Blogolj!

2015. szeptember 18.

2015.09.18.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/merkels-worte-und-taten-in-der-fluechtlingskrise-13809039.html

A vezető német lap szerint Angela Merkel kancellárnak a menekültügyben mutatott, egymással ellentétes fordulatai „nyilvánvalóan nem csak számos európai országot ajándékozott meg a menekültválsággal, de emellett inkább Németországot, mint Magyarországot szigetelte el”. 

YAHOO NACHRICHTEN
https://de.nachrichten.yahoo.com/skandal-in-saudi-arabien-%E2%80%93-100-000-fl%C3%BCchtlingszelte-stehen-leer-134751846.html

„Alig hihető, de sajnos igaz: a klímaberendezésekkel jól felszerelt /szaúd-arábiai/ sátrakkal a menekültprobléma azonnal megoldható lenne, mivel kereken három millió menekült számára nyújtanak elszállásolási lehetőséget.”  E helyett azok üresen állnak, írja a hírportál cikke összefoglalójában és írását így kezdi: „Egy fotó, amely kering a világhálón, és fűti a kedélyeket. Míg Európa azzal küzd, hogy a menekülteket a lehető legjobban fogadja, a világ egyik leggazdagabb országában 100 000 luxussátor üresen áll.” A Mina melletti  sátrakat évente 5 napon át használják, mégpedig a mekkai zarándoklat idején. A sátrak darabonként 64 négyzetméteresek. Üvegrostból készültek és teflonbevonatúak, hogy védjék őket a naptól és tűztől. Minden sátorban van konyha, fürdőhelyiség van, valamint áram- és vízellátással rendelkeznek. De Szaúd-Arábia, akárcsak a többi gazdag Perzsa öbölbeli államok, egyetlen szíriai menekültet sem fogadtak, erősítette meg az Amnesty International. Ugyanakkor Rijad 200 mecset építését kínálta fel annak a fél millió menekültnek, akiket az idén Németországba várnak. 

SPUTNIK NEWS
http://de.sputniknews.com/politik/20150917/304375907.html

Az orosz hírportál ismerteti a lengyel „Obserwater Polityczny” nevű folyóiratot, amely azt írta, Európában egyre kevesebb olyan ország létezik, amelynek lakói nyugodtan fekhetnek le este ágyukba. És egyre több, „puhányok” által kormányzott országban  - ahol nem értik az emberek, hogy miért nem tudnak vezető politikusaik megbirkózni a menekültválsággal – Oroszországot csodálják, amelynek polgárai biztosak abban, hogy államuk vezetői nem hagyják őket a migránsválság szabad prédájának. Könnyen eljöhet az az idő, amikor Európa sok országában úgy érzik, Oroszországban nyugodtan fekhetnek le aludni és oda fognak menekülni, írja a lengyel folyóirat. 

INFO DIREKT
http://www.info-direkt.at/asylwelle-schwerwiegende-bedrohung-der-offentlichen-sicherheit/

Az osztrák hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy a fősodratú sajtó /és a politikus osztály/ eddig nem idézte a schengeni szerződés 23-ik cikkelyének 2-ik pontját. Az első szerint a közbiztonság súlyos veszélyeztetése esetén a határellenőrzést maximum 30 napra helyre lehet állítani. Csakhogy a második pont szerint ez a harminc nap további harminc napokra korlátlan számban meghosszabbítható, amennyiben ez a súlyos veszély vagy fennáll, vagy annak fennállásától tartani kell. Erre a cikkre reagálva az unzensuriert.at honlap írásában arra figyelmeztet, hogy az osztrák kormány  a bevándorló áramlatot így a közbiztonság súlyos veszélyeztetésének tekinti, és figyelmezteti olvasóit, hamar eljöhet az idő, amikor erdőben sétálva kövekkel dobálhatják meg őket és letéphetik róluk ruhájukat, ha önként azokat nem adják át. „Arra is fel kell készülni, hogy leütnek bennünket vagy a torkunkat elmetszik”. És arra is, hogy „lakásinkat lerohanják”.

TASSZ
http://tass.ru/en/world/821945

Az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja arról ad hírt, hogy a strasbourgi Európa Tanács Kijevet arra szólította fel, hogy szüntesse meg az újságírók ellen életbe léptetett szankciókat. Petro Porosenko ukrán elnök szerdán írt alá egy, az Oroszország elleni szankciókat kibővítő  rendeletet, amely szerint 105 jogi és 388 fizikai személy, köztük újságírók, nem léphetnek Ukrajnába, beleértve a Tassz hírügynökséget is.

HEISE.de
http://www.heise.de/tp/artikel/46/46015/1.html

A német nyelvű hírportál arról ír, hogy a nyugati sajtó már a kilencvenes évek óta korlátozza olvasóik lehetőségét, hogy a cikkeket kommentálják. A cenzúra egyre terjed, olvasható „A vita vége” című írásban. A német sajtó az amerikai és brit sajtónál sokkal szigorúbban cenzúrázza az internetes olvasói hozzászólásokat.

2015. szeptember 17.

2015.09.17.

FAZ.de
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/horst-seehofer-nimmt-viktor-orban-in-der-fluechtlingskrise-in-schutz-13807658.html

Míg Németország és más európai országok címoldalukon indulnak a magyar miniszterelnök legdurvább támadásával, a vezető jobboldali napilap „Nem szabad őt démonizálni” fő- és „Seehofer védelembe veszi Orbánt” alcímmel arról cikkezik, hogy a bajor miniszterelnök erősen a magyar miniszterelnök migrációspolitikája mellé állt. Megerősítette, hogy meghívja pártja, a CSU zárt tanácskozására, amelyet a jövő héten a Banzban lévő kolostorban tartanak.  Seehoofer miniszterelnök tisztességes kapcsolatokat hajlandó csak fenntartani Orbán Viktorral. „Nem minden helyes, amit mond. De helytelen lenne, hogyha mindenhez csak előítéletekkel közelítenénk.  

SKY NEWS
http://news.sky.com/story/1551853/sky-finds-handbook-for-eu-bound-migrants

Világra szóló felfedezést tett a brit tévécsatorna egyik  tudósítója a görögországi Leszbosz szigetén: egy muzulmán migránsoknak írt útikalauzt, melyeket csempészhajókon osztogatnak. Ezekben ötletek, térképek, telefonszámok és az Európán keresztülhaladással kapcsolatos tanácsok olvashatók. A kézikönyvet egy felborult csónakból mosta partra a tengerár és ott lelt rá Jonathan Samuels, a Sky News tudósítója. A szöveg arab nyelven íródott. A menekülteket segítő szervezetek telefonszámait is tartalmazza. A baedekkerek kiadása mögött egy w2eu nevű (Welcome to Europe) szervezet áll. A könyveket ingyen osztogatják Törökországban. Van benne egy segélykérő szám is vízbefulladási veszély esetére. 

INVESTMENTWATCHBLOG
http://investmentwatchblog.com/sky-news-finds-soros-open-society-org-handbook-for-new-euro-immigrants-being-given-to-muzzie-invaders/

Nem kellett sokat keresni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik szervezet nyomtatja és osztogatja a menekülési segédkönyvet: Soros „Nyílt Társadalom” W2eu (Wecome to the EU) csoportja, olvasható a népszerű, angol nyelvű blogon. 

Alles Schall und Rauch
http://alles-schallundrauch.blogspot.hu/2015/09/willkommen-in-eurabien.html

E német nyelvű blog szintén terjedelmes és pontos részletekben számol be arról, hogy a Soros-féle oligarchák mekkora összegekkel szállnak be, amikor arról van szó, hogy az európai kultúrát el kell pusztítani. „Gyakorlatilag nincs olyan káosz, felkelés, futótűz, amelyet ’jótevő’ alapítványai álcája alól ne keltenének életre és ne gyújtanák meg a kanócát. Lásd a korábbi színes forradalmakat, mint például Grúziában [mely országot Orbán Viktor a mintaatlantista Németh Zsolt  buzdítására, a neokon ötletet Eörsi Mátyástól importálva ,’Dzsordzsának” szereti nevezni] , az ukrajnai Majdan-puccsot és a jelenlegi felkelést Macedóniában. Azt a szervezetet, amelyet a Nyílt Társadalom alapítványán át finanszírozza, hogy embereket csalogasson Európába, ”W2eu”-nak (Welcome to the EU) nevezi. A menekülteket kézikönyvekkel, tanácsokkal, a legjobb menekülőutakat mutató térképekkel  és telefonszámokkal látja el, amelyek segítségével akadálytalanul tudnak eljutni az EU-ba. 

INFO-DIREKT
http://www.info-direkt.at/die-schweiz-ubt-fur-den-eu-zusammenbruch/

Az osztrák portál arról számol be, hogy a svájci hadsereg már arra gyakorol, hogy mi legyen feladata, ha Európa szétesik. E gyakorlatokat szeptember 16-án, tegnap kezdték el és 25-ig tartanak, Conex 15 fedőnéven. 

YNETNEWS
http://www.info-direkt.at/die-schweiz-ubt-fur-den-eu-zusammenbruch/

Az izraeli hírportál arról számol be, hogy Izlandban kormányhatározatot hoztak az Izraelben  készült áruk bojkottálására, tiltakozva a zsidó államnak „a palesztinok ellenében mutatott rasszista apartheid politikája” ellen. 

2015. szeptember 16.

2015.09.16.

THE FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/merkel-antwortet-auf-seehofer-das-gegenteil-einer-entschuldigung-13805093.html

Nagyon dühösen reagált Angela Merkel német kancellár Horst Seehofer bajor miniszterelnök (és a CSU pártja elnökének) bírálatára. Kijelentette: „Egészen őszintén azt kell mondanom: ha most belefogunk bocsánatkérésekbe, amiért szükséghelyzetben barátságos arcot mutatunk, akkor ez nem az én országom”.  Majd ezt mondta: „Újra és újra mondom: meg tudjuk tenni, meg tudjuk tenni”.  Seehofer a múlt héten Merkel szíriai menekülteket hívogató szavait azzal bírálta, hogy „Olyan hiba volt, amely még hosszú időn át foglalkoztat majd bennünket. Nem látom a lehetőséget, hogy a palackot visszadugaszoljuk.” 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/09/16/world/europe/hungary-detains-migrants-in-border-crackdown.html?emc=edit_ee_20150916&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

A vezető amerikai lap a szerbiai Horgosnál kezdődő terjedelmes riportjának ezt a címet adta: „Magyarország a határon történő lecsapásnál migránsokat vesz őrizetbe”. A menekültek már csak egy fehér  kamion pótkocsi ajtaján át juthattak a határ túloldalára, Magyarországra,, ahol lassan, egyenként dolgozták fel esetüket. Mintegy kétszáz tüntető „nyisd ki! Nyisd ki!” és „Germany, Germany” kiáltásokat hallatott. A magyar oldalon emelt új akadályok nyomán a közösségi médián a migránsok alternatív utakat javasolnak céljuk eléréséhez Horvátországon és Szlovénián keresztül. A cikk negatív keretben ismerteti a „válságállapot” bevezetése utáni – és előtti - magyarországi helyzetet. A riportot 9 tudósító munkájából állították össze. Horgosból, Röszkéről, Budapestről, Zadarból, Bécsből, a törökországi Edirnéből, Brüsszelből és a németországi Frauensteinből tudósítottak. A cikk vége idézet egy menekülttől, aki Frauensteinben kijelentette: „Amikor gyerek voltam, tanárjaim azt mondták nekem, hogy az arab világban mindnyájan testvérek vagyunk. De most, ki kell jelentenem, új testvéreket találtam Európában”. 

RT.com
http://www.rt.com/news/315431-assad-interview-refugee-terrorists/

A globális orosz hírtévé Basar Asszad szíriai elnökkel készített interjút, amelyben ezt mondja a szírek vezetője: „Nem arról szól a történet, hogy Európa nem fogadta el vagy nem ölelte a keblére őket menekültként, hanem arról, hogy nem az okkal foglalkozik. Ha aggódnak miatta, állítsák le a terroristáknak nyújtott támogatást….Ez az egész menekültkérdés veleje.” 

GLOBAL RESEARCH.ca
http://www.globalresearch.ca/israel-keeps-making-not-taking-more-refugees/5475858

A kanadai kutatóintézet portálján ezzel a címmel jelent meg hosszabb cikk: „Izrael továbbra is gyártja a menekülteket, nemhogy befogadná őket”. Izrael – amelynek egy főre jutó GDP-je csaknem a kétszerese Törökországnak és ötszöröse Jordániának, írja a cikk -  egyetlen szíriai menekültet nem fogadott be. Ami nem igen változik a jövőben. Szeptember 6-án Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt kereken visszautasította azzal, hogy Izrael „igen kis állam és sem a földrajzi, sem a demográfiai mélysége nincs meg” a menekültek befogadásához. Izraelben attól is tartanak, hogy a szíriai menekültek befogadása kapcsán felmerülhet a palesztinok visszatérési jogának kérdése. Szíriában a harcok kitörése óta 3 ezer palesztin vesztette életét. Az ott élő 560 ezer menekültből 80 ezer távozott az országból. A cikk így folytatódik: „Sokakat megdöbbentettek Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagy publicitást kapott megjegyzései, hogy a szíriai menekültek „gyökeresen eltérő kultúrát” jelentenek, és mivel főleg muzulmánok, veszélyeztetik az európai kereszténységet. Azonban csak kevesen tudják, hogy Izraelben az ilyen retorika mennyire rutinszerű a kormányzati miniszterek, törvényhozók,   egyetemi tanárok, kommentátorok és mások körében”. 

JUNGE FREIHEIT
https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2015/jeder-zweite-fuerchtet-sich-vor-islamisierung-deutschlands/

A liberális-konzervatív német lap egy friss közvéleménykutatás eredményeit ismerteti, amely szerint minden második német (49 %) fél az NSZK iszlamizálódásától. Az ellenérzés erősebb a régi NDK területén (55 %), mint Nyugaton (48 %). A pártok szerint is eltérő az eredmény : Az AfD (Alternatíva Németországért) esetében 94 %, az FDP-nél 68, a CDU-nál 45, az SPD-nél 42, a baloldali partoknál 39 és a zöldeknél 35 % azok aránya, akik ez irányú félelmüket fejezték ki. 

                                                               *             *             *

 https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2015/asylbewerber-tauchen-unter/

A menekültstátuszt igénylők egyre gyakrabban használják ki a német hatóságok túlterheltségét azért, hogy alámerüljenek. Jelenleg a rendőrség számos menekült után nyomoz, akik egy Berlinből Brandenburg felé tartó vonatról leugrottak. Számukat mintegy 180-ra teszik. Egy kedden Münchenből Berlinbe érkező vonaton a fővárosba 520 helyett csak 340 érkezett meg, közölte a rendőrségi szóvivő. Hozzátette: Lipcse, Dessau és Delitzsch térségében többször meghúzták a vonatszerelvényen lévő vészfékeket. 

2015. szeptember 15.

2015.09.15.

CHINA DAILY 
(A hetilap e cikke még csak nyomtatásban olvasható)

A kínai pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kínai gazdaság növekedése 30 százalékkal járult hozzá a globális növekedéshez, a saját GDP-jének 7 %-os növekedése mellett. Hozzátette, ez az ütemű gazdasági növekedés előreláthatóan nem változik országában az elkövetkező 4-5 évben. 

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/merkel-changed-her-mind-migration-crisis-eu-schengen-border-control/

A mértékadó  uniós portál „Miért változtatta meg a véleményét Merkel?” címmel írt cikkében azt a véleményét hangoztatja, hogy ez az országra törő menekültáradat által kiváltott helyi nyomás eredményezte. „Mindegyik polgármester szeret jó német lenni, feltéve, ha a menekülteket nem az ő tornatermében kell elhelyeznie”, áll a lapban. Majd pénteken Horst Seehofer bajor kormányzó bírálta a kancellárt, kijelentve, „hamarosan olyan szükséghelyzetben leszünk, melyet nem tudunk irányítani”. Szombaton Merkel még nyilvánosan kiállt saját döntése mellett, de  vasárnap majdnem 20 ezer menekült érkezett a müncheni főpályaudvarra, és így a befogadó infrastruktúra a nem működés határára került. Majd helyi üzletemberek kezdtek aggódni, hogy a válságnak milyen hatása lesz a jövő heti müncheni Oktoberfestre. Továbbá: a németországi decentralizált szövetségi rendszerben a menekültekkel való törődés az egyes tartományok feladata. A Németországba érkezőket a 16 tartományba küldve osztják el, majd ott a helyi közösségekbe. A hétvégén ez a rendszer összeomlott. Több tartomány megtagadta, hogy további menekülteket fogadjon. Seehofer nyomása alatt Merkel újra bevezette a határellenőrzést, jelezve Európának, hogy Berlin nem tud megbirkózni a helyzettel. 

                                               *             *             *

http://www.politico.eu/article/the-end-of-schengen-germany-border-controls-austria-check-points-temporary/

Ironikus, hogy pont az a Merkel kancellár verte szét Schengent, aki a leginkább akarta erősíteni Európa unióját, áll a portál egy másik cikkében. 

EURACTIV.com
http://www.euractiv.com/sections/future-eu/pressure-builds-eastern-europe-accept-refugee-quotas-317535

Az uniós portál még az uniós belügyminiszterek tegnapi ülése– [ahol nem tudtak megegyezni a kötelező menekült kvótákban] – előtt azt írta, nem látja, miként fognak majd továbbra is ellenállni tudni a visegrádi országok, hogy ne engedjenek a kérdésben és ne játszanak konstruktív szerepet a válság megoldásában, tekintettel a rájuk elsősorban Németország felől érkező óriási nyomásnak.

                                               *             *             *

http://www.euractiv.com/sections/justice-home-affairs/commission-oks-german-border-controls-urges-backing-migrant-plan

A német-osztrák határ lezárása után Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonnal kijelentette, hogy Berlinnek erre minden joga megvan. Juncker a belügyminiszterek tegnapi délutáni brüsszeli találkozója előtt arra akarta rávenni őket, hogy ne álljanak ellen a közös megállapodásnak a menekültkérdésben. 

THE GUARDIAN
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/13/germany-border-crackdown-deals-blow-to-schengen-system

A német-osztrák határ lezárásáról írt cikkét így kezdi a brit lap: „Németország azon döntése, hogy felfüggeszti a schengeni megállapodásokat Ausztriával közös határán hatalmas csapást mér a 26 tagországot tömörítő schengeni  területen két évtizede tartó akadálytalan utazásra.” 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/09/14/world/europe/germany-emergency-measures-european-migrant-crisis.html?_r=0

[A világ vezető lapjának cikkében található tények ellene mondanak annak, hogy a német-osztrák határ lezárása ellenére a menekültek továbbra is akadály nélkül mehetnek Németországba.] „A-mikor az új korlátozás híre elérte az ausztriai Salzburg fő pályaudvarát…több száz migránst szállíttattak le a leállított vonatokról és egy helyi garázsba terelték őket. Egy egyszerű szöveget tettek ki a pályaudvar információs tábláján: ’A német hatóságok utasítása miatt nem közlekednek a vonatok a migráns válság miatt”. Thomas de Maziere belügyminiszter kijelentette, hogy „rendkívül fontos Németországnak, hogy korlátozza az országba érkező emberek számát és helyreállítsa a normál belépési eljárást”. 

REUTERS
http://www.reuters.com/article/2015/09/14/us-europe-migrants-germany-borders-bavar-idUSKCN0RE0NM20150914

Joachim Hermann bajor belügyminiszter kijelentette, a határellenőrzés a német-osztrák határon akár hetekig is eltarthat, idézi őt a brit hírügynökség. [A szabályok szerint a határellenőrzés újra bevezetése rendkívüli esetek miatt  maximálisan 30 napos időtartamra lehetséges.

FOCUS online
http://www.focus.de/regional/bayern/migration-seehofer-europaeische-union-muss-in-fluechtlingskrise-handeln_id_4945398.html

A menekültkérdésben a bajor politikai vezetés álláspontjával foglalkozó cikk idézi Horst Seehofert, a bajor CSU párt – a koalíciós párt tagja -, hogy a továbbiakban folyatódjon a magyar miniszterelnökkel a szoros együttműködés. 

YNETNEWS.com
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4698778,00.html

Az izraeli hírportál szerint az európaiak nem értik meg, hogy a muzulmán menekültek beáramlása teljes mértékben eltünteti országaik hagyományát, kultúráját, a megtett fejlődést és ahhoz vezet, hogy a kontinensen az iszlám uralkodjon, olvasható „Az Európa végének kezdete” című cikkben.

RT.com
https://www.rt.com/op-edge/315077-uk-syria-hungary-refugees/

Terjedelmes véleménycikkében a brit Richard Sudan újságíró, politikai aktivista és költő (cikke többször megjelent az Independentben, a Guardianben, a Huffington Postban és a Washington Spectatorban) az angol nyelvű orosz honlapon Magyarországot veszi védelembe saját miniszterelnökével, David Cameronnal szemben. A „Nem Magyarország,  hanem az olyan vezetők, mint Cameron okozták a menekültválságot” címmel megjelent írásban leszögezi: nem nagyon szereti a magyar kormányt, sem a Magyarország és Szerbia között épülő falat, de sokkal kevésbé szereti azt a politikát, amely e tragikus helyzethez vezetett.  „Ugyanaz a liberális média, amely oly gyors a magyar vezetés bírálatában, ennyire nem gyors azok kritizálásában, akik közvetlenül segítették a különféle országokban dúló polgárháborúk kirobbantását.”

2015. szeptember 14.

2015.09.14.

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/merkel-migrant-refugee-crisis-germany-imposes-border-controls/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Germany+imposes+border+controls

[A mértékadó uniós portálon megjelent cikknek két dátuma van. Az első, eredeti megjelenése tegnap du. 6:29. A másik a „frissített” változat, amelynek időpontja este 11 óra 26 perc. A másodikban már nem található az a mondat, amely szerint alapvető európai értékét rúgott fel Merkel német kancellár azzal, hogy újra bevezette az ellenőrzést a német-osztrák határon. Az átszerkesztett változatból hiányzik az a mondat is, amely szerint Merkel döntését elsősorban az olaszok és görögök bírálják majd.]  „Németországot, amelyet elárasztott a menekültek hulláma, újra bevezette az ellenőrzést a német osztrák határon olyan kétségbeesett kísérlet keretében, hogy hatástalanítani próbáljon egy válságot, amely korlátozza az európai szolidaritás határait. A Thomas de Maziere belügyminiszter által vasárnap késő délután bejelentett hír a válság jelentős eszkalációjáról tesz tanúbizonyságot. Berlin ezzel lényegében felfüggesztette az EU nyitott határokra vonatkozó szerződést, amelyet sokan az európai integráció megtestesítőjének tekintenek”, olvasható a „frissített” bevezetés. A sajtótájékoztatón az újságírók nem tehettek fel kérdéseket. De Maziere hozzátette: „Németország kimutatta segítőkészségét, de azt nem szabad túlfeszíteni”. Vasárnap késő este osztrák tisztségviselők jelezték, hogy az országnak nincs más választása, mintsem Németországot követni a szigorú határellenőrzéssel. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a televízióban  kijelentette: „Egyértelmű, hogy Németország lezárta határait… Európa válságkezelő rendszere kudarcot vallott”. Egyes európai politikusok dominó-hatástól tartanak, amely az egész schengeni rendszer összeomlását siettetheti, Európára nézve katasztrofális következményekkel járva”. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az aggodalmak eloszlatására sietett kijelenteni, hogy a német intézkedések csupán „ideiglenesek” és arra a schengeni egyezmény lehetőséget ad. A beszámoló azt is emlékezetbe idézi, hogy Werner Fayman osztrák kancellár a hét végén Magyarországot azzal vádolta, úgy bánik a menekültekkel, mint a nácik. A cikk Angela Merkel legújabb fordulatát „megdöbbentőnek” nevezte, tekintettel, hogy az elmúlt hetekben Németországba jövetelre bíztatta a menekülteket, amit több konzervatív – főleg bajor – politikus bírált. Pártja szerint Merkel egyszerűen nem ura a helyzetnek. Merkel múlt hónapi azon döntését, hogy felfüggeszti a „dublini szabályokat” /melyek szerint a menekülteket ott kell regisztrálni, ahol elsőnek kérnek menedéket uniós országban/ „humanitárius gesztusként” jellemezte. 

EUOBSERVER.com
https://euobserver.com/migration/130250

Az uniós lap Németország újra ellenőrzi uniós határait című cikke így kezdődik: „Németország, amely vasárnap ideiglenesen visszaállította a határellenőrzését, hogy a menekültek szabad mozgását megállítsa, kétessé tette az EU útlevél nélküli utazást lehetővé tevő schengeni zónát és ezzel európai partnereinek üzenetet küldött, hogy segítségre van szüksége. A szabályok szerint az ellenőrzés ideiglenes helyreállítása harminc napot tarthat, de Németország nem jelezte, mennyi időre történik a visszaállítás. A cikk szerint a határlezárás politikai nyomás a kelet-európai országokra, mert azok húzzák a legnagyobb hasznot és ők a legnagyobb támogatói a schengeni rendszernek. Theo Francken, belga migrációs államtitkár arra figyelmeztetett, Belgiumnak le kell zárnia határait, ha a német döntés miatt menekültek áradata indul el Belgium felé. Martin Selmayr, Juncker kabinetfőnöke vasárnapi twitterüzenete szerint „Schengen veszélybe kerül, ha az EU tagok nem működnek gyorsan együtt és egymással szolidárisan a menekültválság kezelésében. Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölte Berlin döntését, hogy lezárta a német-osztrák határt és „ezzel megvédi Németország értékeit és az európai értékeket”. 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150913/1026945910.html

„Az Európai Unió miért nem hív össze rendkívüli csúcsot [a menekültválság ügyében]? Azért, mert fél az igazságtól!”, idézi az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja Robert Fico szlovák miniszterelnök nyilvánosan elmondott szavait. Fico  hozzátette: „Nem akarnak arról a tényről beszélni, hogy vannak olyan EU országok, melyek támogatják a polgárháborút Szíriában, ahonnan hatalmas számú menekült érkezik Európába. Nem akarnak csúcsot összehívni, mert akkor ott azt az igazságot hallanék, hogy olasz, francia és spanyol gépek bombázták Líbiát”. Elmondta még, azért sem akarnak rendkívüli csúcsot összehozni, mert félnek közös megoldást találni a problémára. „Amikor bankok érdekében folyó harc, a görögországi pénzek miatt kellett, napokon belül megszervezték a csúcsokat, de ami Európa fundamentumát érinti, képtelenek vagyunk uniós  csúcsot összehozni”, mondta Fico. 

WORLD BULLETIN
http://www.worldbulletin.net/balkans/163973/serbia-cannot-pay-price-for-lack-of-eu-refugee-policy

Az elsősorban Törökországgal és az iszlám világgal foglalkozó angol nyelvű hírportál Ivica Dacic szerb miniszterelnököt idézi, aki kijelentette: országa nem fogja megfizetni annak hiányát, hogy nincs közös európai politika a menekültválságot illetően. Arra az újságírói kérdésre, hogy „Mit tenne Szerbia, ha Magyarország megkezdené visszaküldeni a menekülteket?”, Dacic azt felelte, „Negatívan tekintünk minden ilyen lépésre, mert a migráns válság problémája nem varrható Szerbia, Macedónia vagy bármely más nyugat-balkáni ország nyakába”. 

TIMES OF ISRAEL
http://www.timesofisrael.com/jeremy-corbyn-claims-victory-in-labour-leadership-race/

Az izraeli portál kiemelt bevezetőjében („lead”-jében) így jellemzi Jeremy Corbynt, akit szombaton a brit Munkáspárt vezetőjének választottak: „A szélsőboldali parlamenti képviselő már rokonszenvezett a Hezbollah-val, a Hamasszal; a brit zsidók ijedten reagáltak arra, hogy kapcsolatot ápol ’holokauszt tagadókkal, terroristákkal és néhány nettó antiszemitával”. A cikk azt a reményét fejezi ki, hogy a pártnak már más lesz a vezetője 2020-ra, a következő brit választásokra.

2015. szeptember 11.

2015.09.11.

JAPAN TODAY
http://www.japantoday.com/category/national/view/as-europe-opens-its-doors-japan-considers-clamping-down-harder-on-asylum-seekers

Amikor Európa a II. világháború óta a legszörnyűbb menekültválsággal néz szembe, és migránsok százezreit fogadja be, Japán – amely tavaly csupán 11 menekültkérőt fogadott be – azt tervezi, hogy  tovább szigorítja bevándorlási politikáját, írja az angol nyelvű japán lap. A deportálások, az ismételt jelentkezések megakadályozása és az új menedékkérők előzetes átvilágítása részei lesznek az új intézkedéseknek. 

THE EXPRESS TRIBUNE
http://tribune.com.pk/story/954409/india-covering-up-human-rights-violations-in-kashmir-report/

India rejtegeti a Kasmírban az emberi jogok általa elkövetett megsértését. Több száz ilyen esetről van szó, beleértve a törvénytelen gyilkosságokat, kínzásokat és az eltüntetéseket, idézi az indiai lap azt a 800 oldalas jelentést, amely most jelent meg „Az erőszak struktúrái: az indiai Dzsammu és Kasmírban” címmel. A jelentést a Nemzetközi Népi Bíróság és az Eltűnt Személyek Szüleinek Társulata adta ki. Arról szól, hogy a megszálló indiai hatóságok milyen erőszakos tetteket hajtottak végre két évtizeden át a térségben.

ELECTRONIC INTIFADA
https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israeli-soldiers-ordered-map-entire-palestinian-civilian-population

Izraeli katonáknak parancsba adták, hogy „a teljes palesztin civil lakosságot feltérképezzék”, olvasható a palesztinok jogaiért küzdő hírportálon. A „feltérképezés” gyakorlata így történik: katonák az éjszaka közepén körbe vesznek egy palesztin család házát. Katonák dörömbölnek a bejáraton, mindenkit felébresztve. Ezután mindenkit egyetlen szobába terelnek. A család személy igazolványait ellenőrzik, regisztrálják, feljegyzik az egymás közötti rokoni kapcsolatokat és mobilszámukat. 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY
http://www.rferl.org/content/russia-military-base-near-ukraine/27236785.html

A NATO aggodalmát fejezte ki, miután olyan jelentések láttak napvilágot, hogy Oroszország nagy katonai támaszpontot épít ukrajnai határára. Egy NATO tisztségviselő kijelentette, ez Moszkva kísérlete Ukrajna destabilizálására. Szeptember 7-én a Reuters jelentette, hogy Belgorod oblasztyban, Valuki város mellett  megkezdődött az építkezés. A barakkok 3500 katonának adnának szállást. A támaszpontot lőszerraktárral, korcsolyapályával és uszodával is ellátják, írja a SZER/Szabadság Rádió honlapja.

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/09/11/opinion/whos-responsible-for-the-refugees.html?emc=edit_ty_20150910&nl=opinion&nlid=47356534

Steve Hilton, a lap Szegedről származó szerzője a vezető amerikai lapban leszögezi, hogy  nem Európa,  hanem az Egyesült Államok a felelős a menekültekért. Szíriáról írva megjegyzi, hogy ott az európai hatalmak aktívan be akartak avatkozni.

                                                               *             *             *

http://www.nytimes.com/2015/09/11/world/influential-pro-israel-group-suffers-stinging-political-defeat.html?emc=edit_ee_20150911&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

Gigantikus vereséget szenvedett az USA egyik legbefolyásosabb, Izrael érdekeit támogató szervezete, az AIPAC abban a kísérletében, hogy az amerikai törvényhozásban blokkolja Obama elnök atommegállapodását Iránnal, áll a globális lapban. 1951-es megalakulása óta az AIPAC ilyen vereséget még nem szenvedett.                                                              

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/oktoberfest-und-fluechtlinge-es-koennte-eng-werden-13796182.html?google_editors_picks=true

Egy héten belül kezdődik a müncheni Oktoberfest, a sör ünnepe. De mi történik akkor, ha késő este az odaérkező turisták a főpályaudvaron több száz menekülttel futnak össze? Aggódik a belügyminiszter, írja a vezető német lap. 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/politics/20150910/1026839727/sweden-politician-migrants-crisis.html

A Svéd Demokraták pártja a migránsok beözönlését az országba nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartják. Gunilla Schmidt, a párt egyik tagja facebook oldalán azt a véleményét fejezte ki, hogy „Csak az Oresund hídra szerelt géppisztoly segít a helyzeten”, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. 

RT.com
http://www.rt.com/news/314879-jewish-camp-attack-ukraine/

A globális orosz televízióállomás angol nyelvű portálján arról tájékoztat, hogy egy haszid zsidó tábort támadtak meg az ukrajnai Umam városban. A tábort elpusztították. A rendőrség mozdulatlanul szemlélte a pusztítást, ahogyan 30 férfi lerombolta azt a tábort, amelyet azzal a céllal állítottak fel, hogy több ezer zsidót fogadjon éves zarándoklatra. 

2015. szeptember 10.

2015.09.10.

POLITIKEN
http://politiken.dk/udland/fokus_int/Flygtningestroem/ECE2834920/politiet-derfor-faar-flygtninge-lov-til-at-rejse-videre/

A dán lap cikkét („Ezért kell lehetőséget adni a menekülteknek a továbbutazásra”)  illusztráló fotón látható rendőr a menekült férfi kezét csavarja. [A cikkben egyetlen kritikus szó nem található magáról a rendőri tettről. Ha ez Magyarországon történik, a fotót a világsajtó a kegyetlenkedés bizonyítékaként megosztja.] 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/09/10/opinion/nicholas-kristof-compassion-for-refugees-isnt-enough.html?emc=edit_tnt_20150910&nlid=47356534&tntemail0=y

A legtekintélyesebb amerikai lap egyik vezető publicistája a menekültkérdésről írt cikkében azt a véleményét fejti ki, hogy együttérzéssel kell a menekültek irányába viszonyulni, és – jegyzi meg  zárójelben – „nem seggfejekként, mint ahogyan azt a magyar hivatalosságok teszik”.

REUTERS
http://uk.reuters.com/article/2015/09/09/uk-europe-migrants-poland-idUKKCN0R90DV20150909

Varsóból jelenti a brit hírügynökség, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerint korábban is megrendezhetik az Európai Tanács azon találkozója, amelyet tegnap Jean-Claude Juncker beszédében október közepére tervezett. Kopacz kijelentésének súlyt ad, hogy jóban van Donald Tuskkal, az Európai Tanács lengyel elnökével. 

BLICK
http://www.bild.de/politik/ausland/jean-claude-juncker/juncker-kuesst-schulz-42508182.bild.html

A több millió példányszámban megjelenő német bulvárlap ezzel a fő- és alcímmel vezette be Juncker tegnapi beszédét az Európai Unió állapotáról: „Csók az Európai Parlamentben – Mi történt Juncker úr?” 

EKATHIMERINI
http://www.ekathimerini.com/201339/article/ekathimerini/news/juncker-greece-must-respect-bailout-or-eu-reaction-will-be-different

Az angol nyelvű görög lap Juncker ezen zsaroló mondatát adta az Európai Tanács elnöke tegnapi beszéde címének: „Görögországnak be kell tartania hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségét, máskülönben az EU reagálása más lesz”. És kizárhatják az euróövezetből, olvasható. 

SPUTNIK NEWS
http://de.sputniknews.com/politik/20150909/304222604.html

Az orosz hírportál német kiadásában „A Merkel-kormánynak a boszorkányok konyhájában a helye” címmel írt hosszabb elemzést Willy Wimmer, a CSU pártjának volt politikusa. Cikkét azzal kezdi, hogyha Merkel és kormánya nem oda (a boszorkánykonyhához) tartozna, azt kellene feltételezni, hogy Németország minőségét szándékosan meg akarják változtatni a bevándorlótenger beeresztésével. Vagyis „puccskormányról” van szó. Ami Európában nem új dolog: elég, ha Ukrajna példájára gondolunk. Miközben úgy kémkedik a német polgárok után, hogy azt a Gestapo és a Stasi se tudta volna jobban csinálni. A cikk felteszi azt a kérdést is, hogy miért kerül Magyarország a migrációs hullám útvonalába és nem más EU-állam, noha azok lényegesen közelebb fekszenek a célponthoz, mintha a migránsok Magyarországon át jönnének? Wimmer írását a német sajtó jellemzésével fejezi be, amelyben még régen lehetett „a sorok között olvasni, ha másként nem ment. De ma már erre nincs lehetőség, ugyanis a főszerkesztők a transzatlanti testvéri szövetséghez tartoznak”.

                                                                              *             *             *

http://sputniknews.com/middleeast/20150909/1026767773.html

„Igen, Moszkva emberei a szíriaiakat oktatják arra, hogy miként használják az orosz katonai felszereléseket” címmel a Sputnik News idézi az orosz külügyi szóvivőt, aki megerősítette az orosz katonai kiképzők szíriai jelenlétét. 

THE WALL STREET JOURNAL
http://www.wsj.com/articles/s-p-drops-brazil-debt-rating-one-notch-to-junk-1441838102?tesla=y

A Standard & Poor’s bóvli kategóriába helyezte Brazíliát, vagyis az amerikai hitelminősítőnél elveszítette befektetői kategóriába sorolását.

2015. szeptember 9.

2015.09.09.

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/09/09/opinion/eastern-europes-compassion-deficit-refugees-migrants.html?_r=0

„Kelet-Európa részvétdeficitje” címen Ivan Krastev, a szófiai Liberális Stratégiák Központja nevű agytröszt elnöke – akinek cikkei nem egyszer jelennek meg a vezető amerikai lapban – most azt elemzi, hogy miért nem éreznek szánalmat és részvétet a posztkommunista országokban. [Magyarország neve természetesen már az első mondatba bekerül.]  „A Magyarországon keresztül Ausztria és Németország felé tartó migránsok áramát kommentálva egy magyar újságíró nemrégiben azt mondta nekem: ’Már nincsenek városaink. Csak kibővített vasútállomásunk’. Kelet-Európában, írja, a köznép érzéketlen marad – szemben a korábban általa leírt, a menekültek irányában megértéssel viselkedő nyugat-európaiakkal -, és vezetőik Brüsszel kvóta döntéseit bírálják.  Robert Fico szlovákiai miniszterelnök odáig ment, hogy azt állította, a menekültkérők 95 %-a gazdasági migráns. „Ami még ennél is visszataszítóbb, a magyar közszolgálati televíziótól kiszivárgott e-mail szerint az újságírókat megkérték, hogy kerüljék el a migráns gyermekek mutatását”, mert az szánalmat kelt.  A szegényebb kelet-európai népek nem menekültekre, hanem turistákra vártak. De a kelet-európaiak ezen felül még érdektelenek is és elszigetelik magukat. A romák nem sikerült integrációja is hozzájárul e részvétdeficithez, írja Krastev. 

                                                               *             *             *

http://www.nytimes.com/2015/09/09/world/middleeast/iraq-migrants-refugees-europe.html?emc=edit_ae_20150908&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

Új migránsok hulláma menekül Irakból, Európába vágyva címmel megjelent bagdadi tudósítás egy család férfitagjának esetén keresztül írja le; hogy miként adja el kocsiját Haider Abdella, pakolja be öt gyermeke fotóit motyójába és indul el az életveszély útra.

DEUTSCHLANDFUNK
http://www.deutschlandfunk.de/deutschland-und-die-fluechtlinge-wie-ein-hippie-staat-von.694.de.html?dram:article_id=330441

A német közszolgálati adó tőle szokatlanul kemény, a német kormány politikáját ostorozó interjút készített a brit Anthony Glees politológussal. Az interjú elé helyezett bevezető így hangzik: „Magyarországról azt gondolhat az ember, amit akar. De amikor Németország nem tartja magát a szabályokhoz, az egész EU szétesik.  Németország jelenleg a „hippi állam” pillanatát éli át, amelyben csak az érzések vezetik. A szív helyett az ésszel is cselekedni kell, mint ahogyan David Cameron brit miniszterelnök azt javasolta. Az interjúban ilyen mondatok is olvashatóak: amikor a német kormány a szíriai és iraki menekülteket hozzá invitálja, sok brit azt gondolja, hogy „Németországnak elment az esze”. 

EPOCH TIMES
http://www.epochtimes.de/welt/fluechtlinge-unerwuenscht-usa-verweigert-fluechtlingsaufnahme-angst-vor-is-terroristen-a1267594.html

Nem kívánt menekültek: az USA megtagadja menekültek további befogadását – félelem az Iszlám Állam terroristáitól címmel a többnyelvű, Kína-centrikus portál arról ír, hogy az USA látható nyomás alatt áll, hogy az Európai Uniót segítse az ottani menekültkáosszal való megbirkózásában. Washington ennek ellenére nem hajlandó Brüsszel hóna alá nyúlni. Menekülteket befogadni még kevésbé, nehogy migránsoknak álcázott terroristák érkezzenek az Egyesült Államokba. Most az amerikai külügyminisztérium 4 milliárd dollár hozzájárulást ígért a menekültválság megoldásának kezelésére. 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/politics/20150908/1026752193/ngo-rescue-civilians-western-propaganda.html

Szíriában a Soros által fizetett civil szervezet célja Asszad eltávolítása, nem pedig polgárok megmentése címen az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja a White Helmets (Fehér sisak) nem kormányzati szervezet szíriai tevékenységéről szól, azaz arról, hogy a nyugati politikát segíti a kormány ellenes lázadók felfegyverzésével és azok támogatásával. 

ELECTRONIC INTIFADA
https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/can-uk-parliament-ignore-100000-calls-netanyahus-arrest

A palesztinok jogaiért küzdő portál arról cikkezik, hogy a brit parlamentben sor kerülhet egy vitára, amelynek témája, vajon a Nagy-Britanniába látogató Benjamin Netanjahu miniszterelnököt letartóztassák-e háborús bűntettek végrehajtásáért. Ugyanis az Egyesült Királyságban minden olyan petícióra a kormánynak reagálnia kell, amely tízezernél több aláírást tartalmaz.   A Netanjahu elleni petíciót eddig 101 ezren írták alá. A brit kormány eddigi válasza hamisságokkal, ellentmondó kijelentésekkel és lényegében az izraeli háborús bűnök igazolásaival volt terhes, olvasható. De az olyan petíciót, amelyet 100 000 embernél több ír alá, már a Háznak kell megvitatnia. A Ház viszont ezt megtagadhatja. Netanjahu izraeli miniszterelnököt e hónapban várják Londonban. 

2015. szeptember 8.

2015.09.08.

KLEINE ZEITUNG
http://www.kleinezeitung.at/s/politik/aussenpolitik/4813460/Ungarn_Ein-Bild-und-seine-Geschichte

A stájerországi lap a cikkhez mellékelt videóval mutatja be, hogy a magyar rendőrök bicskei kegyetlenkedéséről bemutatott fotó, mely a New York Times-tól a brit Daily Mail-ig „megrázta a világot”, éppen egy ellenkező értelmű cselekedet része volt. Egy család ült a Bicskén megállított, menekülteket szállító szerelvény előtt, amikor az apa a feleségét és a gyermekét a vágányra dobta. A rendőrök azonnal a segítségére siettek, hogy az üvöltő családfővel szemben segítsenek a vágányra dobott anyának és gyermekének. 

THE FINANCIAL TIMES
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7089ce94-5543-11e5-b029-b9d50a74fd14.html#axzz3l7madvQU

Gideon Rachman, a globális lap egyik vezető publicistája Európa megbukik majd a menekültteszten című véleménycikkét így zárja: „A Magyarország és Ausztria által alkalmazott kemény menekülteltérítők – amelyeket jelenleg széles körben elítélnek – nemsokára a dolgok rendje lesz…Merkel azt mondta, hogy Európának erkölcsi és jogi kötelezettsége áll fenn a valódi menekültek befogadására. De egy demokráciában tevékenykedő politikusnak erkölcsi és jogi kötelezettsége van arra is, hogy szavazói kívánságait tartsa tiszteletben. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/koalitionsgipfel-sechs-milliarden-euro-mehr-fuer-fluechtlinge-13788961.html

Hat milliárd euróval többet költ Németország a menekültekre, de ugyanakkor szigorít a szabályokon, írja a vezető német lap. A menekülteknek a készpénz helyett dologi juttatásokat adnak. Háromezerrel több rendőrt állítanak munkába a tervezettnél a következő három évben. Koszovót, Albániát és Montenegrót „biztonságos államnak” nyilvánítják, azaz Berlin az onnan érkezőket nem tekinti menekülteknek, illetőleg menedékkérőknek. A kormány azon tartományokat és közösségeket anyagilag támogatni fogja, amelyek 150 000 férőhelyre növelik a téli menedékszállásokat. Egyben növelik az integrációra és nyelvtanításra irányzott összegeket. 

RT
http://www.rt.com/news/314682-palestinian-buildings-demolition-israel/

Az ENSZ friss jelentése szerint Izrael azt tervezi, hogy 13 000 palesztin épületet romboltat le a megszállt Ciszjordániában, olvasható a globális orosz tévéállomás angol nyelvű honlapján. 

TIMES OF ISRAEL

A holland rendőrség nyomoz egy brutális támadás tettesei után. A rablók egy 86 éves nőt és 87 éves feleségét verték meg. Mindketten holokauszt túlélők. A rablók lakásukban kopogtattak és rendőröknek adták ki magukat. Behatoltak és erőszakkal elvették ékszereiket, mocskos zsidóknak nevezték őket és súlyosan bántalmazták a házaspárt.
http://www.timesofisrael.com/two-holocaust-survivors-brutally-beaten-in-amsterdam/

                                                               *             *             *

Egy 17 éves zsidó tinédzsert eszméletlenné vertek egy manchesteri vasútállomáson. 18 és 20 éves társuk szintén megsérült. A rendőrség antiszemita támadásként indított vizsgálatot. A londoni rendőrség is, írja az izraeli napilap, erős növekedést állapított meg az antiszemita támadásokban a 2014 júliusa és 2015 júliusa közötti évben.
http://www.timesofisrael.com/manchester-teen-beaten-unconscious-in-suspected-anti-semitic-attack/

2015. szeptember 7.

2015.09.07.

BEPPE GRILLO BLOGJA
http://www.beppegrillo.it/2015/09/lungheria_di_orban.html

Hosszú írásban foglalja össze Magyarország jó gazdasági teljesítményét a blog, majd ezt írja:  „Brüsszel nem tehet mást, mint meghajol a tények előtt: Magyarország minden európai paramétert teljesít, nincsenek a görögökéhez hasonló adósságai. Vagyis nem túl jól zsarolható. Így mindannyian kénytelen lesznek egy Soros-szerű színes forradalom kirobbanthatóságát tanulmányozni , ha  ‘normalizálni’ akarják Magyarországot. Ezt sajnos nem zárhatjuk ki. Elegendő figyelni, hogy kezdődik-e és mikor az a bizonyos, nagystílű nácistázó, fasisztázó, rasszistázó és sovinisztázó  világméretű sajtókampány."

THE NEW YORK TIMES
Számos tudósításban ír a vezető amerikai lap a magyarországi menekülthelyzetről.

A Hegyeshalomról küldött beszámolóját azzal fejezi be, hogy Bicskén feltartóztattak egy szerelvényt a kitört jegyvita miatt, mert a kalauz le akarta dobni a jegynélküli migránsokat. A rendőrök arra akarták rávenni,  hogy engedje tovább őket. Nem akarta. A rendőrfönöknek is ellenállt. Majd egy vasúti tisztviselő közölte vele, hogy nekik nem kellenek jegyek. „Tehát akkor nincs velük munkám?” – kérdezte dühösen és távozott.
http://www.nytimes.com/2015/09/07/world/europe/pope-calls-on-europeans-to-house-refugees.html?emc=edit_ee_20150907&nl=todaysheadlines&nlid=47356534

                                                               *             *             *

A dúsgazdag Perzsa öbölbeli arab nemzeteket bírálták, hogy nem mutatnak szolidaritást a migránsokkal és nem fogadják be őket. A  lapnak nyilatkozó egyik egyetemi tanár szerint a vád nem állja meg a helyét, mert az Egyesült Arab Emírségek is 160 ezer szíriait fogadtak be az elmúl három évben.
http://www.nytimes.com/2015/09/06/world/gulf-monarchies-bristle-at-criticism-over-response-to-syrian-refugee-crisis.html

                                                               *             *             *

Budapesti keltezésű tudósításában a lap a holokauszttal hasonlítja össze a mostani migrációs helyzetet. Azt például, amikor a cseh hatóságok letörölhetetlen tintával rajzoltak számokat az egyik vonatról leszállított menekültek karjára. A magyarországi Fröhlich Rabbit arra emlékeztette a régi időkre, hogy a migránsoknak azt mondják, hogy „Ausztriába mennek, majd leszedik egy táborban őket”, Bicskére utalva.
http://www.nytimes.com/2015/09/05/world/treatment-of-migrants-evokes-memories-of-europes-darkest-hour.html 

                                                               *             *             *

Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap visszautasította az ellenzék egyes politikausainak sürgetését, hogy Izrael fogadjon be menekülteket Szíriából, mert Izrael „igen kis ország, amelynek nincs meg a demográfiai és földrajzi mélysége” ehhez. Iszák Herczog, a Munkapárt és egyben az ellenzék vezetője forró vitát gerjesztett azzal, hogy „zsidók nem maradhatnak közömbösek, amikor több száz ezer menekült biztonságos kikötőt keres”, a holokauszt miatt egykor menekülő, kikötőről kikötőre vándorló honfitársaira utalva.
http://www.nytimes.com/2015/09/07/world/middleeast/netanyahu-rejects-calls-to-accept-syrian-refugees.html?emc=edit_ae_20150906&nl=todaysheadlines&nlid=47356534

RTBF
[Nincs link: a szemle összeállítóa saját szemével kísérte végig az adást]

A belga tévéadás csütörtökön este 19:30-kor leadott híradásában  arról beszélt, hogy Magyarországnak „néhány száz” menekülttel a rendőrség „brutálisan” bánik.

DER SPIEGEL
http://www.spiegel.de/politik/ausland/kommentar-orban-setzt-auf-eskalation-a-1051373.html

A vezető német hetilap onlapján „Ostoba, arcátlan Orbán” címet kapott írásából az derül ki, hogy a magyar vezetőnek belpolitikai számításokból a migráns helyzet eszkalációjára és a polgárháborúhoz hasonló állapotokra van szüksége. [A cikket a német sajtó egyik legnagyobb Orbán- és magyar jobboldal gyűlölője, Keneck Verseck jegyzi.

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150906/1026646839.html

Különleges rendőri erők csaptak össze afgán migránsokkal, akik hatalmukba akarták keríteni a Mililini kikötőt Leszbosz szigetén, hogy az Athen melletti Píreusz kikötőjébe menjenek, jelentette az orosz hírcsatorna. Négyen sérültek meg, amikor a rendőrség könnyfakasztó gázt vetett be. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/09/05/putin-gescheiterte-us-politik-ist-schuld-an-europas-fluechtlings-krise/

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: a Közel-Keleten kudarcot vallott amerikai külpolitika váltotta ki a ottani menekültválságot, írja a német  lap. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?