskális évben azért, hogy a latin-amerikai ország megállítsa a migránsokat mielőtt az Egyesült Államokban kérnének menedéket. „Vagyis az USA a menekültproblémát kihelyezte Mexikónak, ami hasonlatos az Európát megrázó menekült válsághoz”, írja a vezető amerikai lap. 

EPOCH TIMES
„Migránsok Finnországban: túl hideg van és túl unalmas – hazatérünk” címmel a német portál a francia AFP hírügynökség jelentésére támaszkodva arról számol be, hogy több száz iraki migráns, akik egész Európán át Finnországba vették útjukat, most elfordulnak az országtól és nem akarnak a ritkán lakott országban maradni. A 22 éves Muhammed azt mondta az AFP-nek, hogy „Elmondhatja a világnak: gyűlölöm Finnországot. Túl hideg, nincs tea, nincs étterem, nincs bár, nincsenek emberek az utcán, csak autók”. Ekkor 10 fok volt Haparanda-Tornióban, az északi sarkkörtől egy órányi autózásra. 

WSJ
„Peru gazdasági bajai visszhangoznak Latin Amerikában” címmel a globális amerikai pénzügyi-politikai napilap arról ír, hogy még három évvel ezelőtt az IMF Perut választotta arra, hogy a csoport 2015-ös éves találkozóját ott tartsa a latin-amerikai gazdasági sikerek ünneplésére. Mára az ország helyzete jelentősen megfordult, miután összeomlottak a nyersanyag árak, Kína kifarolt és a dollár értéke emelkedett. 2010 után Peru gazdasága évente 8,5 %-kal nőtt. Az idei gazdasági növekedést az IMF 2,4 %-ra taksálja. De ez még mindig jobb, mint a környező országoké. A brazil gazdaság esetében idén 3 %-os csökkenés várható, Ecuadorban 0,6 %-os. Az IMF előrejelzése szerint az argentin gazdaság várhatóan 0,4 %-kal nő az idén és jövőre 0,6 %-kal csökken. Peru fő exportcárúja a réz és arany, de Kína felé jelentősen csökkent a kivitel. Ennek következtében a menekültek kényszerülnek arra, hogy visszatérjenek El Salvadorba és Hondurasba, ahol biztos halál várja őket, idéz a lap egy mexikói emberjogi szervezet munkatársát. A mexikói hatóságok iszonyatosan kegyetlenül bánnak a menekültekkel. 

THE RON PAUL INSTITUTE
A konzervatív, jobboldali agytröszt honlapján Daniel McAdams, az intézet igazgatója „Két perc gyűlölet Belarusznak” címmel megjelent cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy Alekszander Lukasenko elnök ötödször történő megválasztását követően a „rituális nyugati gyűlöletfesztivál nagy sebességre kapcsolt a volt szovjet köztársasággal szemben”. A nyugati sajtót nem érdekli, hogy Lukasenkó a lakosság többségének tényleges támogatását élvezi, miközben olyan abszurd mondatokat írnak le, hogy „a szakértők szerint valószínű, Lukasonko ismét meghamisítja a választási eredményeket”. „Bizonyíték? Nulla”. A jellegzetes nyugati hazudozási képlet, amelyet a média alkalmaz, írja McAdams, aki éveken át választási megfigyelő is volt és a helyszínen találkozott ezzel a nyugati újságírói magatartással.

2015. október 9.

RT
https://www.rt.com/news/318059-russia-syria-ccn-iran-missiles/

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította az amerikai CNN televíziónak azt az állítását, hogy az Iszlám Állam ellen a Kaszpi-tengeren úszó hadihajóról indított cirkálórakéta nem Szíriában, hanem Iránban csapott be. Ugyanakkor az amerikai külügyminisztérium közölte, a CNN értesülését nem tudja megerősíteni, jelenti a globális orosz televízió. A CNN jelentésében két, névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőt idézett. „A CNN-nel ellentétben, mi nem terjesztünk névtelen forrásokat idéző információkat, hanem bemutatjuk a rakétakilövőket és – csaknem valós időben - azt, hogy miként értek célba”, mondta Igor Konyasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

FARS NEWS AGENCY
http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940716001057

Az iráni védelmi minisztérium visszautasította azokat a médiabeli állításokat, hogy az Iszlám Állam szíriai hadállására kilőtt 28 rakétából 4 Iránba csapódott, jelenti az iráni hírügynökség. 

PRESSTV

http://www.presstv.com/Detail/2015/10/09/432620/US-Russia-Syria-psyop

A globális iráni hírtévé /amely már helyi idő szerint tegnap 9 óra 8 perckor tudósított Konyasenkov orosz védelmi miniszter közleményéről – lásd fentebb -, amelyben visszautasítja, hogy célt tévesztett orosz rakéták csapódtak be Iránba, amikor a magyarországi hírportálok csaknem mindegyike még ma sem közölte az orosz és iráni cáfolatokat, csupán az amerikai álhírt/ angol nyelvű programja interjút készített a hamis nyugati médiajelentésekről Mark Dankof volt amerikai szenátusi jelölttel, aki bemutatta, az álhír eredete miként kapcsolódik George Soroshoz. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/08/saudi-arabien-ruft-heiligen-krieg-gegen-russland-aus/

Mivel Oroszország szíriai beavatkozásával „keresztes  háborút”  hajt végre, több tucat ismert szaúd-arábiai egyházi-szellemi vezető Oroszország elleni szent háborúra adott ki felhívást, tudósít a német portál. A vallási vezetők elsősorban a szunnita szélsőségesekhez fordultak, hogy azok biztosítsanak a szír rezsim és annak orosz, valamint iráni támogatói ellen az általuk meghirdetett szent háborúhoz „mindenfajta morális,anyagi, politikai és katonai támogatást”. Szaúd-Arábia iszlamista monarchia, ahol a vahabizmus államvallás és így e vallási vezetők buzdításának csaknem hivatalos jellege van, teszi hozzá a portál. 

                                                               *             *             * 

 „Az EU-ra nyilvánvalóan nagy hatással van Vlagyimir Putyin szíriai akciói: Jean-Claude Juncker uniós elnök hirtelen most azt mondja, hogy az EU-nak nem szabadna megengednie, hogy Oroszországhoz fűződő viszonyát az USA diktálja”, kezdi cikkét a hírportál „A nagy szerepek hátramenetben: az EU normalizálni kívánja kapcsolatait Oroszországhoz” című cikkében.  Juncker hozzátette: azon kell fáradoznunk, hogy Oroszországhoz fűződő viszonyunkat használhatóvá tegyük”. Juncker azt is bírálta, hogy Obama amerikai elnök „regionális hatalomként” kezelte le Oroszországot.
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/08/grosse-rolle-rueckwaerts-eu-will-normale-beziehungen-zu-russland/ 

SPUTNIK INTERNATIONAL
http://sputniknews.com/europe/20151008/1028217250/iraq-refugees-finland-queue-leave.html

Helsinkiben az iraki nagykövetség előtt sorjáznak a menekültek akik arra várnak, hogy új útlevelet kapjanak, majd elhagyják Finnországot, olvasható az orosz hírportál angol nyelvű portálján a finn Helsingin Sanomat című lap jelentését idézve. Sok iraki menekült csalódott a velük való bánásmódban. Az egyik megszólaltatottat egy ideggyógyintézetben lévő szobába zárták, sok mással együtt, igen rossz körülmények között. Többük arról panaszkodott, hogy nem mehetnek menekült otthonokban és a szabadban kell éjszakázniuk. Munkát meg nem kapnak. 

                                                               *             *             * 

http://sputniknews.com/analysis/20151008/1028201109/soros-europe-refugee-crisis-color-revolution.html

Konrad Stachnio lengyel tényfeltáró újságírónak és publicistának a New Eastern Outlookban megjelent cikke  szerint Európa jövője gyújtogatások, lázadások, megbuktatott kormányok és totális destabilizálás. Gyakorlatilag az, ami nemrégiben Ukrajnában történt. „Amikor meghallom a jó öreg George Sorost a demokráciáról és az európai értékekről papolni, tudom, hogy valami történni fog. Mint Ukrajnában…” [Ahol Sorosnak komoly anyagi érdekeltsége van.] „Európa foglya lett az ’európai értékek’ és a liberális demokrácia csapdájának. Az uniós tagországok képtelenek ellenállni a Közel-Keletről áramló migránsoknak”, mivel az ezen értékek visszautasítása lenne. Akik a migránsválsághoz negatívan viszonyulnak, azokat a közösségi oldalakon támadják, szakmailag lehetetlenné teszik, elüldözik munkahelyükről. Soros olyan „tortát” kínál a migránsválság megoldására, amely a benne elrejtett iszlám fundamentalistákkal mérgezett, figyelmeztet Stachnio. Az Iszlám Állam ma bármely útlevelet és bármely valutát képes hamisítani és embereit Európába csempészni.

EUOBSERVER
https://euobserver.com/tickers/130610

Az uniós ügyekre szakosodott portál arról számol be, hogy egy tegnap közölt lengyel közvéleménykutatás adatai szerint a kormányzó középjobboldali Polgári Platform 19 %-on áll, 16 ponttal lemaradva a radikális jobboldali vetélytársával, a 35 %-os választási arányt felmutató Jog és Igazság Pártja mögött. A középbaloldali Egyesült Baloldal 11 %-on áll.

2015. október 8.

RT
https://www.rt.com/news/317941-hollande-merkel-european-parliament/
A szíriai válság megoldásának kudarca „totális háborúhoz” vezethet a Közel-Keleten, ami súlyos hatással lenne Európára, emeli ki e figyelmeztetését a globális orosz hírtévé Francois Hollande francia elnöknek az Európai Parlamentben tegnap elmondott beszédéből. 

                                               *             *             * 

Az orosz ügyészség egy ismert ukrajnai politikust terrorizmusra bujtogatással vádolt, miután facebookján arra buzdította az Iszlám Államot, hogy támadják meg a szíriai Iszlám Állam elleni támadásokat végrehajtó orosz pilótákat. Anton Gerasenkó, Arsen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója megosztott egy facebookos barátjától kapott üzenetet, amelyben kijelentette, segíteni akarja az IÁ militánsait, hogy a szíriai orosz erőkön a saria (iszlám egyházjog) törvényeinek megfelelően álljon bosszút. https://www.rt.com/news/317849-ukrainian-russia-isis-revenge/ 

INFO-DIREKT
http://www.info-direkt.at/fremdenpolizist-zusammenbruch-droht-burgerkrieg-wird-kommen/
Az osztrák hírportál egy idegenrendészeti rendőrrel készített interjút, amelyben a tiszt elmondta, napi tapasztalata vezette ahhoz a „pusztító prognózishoz”, hogy hamarosan polgárháborúhoz hasonló állapotok és súlyos rendzavarások kezdődnek. Elmondta, Ausztriában a menekültekkel foglalkozó infrastruktúra teljesen túlterhelt és össze fog omlani. „A világon nincs ország, amely ekkora terhelést elviselne”, jelentette ki. A közrend védelmére már alig maradt rendőr. 

http://sputniknews.com/europe/20151007/1028179977/German-Officials-Hide-Refugees-Crimes.html

Németország kezd képtelennek mutatkozni arra, hogy megfékezze az új migráns népesség között elharapódzott bűncselekmények elkövetését, de a hatóságok nem merik ezt nyilvánosságra hozni. A németek körében egyre nagyobb a düh a kontrolálatlan bevándorlási hullám miatt. 

ELECTRONIC INTIFADA
https://electronicintifada.net/blogs/david-cronin/has-euro-mp-invested-israels-war-industry?utm_source=EI+readers&utm_campaign=8093a83491-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_e802a7602d-8093a83491-299178713 

Victor Bostinaru, az Európai Parlament román tagja többeknek dicsekedett bizalmasan azzal, hogy egy izraeli fegyvergyártó cég részvényeinek tulajdonosa. Az Európai Parlament szabályzata szerint kötelessége lenne minden üzleti kapcsolatát nyilvánosságra hozni, ha annak megvannak a lehetséges közpolitikai hatásai.  Amikor a palesztinok jogaiért küzdő honlap vizsgálódni kezdett és felhívta a képviselő irodáját, vajon valóban birtokol-e ilyen részvényeket,  stábja rendkívül idegesen válaszolt csak annyit közölve, megkapták e-mailjét, majd később közölték, Bostinaru nem fog rá válaszolni. Boistinaru 2013-ban indított útjára egy könyvet, amely Romániának az Izraelhez fűződő kapcsolatairól szól. A promóciós konferenciát az Európai Parlamentben befolyásos Izrael Európai Barátai nevű lobbiszervezet hívta össze. A könyv előszavát Bosinaru írta. 

CRONICA
http://www.cronica.com.mx/notas/2015/919055.html
A mexikói napilap „Ősi amerikai rasszizmus  Donald Trump szövetségese” címen arról jelent, hogy a republikánus amerikai elnökjelöltet elítélte a mexikói katolikus egyház, amiért Trump nem veszi figyelembe az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi szerződéseket és állandóan rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tesz, miközben tömeges deportálással fenyegeti az illegális /mexikói/ bevándorlókat. Az egyházi jelentés „bohócnak” is nevezi Trumpot, miközben a mexikói kormányt is elítéli, amiért nem védelmezi még kereskedelmi érdekeit sem az USA-val szemben és migrálásra kényszeríti a lakosságot, mivel jól jön neki az a hatalmas jövedelem, amely az Egyesült Államokban dolgozó mexikóiak utalnak haza. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
http://de.sputniknews.com/politik/20151007/304773344.html

Egy ottawai professzor részletesen adatolt jelentést készített az ukrajnai Majdan-téren lejátszódó puccsról „Éleslövészgyilkosságok Kijevben” címmel. Katschanowski professzor több szemtanúval beszélt és hónapokon át értékelte ki az „Euromajdan” téren felvett televíziós beszámolókat. A jelentés részletesen tartalmazza az ottani „aktivisták” életrajzát. A jelentés egyik sarokpontja, hogy a Majdan tüntetői közül kerültek ki az éleslövészek, akik saját táboruk tüntetőit lőtték le, illetve sebesítették meg, adja hírül az orosz hírügynökség. 

                                                               *             *             * 

http://sputniknews.com/europe/20151007/1028182923/Czech-Citizens-Oppose-Refugees.html
A megkérdezett csehek fele ellenzi a menekültek befogadását a háborús övezetekből. 40 %-uk tartja elfogadhatónak, hogy ideiglenesen az országukban tartózkodjanak és 5 %-nál kevesebb azok száma, akik elképzelhetőnek tartják végleges letelepülésüket, áll a Cseh Közvéleménykutató Központ tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében. 

BALKAN INSIGHT
http://www.balkaninsight.com/en/article/croatia-faces-tight-race-in-parlamentary-elections-10-06-2015
A horvát parlamenti választások igen „körömrágósan” alakulnak, írja a balkáni szakportál. A két fő párt között egyre szűkülnek a különbségek a november 8-i választások előtt. Zoran Milanov miniszterelnök szociáldemokraták által vezetett koalíciója második helyre csúszott vissza a felmérésekben és keményen meg kell majd küzdenie a Tomislav Karamanko vezette középjobb Horvát Demokratikus Unióval (HDZ). A horvát gazdaság igen rosszul teljesít: 6 év alatt 13 %-kal csökkent a GDP. A kampány fő témái a gazdaság, a migráns válság és a politikai vezetők iránti bizalom  lesznek. 

2015. október 7.

EUOBSERVER
https://euobserver.com/migration/130582

Az uniós szakportál ma reggel 9:19 perckor honlapján megjelentetett, az Európai Tanácsból származó, kiszivárogtatott információra hivatkozva írja, hogy  az Európai Unió miniszterei olyan terveket dolgoznak ki, hogy miként lehet használni az elutasított menekültkérők deportálását arra, hogy másokat az illegális migrációtól elrettentsenek.  A tervezetet az uniós belügyminiszterek holnap vitatják meg Luxemburgban. 

TASS
http://tass.ru/en/politics/826629

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden kijelentette, hogy a nyugati médiának el kellene kerülnie a szíriai fejleményekkel kapcsolatos propagandát és manipulációt. Elmondta, a nyugati sajtó a totális hazudozásra állt át, ami Oroszországnak az Iszlám Állam elleni harcát illeti, civil áldozatokat hajtogatva. A valóság – az IÁ elleni harc – fontosabb a kitalációnál, de azt meg kell szüntetni, mert azt a propaganda fogyasztói elhiszik és így az virtuális valósággá válik, idézi őt az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. 

                                                               *             *             *

Igor Konyasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, elképzelhető az a forgatókönyv, hogy az Iszlám Állam terroristái Palmürában és más szíriai városokban mecseteket robbantanak fel, és az elkészített, hamisított fotókkal és videókkal alátámasztott pusztítással az orosz légierőt vádolják. Szintén tegnap Anatolij Antonov, helyettes védelmi miniszter pedig azt mondta, az Iszlám Állam fegyveresei az orosz légi csapások elől mecsetekben rejtőzködnek el.
http://tass.ru/en/defense/826752 

PRESS TV
http://www.presstv.com/Detail/2015/10/06/432147/Israel-Russia-Syria-Putin-Netanyahu

Magas rangú orosz katonai delegáció hamarosan tárgyalásokat folytat izraeli főtisztekkel Tel-Avivban Oroszország szíriai hadműveletei ügyében, jelenti az iráni televízió angol nyelvű honlapja. Az orosz delegációt Nyikoláj Bogdanoszkvij, a vezérkari főnökség második embere vezeti és két napos látogatása során találkozik Jair Golannal, az izraeli vezérkari főnökség helyettes főparancsnokával.

INFO-DIREKT
http://www.info-direkt.at/is-tritt-ruckzug-an-3-000-fluchten-nach-jordanien/

Néhány nappal azután, hogy az oroszok megkezdték szíriai bevetésüket, az Iszlám Állam az ország egyre nagyobb területein fújt visszavonulót. A legfrissebb jelentések szerint, írja az osztrák hírportál, az Iszlám Állam és az Al-Nuszra 3000 harcosa menekült Jordániába. A szíriai hadsereg küszöbön álló inváziója elől menekülnek. A hadsereg támogatását Oroszország a légtérből fogja támogatni. Keserű mellékíz az európaiaknak, jegyzi meg a portál: számos IÁ harcos pánikszerűen hagyja el a harcok helyszínét az orosz légitámadások váratlan sikerei miatt és Európába akarnak menni. Erre vannak máris pontos adatok: 600 zsoldos hagyta el helyét és most ezek igyekeznek Európába jutni, közölte Moszkvában Andrej Kartapolov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke. 

SPUTNIK INTERNATIONAL
http://sputniknews.com/europe/20151006/1028097655/finland-refugees-migrants-myth.html

Esko Repo, a finn bevándorlási hivatal menedékadással foglalkozó egységének vezetője és Hanna Kautto, a hivatal kommunikációs vezetője kijelentette: a Finnországba idén összesen érkezett 19632 menekült közül több mint 15 ezer egyedülálló, felnőtt korú férfi. Ezen kívül a menekültek közül csak 409 érkezett Szíriából, míg a migránsok nagyobb része Irakból való. 

                                                               *             *             * 

Washingtonból jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálján, hogy az Egyesült Államok nem kívánja koordinálni szíriai hadműveleteit Oroszországgal addig, ameddig Moszkva továbbra is támogatja Basar al-Asszad elnököt és nem ad biztonsági garanciát a terület fölött repülő amerikai pilótáknak. Oroszország szeptember 30-a óta bombázza az Iszlám Állam hadállásait Asszad elnök meghívását követően. http://sputniknews.com/world/20151006/1028078508/us-refuses-to-coordinate-operations-in-syria-with-russia.html

SANA
http://sana.sy/en/?p=56911

A szíriai hírügynökség Moszkvából jelenti, hogy Mihail Bogdanov külügyminiszter helyettes, Putyin elnök közel-keleti és észak-afrikai képviselője megerősítette: országa tiszteletben tartja Szíria szuverenitását és visszautasítja, hogy légterét lezárják a repülés elől.  

FINANCIAL TIMES
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9f5dbab8-6c14-11e5-8171-ba1968cf791a.html#axzz3nrLY8aou

Kati Marton az amerikai Újságírókat Védő Bizottság korábbi elnöke [és felelőse e szervezet néhány napja kiadott jelentésében, amely szerint egész Európában Magyarországon fenyegetik a legjobban a sajtószabadságot – lásd e helyütt október 1-jei szemlénk záró anyagát.] a globális brit lapban „A demagógok elpusztítják Európa eszméit” címmel írt cikke fölött ez a kiemelés olvasható: „Miután a szovjet tankok el tiporták a magyar felkelést, senki nem zárt bennünket szöges dróttal körbevett ketrecbe”.  Írása így kezdődik: „Ez az év nem volt jó az emberiségnek. Szörnyű év volt Európának. Több százezren kockáztatták saját és gyermekeik életét, hogy meneküljenek a háborútól és pusztítástól hazájukban csak azért, hogy tehetetlenséggel, hozzá nem értéssel és nyílt ellenségességgel találkozzanak a tömbben. /A „tömb” az Európai Uniót jelenti. A szót a nyugati sajtóban a hidegháború vége előtt elsősorban a Varsói Szerződésre vagy az egész szovjet rendszerre utalva használták. Az EU-ra nyugati lapok sohasem utaltak eddig így./ Számomra Magyarország magatartása az, amely különösen zavaró.  Orbán Viktor miniszterelnök egyre drákóiabb menekültellenes intézkedéseket foganatosít – beleértve azt a jogot, hogy az ’illegális migránsokra’ ’nem halálos’ kimenetellel lövéseket adjanak le.” Marton ezután azzal folytatta, hogy ’56-ban menekülő családját nem így fogadták a magyar-osztrák határ átlépése  után. Majd így ezt írja: „A menekültválság mind az euró-,  mind a görög pénzügyi válságnál az EU létét erősebben fenyegető kihívás”… „Orbán idegengyűlölete megfertőzi az országokat Magyarország  keletre és, egyre inkább, nyugatra… Ha a tagállamok minden nagy tisztelettel őrzött uniós értékekre fittyet hányhatnak – mint a nyitott határok, a multikulturalizmus, a kisebbségek tolerálása, a sajtószabadság -, akkor az EU csupán egy óriási pénztárkassza?” –kérdezi.

 

 

2015. október 6.

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/newsletter/playbook/

Az unióra szakosodott hírportál ma reggeli hírlevelében közli értesülését, amely szerint az Európai Parlamentnek a portál által megtekintett belső, elektronikus levelezéséből kiderült:  az Európai Parlament polgárjogi bizottsága visszautasította a liberális ALDE frakció követelését, hogy indítsák meg a 7.1. cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen a menekültekkel szemben  mutatott magatartása miatt. A zöldek, szélsőbaloldali pártok és az olasz Ötcsillag Mozgalom által támogatott követelést az Európai Parlament két nagy frakciója, a néppártiak és a szocialisták egyaránt blokkolták. E cikkely alkalmazása lehetővé tenné, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogot az EU-ban. 

DAGENS NYHETER
http://www.dn.se/kultur-noje/orban-ar-farlig-for-hela-europa/

„Orbán veszélyes egész Európára” címen jelent meg az az interjú, amelyet Heller Ágnes adott a vezető svéd lapnak.  /Az interjút kísérő fotók egyikén az látható, hogy egy interjút készítő idős újságíró térden állva tartja a mikrofonját a filozófus elé, miközben az újságíró arca csodálatot fejez ki./A 86 éves budapesti filozófus elmondta, a „fundamentalista menekültpolitika egész Európát fenyegeti”. Heller a kormánnyal és a miniszterelnök kapcsolatban számos helyen idézi fel a  nácizmust, a fasizmust és az antiszemitizmust. A kormányról szólva a totális ideológiák – nácizmus, kommunizmus, fasizmus -  jutnak az eszébe és az, hogy ezek közös nevezője az ellenségre való igény. Kifejtette, az Orbán-kormány korábban erősen támaszkodott az antiszemitizmusra, de a zsidógyűlöletet átengedte a Jobbiknak. Elmondta, Orbán ellenfeleit üldözik, mint korábban őt is, és még ma is egész falvak vannak, ahol azt hiszik, állami pénzt sikkasztott. Heller kifejtette, Magyarország nem diktatúra, de az ellenzék ostromlott állapotban van. Az interjú azzal  a figyelmeztetéssel zárul, hogy az európaiaknak Orbánt komolyan kell venniük, mivel majd meg kell védeniük a kontinenst vele szemben. A magyar miniszterelnök el akarja terjeszteni politikáját más országokban, és ez nem valószínűtlen forgatókönyv. Azaz veszélyes figura az egész kontinensre nézve, zárul az interjú. 

DEBKA FILE
http://www.debka.com/article/24926/Chinese-warplanes-to-join-Russian-air-strikes-in-Syria-Russia-gains-Iraqi-air-base

A Szíriában folyó orosz katonai beavatkozás gyökeresen bővült két irányban, közli katonai és hírszerzői forrásokból kapott értesülését az izraeli portál. Kína október 2-án adta tudtul Moszkvának, hogy rövidesen két J-15-ös vadászgépe csatlakozik a szeptember 30-án indult orosz légitámadások végrehajtásának segítésére. Az iraki kormány ugyanakkor egy légtámaszpontot ajánlott fel Moszkvának az Irak területének jelentős rés zeit elfoglalt Iszlám Állam elleni támadásokhoz. 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/10/05/world/middleeast/us-aims-to-put-more-pressure-on-isis-in-syria.html?emc=edit_th_20151005&nl=todaysheadlines&nlid=47356534

 Az Iszlám Állam ellen harcoló, az Egyesült Államok által vezetett koalíció arra készül, hogy nagyobb frontot nyisson Észak-Kelet Szíriában azért, hogy nyomást gyakoroljon Rakkára, a terrorcsoport tényleges fővárosára, írja katonai és kormányzati tisztségviselőktől kapott információk alapján a vezető amerikai lap. Egy évvel azon hadjárat után, amely taktikai szempontból döntetlennek alakult és nem tudható, hogy az új „megközelítés” sikeres lehet-e. Az új, amerikaiak által vezetett előrenyomulásra földrajzilag távol kerül sor az oroszok Nyugat-Szíriában folyó légi támadásainál az IÁ ellen. 

PRESS TV
http://www.presstv.com/Detail/2015/01/13/392864/Bitter

A Gázai övezetre lecsapó hatalmas vihar, kemény hideg, eső és szelek több tízezer palesztin életét fenyegeti az izraeli hadsereg által jelentős részében elpusztított területen, írja az iráni hírtévé. Az elmúlt napokban három csecsemő fagyott meg.

2015. október 5.

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/germany-changes-its-tune-on-refugees-merkel-demaiziere-gabriel/

„Németország megváltoztatja hangját a menekülteket illetően” című cikkében a mértékadó, EU-ügyekre szakosodott hírportál arról ír, hogy a német belügyminiszter megváltozott retorikáján is lemérhető a kormány változó hozzáállása a menekültkérdéshez. Thomas de Maziere csütörtökön törvénytelenségek elkövetésével, hazudozással, fizikai atrocitások elkövetésével vádolta a „menekülteket”. Sigmar Gabriel alkancellár és gazdaságügyi miniszter pedig pénteken kijelentette, „noha a menekültekre vonatkozó jogszabály nem határoz meg plafont, vannak valós korlátjai annak,  hogy mekkora nyomásnak lehetnek alávetve városaink”. Egy pénteken napvilágot látott közvéleménykutatás adatai szerint a németeknek már 51 %-a „fél” a „menekültektől”. Szeptemberben még csak 38 % volt a félelmüket kifejezők aránya. 

BAYERN DEPESCHE
http://www.bayern-depesche.de/politik/haftstrafen-f%C3%BCr-illegale-einwanderer-sind-rechtens.html

A bajor portál  ismerteti azt, hogy a korábban rendszeresen a menekültek javára és az állammal szemben döntő luxemburgi Európai  Bíróság most – látván a kialakult helyzetet – egy albán menekült és az olasz állam közötti perben olyan döntést hozott, amely jogilag és politikailag erősíti azokat az országokat, amelyek az illegális határátlépést következetesen bűntényként kívánják üldözni. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/fluechtlingskrise-soeder-stellt-recht-auf-asyl-infrage-13836663.html?google_editors_picks=true

Markus Söder bajor pénzügy- és belügyminiszter a bevándorlás felső határának kitűzését követeli és meg kívánja vitatni a német alaptörvényben a menekültekre vonatkozó jogot. Kijelentette, tudósít a vezető német lap, „Az egész világot nem menthetjük meg.” Söder a bevándorlás jelentős korlátozását követeli és meggyőződését fejezte ki, hogy ez meg fog történni. Hozzátette, Európának meg kell védenie a külső határait, mert a menekültáradat csak így állítható le. 

THE WASHINGTON TIMES
http://www.washingtontimes.com/news/2015/oct/2/l-todd-wood-communists-among-us/

Amerika soha nem lesz ismét nagy a kommunista és muzulmán szívű és érzésű Obamával az élén, áll a fővárosi jobboldali, konzervatív napilapjának véleménycikkében, amely állítására példának említette az elnök által nemrégiben Iránnal kötött atommegállapodást és „az Iszlám Állammal való álküzdelmet”. Obama „megöli az emberi szellemet” és „az embereket a Nagy Testvér rabszolgáivá változtatja”.  Mint az iszlám, amely „nem vallás, hanem politikai mozgalom”.

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/10/05/world/asia/doctors-without-borders-says-it-is-leaving-kunduz-after-strike-on-hospital.html?emc=edit_ae_20151004&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

Az Orvosok Határok Nélkül nevű, béke Nobel-díjas karitatív szervezet közölte, elhagyja az afganisztáni Kunduzt, miután az amerikaiak szétbombázták az általa működtetett kórházat, amely 22 embert öult meg, beleértve 12 ápolót, illetve orvost, írja a vezető amerikai lap.


http://www.nytimes.com/2015/10/02/world/europe/despite-shrinking-populations-eastern-europe-resists-accepting-migrants.html?emc=edit_tnt_20151001&nlid=47356534&tntemail0=y

Noha ésszerű lenne a migránsok beáramlása Kelet-Európa volt kommunista országaiba, – amelyekben a népesség gyorsan zsugorodik az alacsony gyermekszaporulat és az elvándorlás miatt, valamint a gazdaságok csak evickélnek – az emberek ott ezt elutasítják, olvasható [a panaszos hangvételű] cikkben, mely megemlíti, hogy Orbán Viktor kijelentette, Magyarország a keresztény Európát védelmezi az iszlám világgal szemben.

                                               *             *             *

http://www.nytimes.com/2015/10/04/opinion/sunday/sonia-faleiro-india-free-speech-kalburgi-pansare-dabholkar.html

„A mai Indiában a szekuláris liberálisok kihívásnak néznek szeme: miként maradjanak életben”, kezdődik az a cikk, amely a hinduista Narendra Modi indiai miniszterelnök hallgatását kifogásolja, amiért a hinduizmus ellenfeleit egyre több és súlyosabb fizikai támadás éri. [India „demokrácia” és Modi Obama elnök nagy barátja]. 

THE WALL STREET JOURNAL
http://www.wsj.com/articles/obama-criticizes-russia-over-syria-strikes-1443820003?tesla=y

Obama amerikai elnök bírálta Putyin orosz elnököt Szíriában alkalmazott katonai eljárása miatt, hangoztatva, hogy az „recept a katasztrófára”. Ugyanakkor elutasította, hogy az USA elmélyítse ottani beavatkozását”.  Ez volt Obama első kommentárja azóta, hogy Oroszország megkezdte bombázását Szíriában, írja a globális pénzügyi-politikai lap. 

DER SPIEGEL ONLINE
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-urteilt-fluechtlinge-im-schnellverfahren-ab-a-1055892.html

Keno Verseck [a jobboldali kormányok idején Magyarországot  rendszeresen támadó német újságíró] a német hetilap online portálján „Magyarország gyorsított eljárásban ítéli el a menekülteket” címmel írt cikkének vége felé Sándor Zsuzsát, a Legfelsőbb Bíróság volt szóvivőjét idézi, aki szerint a bírói karból nem várható tiltakozás ezen eljárások ellen, mert a bírók pályájukat nem akarják kockára tenni. 

UNT.se
http://www.unt.se/asikt/ledare/med-ungern-som-forebild-3907259.aspx

A svédországi Uppsala Nya Tidning nevű újság hét végi számában jelent meg Hakan Holmberg politikai főszerkesztő „Magyarország mintaképként” ironikus című reagálása egy másik lapban Magyarországgal kapcsolatban megjelent cikkre. A  [Magyarország ellen a nyugati sajtóban naponta megjelenő negatív kliséktől hemzsegő] válasz  vége felé az is olvasható, az Orbán-kormány diktatórikus médiapolitikájának egyik korai jellemzője volt, hogy „a náci Jobbik párt egyik alapítóját 2011-ben egy olyan cég vezetőjévé nevezték ki, amely a közszolgálati csatornáknak gyártott műsorokat”.

ELECTRONIC INTIFADA
http://www.rt.com/news/317576-canada-marijuana-worse-tobacco/

Az izraeli árúk bojkottjára felszólító palesztin kampány jelentős veszteséget okozott a megszállt Ciszjordánia és a Gázai övezet területére szállított izraeli exportőröknek, olvasható a Világbank múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésében. 2015 első negyedévében az Izraelből Palesztinába irányuló kivitel 24 %-kal csökkent. 

RT
http://www.rt.com/news/317576-canada-marijuana-worse-tobacco/

„A marihuána végtelenül veszélyesebb termék a dohánynál”, mondta Stephen Harper konzervatívpárti miniszterelnök a választási kampányban, jelenti a globális orosz televízió. Liberális ellenfele,  Justin Trudeau azt a nézetet képviseli, hogy a kábítószereket legalizálni kellene. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?