Blogolj!

2015. szeptember 4.

2015.09.04.

THE NEW YORK TIMES

Nő a migráns-káosz, míg a megosztott Európa botladozik, hogy választ miként adjon választ a menekültsálságra címet adott beszámolójának  a világ vezető lapja, amelynek jó része Magyarországgal foglalkozik; elsősorban a Keleti pályaudvaron és a Bicskén történtekkel. Majd ez a szentencia következik: „Magyarország hatalmas jelképeként jelentkezett annak az európai küzdelemnek, hogy megfelelő választ adjanak a migrációs válságra…” (A tudósítást heten írták. Budapestről és Bicskéről Palko Karasz jelentett.)
http://www.nytimes.com/2015/09/04/world/europe/hungary-train-station-migrant-crisis.html?emc=edit_ee_20150904&nl=todaysheadlines&nlid=47356534

                                               *             *             *

Ausztrália brutálisan bánik a migránsokkal címmel írt cikket arról, hogy 2013 óta miként akadályozzák meg a menekültek partra érését. A katonai személyzet az Irakból, Afganisztánból, Szudánból, Eritreából és más, konfliktusokkal terhelt országokból érkező hajókat Indonézia felé irányítja, ahonnan utazások általában kiindul. Egy hajó kapitánya nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az ausztrál hatóságok 30 ezer dollárt kapott azért, hogy forduljon vissza. Ha ez a vád igaznak bizonyult, az nemzetközi törvényt sért. Akiket nem fordítottak vissza, azokat a földrész melletti apró szigeteken tartják, mint Nauru. Az ausztrál szenátus egyik bizottsága a Nauruban felállított központot purgatóriumnak jellemezt e, hogy gyermekekkel élnek vissza szexuálisan, az őrök marijuánát adnak szexért és egyes menekültkérők annyira kétségbeesettek, hogy összevarrják ajkukat. Egy július 1-jén hozott törvény bűntettnek minősíti, ha e táborokban alkalmazottak elmondanak bármit, ami ott történt. Tavaly Nauruban 200 dollárról nyolcezerre emelték az újságírói vízumot. A pénzt nem kapja meg az, akinek a kérését elutasítják.
http://www.nytimes.com/2015/09/03/opinion/australias-brutal-treatment-of-migrants.html?_r=0 

EURACTIVE
http://www.euractiv.com/sections/global-europe/russia-tells-eu-abandon-messianic-project-exporting-democracy-317262

Egy prominens orosz diplomata arra szólította fel az EU-t, hogy hagyjon fel messianisztikus demokrácia exportjával és helyette igyekezzen megoldani problémát Oroszország és ne annak terhére. Egy mostanában megrendezett fórumon Vlagyimiri Csizsov, Oroszország EU nagykövete a lisszaboni szerződést és az EU kibővítését hibáztatta az EU és a legnagyobb szomszédja közötti kapcsolatok jelenlegi bénultságához való hozzájárulására.

DIE WELT
http://www.welt.de/newsticker/news2/article145983376/De-Maiziere-fordert-Unterstuetzung-fuer-Ungarn.html

Európának Tohmas de Maiziere (CDU) belügyminiszter véleménye szerint Magyarországot erősen támogatnia kell. Magyarországon olyan befogadó központokat kell létrehozni a migránsok számára, amelyeket eddig csak Oroszország és Görögország hoztak létre, jelentette ki tegnap este a ZDF tévé híradójában.

HAARETZ
http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/.premium-1.674245

A belga rendőrség most fejezte be a vizsgálatot egy erőszakos, antiszemita támadás ügyében, amely egy brüsszeli kávézó teraszán történt. Itt egy uniós tisztségviselő fizikailag megtámadott egy nőt, és közben azt kiabálta, koszos zsidó!, több tanú előtt. A megütött, 50 éves olasz nő az Európai Tanács egyik osztályvezetője. A nőről kiderült, nem zsidó. A férfi előtte Mussolinit éltette, majd azt kiáltotta: „Piskos zsidó csajok…Hitlernek mindegyiket ki kellett volna irtania, ahogyan ma a zsidók likvidálják a palesztinokat”, tudósít az angol nyelvű baloldali izraeli lap.  

2015. szeptember 3.

2015.09.03.

REAL TIME NEWS
http://realtimenews.eu/uk/migrant-crisis-number-of-syrian-refugees-britain-has-taken-i_19331.html

A brit portál a francia AFP hírügynökség anyagára támaszkodva közli azt a cikkét, hogy abból a 4 millió szíriaiból, akik elhagyták hazájukat a háború kitörése óta és közülük százezrek telepedtek le Európában, Nagy-Britannia annyit fogadott be belőlük, hogy azok felférnének egyetlen londoni metrószerelvényre úgy, hogy még bőven maradna üres ülőhely.

216 szíriai menekültet minősített a kormány arra, hogy részese lehessen a hivatalos „helyváltoztatási” programjának. (Egy földalatti szerelvényen mintegy 300 ember foglalhat helyet.)  David Camercon brit miniszterelnök arról nyugtatta meg az országot, hogy az országba befogadásra kerülő szíriai menekültek száma nem fog ezer fölé emelkedni. E közben Németország 800 ezer szíriai menekült befogadására készül. Azt a kontinenst,  melyet állítólag közös szabályok és értékek kötnek össze, a migráns válság kezelése egészen más képet mutatott. Ezt Angliában egyesek nem nem értik, hiszen egy olyan országról van szó, amelynek igen erős a gazdasága és történelmi szerepe van a menekültek befogadására. A hírneves Chatham House nevű think-tank egyik elemzője szerint a kormánynak 10 ezer szíriait kellene befogadnia. Az ország viszont – beleértve sajtóját – erősen menekültellenes. A legutóbb a Daily Mail napilap feltette a kérdést, hogyha a kormány meg tudta állítani Hitlert, miért nem tudja ugyanezt tenni „néhányezer kimerült migránssal”. Cameron miniszterelnök a migránsokra „zsibongó rajokként” utalt, Philip Hammond külügyminiszter pedig óvta az országot a „portyázó afrikaiaktól” 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150902/1026501414/czechs-migrants-borders-poll.html

A cseh Focus véleménykutató legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 78 %-a arra szavazott, hogy térjenek vissza állomáshelyükre a fegyveres határőrök annak ellenére, hogy ez korlátozná az európaiak mozgásszabadságát. A válaszadót 87 százaléka a beáramló migráns problémáját nagynak, 10 százalék igen nagynak nevezte, ad számot a közvéleménykutatásról az orosz hírportál. 

BBC
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34132308

A menekültválsággal kapcsolatban kérdések merülnek fel arra vonatkozóan, hogy ezek miért nem menekülnek a hozzájuk fizikailag közelebb fekvő, igaz gazdag Perzsa-öbölbeli államokba. Szíriaiak vízum nélkül például nem léphetnek be Bahrainbe, Kuvaitba, Omanba, Katarba, Szaúdi-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe. A Dániában élő szíriai közösség nemrégiben megosztott egy videót, amelyen az látható, hogy míg menekültek távozhatnak Ausztriába Magyarország, felmerült a kérdés: „Miért menekültünk muzulmán testvéreink térségéből, noha annak sokkal több felelősséget kellett volna mutatnia irányunkba, mint egy olyan országnak, amely bennünket ’hitetleneknek’ nevez. Egy másik menekült erre így felelt: „A mindenható Istenre esküszöm, hogy az arabok a hitetlenek”. A szaúdi Makkah napilap a közösségi médián elterjedt karikatúrát mutat, amelyben egy burkába öltözött menekült térdepel bebocsájtásra várva egy európai csillagokkal díszített ajtó előtt. Mellette egy szögesdróttal körülvett ajtó, amelyből egy jellegzetes öbölbeli öltözéket viselő ember karja nyúlik ki, a mellette lévő uniós ajtóra mutatva.

STOL.it
https://www.stol.it/Artikel/Chronik-im-Ueberblick/Lokal/Wieder-verschaerfte-Grenzkontrollen-am-Brenner

Bajor kérésre Dél-Tirolban ismét szigorúbban ellenőrizik a határokat, akár legutoljára a bajorországi Elmauban júniusban rendezett G-7 találkozó idején, amikor a Brenner-hágón áthaladó nemzetközi vonatokat is nagyobb ellenőrzésnek vetették alá, írja a német nyelvű dél-tiroli hírportál.

HUFFINGTON POST
http://www.huffingtonpost.com/entry/gaza-uninhabitable-by-2020_55e6fe85e4b0b7a9633aebbc

A Gázai övezet 2020-ra lakhatatlanná válhat, mert Izrael katonai akciója és a gazdasági blokád miatt, írja a népszerű amerikai hírportál az AP francia hírügynökség anyagára támaszkodva. A háború és a blokád egészen egyszerűen elpusztította és felépíthetetlenné teszi a terület infrastruktúráját, írja az UNCTAD, az ENSZ kereskedelem fejlesztéssel foglalkozó szervezete legújabb jelentésében. Az ivóvíz ihatatlan, miután az izraeli hadsereg tavaly a gázai háborúban elpusztította az ország egyetlen víztisztító berendezését. Az áram az igények felét sem elégíti ki, miután az izraeli hadsereg elpusztította az áramfejlesztőt. A munkanélküliség 44 %-os. Majdnem minden család az ENSZ ügynökségeire támaszkodik élelmiszerkészlete megszerzésében, illetve kiegészítésében. Az áruexportot a zsidó állam blokkolta.

JTA.org
http://www.jta.org/2015/09/02/news-opinion/world/norway-bank-apologizes-for-credit-card-with-anti-semitic-image

Norvégia legnagyobb pénzügyi szervezete antiszemita képet mutató hitelkártyát bocsájtott ki. A DNB Bank közölte, bocsánatot kér azoktól, akik ilyen kártyát kaptak, és hogy kitörlik az ügyfelek által választható mintát, amelyen egy kampós orrú, szakállas, kippát viselő zsidó látható, aki aranyérmehalmaz előtt nevet, jelenti a zsidó távirati iroda.

2015. szeptember 2.

2015.09.02.

THE NEW YORK TIMES

Milyen jól kezelik a menekülteket Münchenben, de mennyire rosszul Magyarországon – ez tömören a lényege annak a hosszú tudósításnak, mely a vezető amerikai lapban jelent meg. Az öt tudósító közül ketten jelentettek Budapestről, elsősorban a keleti pályaudvarról: Anemona Hartocollis és Palko Karasz. A  tudósítás tartalmazza azt is, hogy Werner Faymannn osztrák kancellár kirohant Magyarország ellen az osztrák tévében, amiért nem regisztrálja a migránsokat mielőtt azok útnak indulhatnak nyugat felé.  A cikk említést tesz Lázár János kancellária miniszterről, aki kedden az Európai Uniót hibáztatta, amiért szítja a migráns válságot.
http://www.nytimes.com/2015/09/02/world/europe/keleti-train-station-budapest-migrant-crisis.html?emc=edit_ee_20150902&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

 

                                                               *             *             *

Hirtelen jelentősen emelkedtek a gyilkosságok számaránya amerikai városokban. Sem a rendőrség, sem a kriminológusok nem tudnak pontos magyarázatot adni, hogy az elmúlt években történő csökkenő tendencia után miért e váratlan növekedés. http://www.nytimes.com/2015/09/01/us/murder-rates-rising-sharply-in-many-us-cities.html 

DER SPIEGEL
http://www.spiegel.de/international/germany/spiegel-cover-story-the-new-germany-a-1050406.html

Nem kevesebb, mint 11 szerző jegyzi azt a cikket, amely „Sötét Németország, fénylő Németország – Melyik oldal lesz úrrá a menekültek keltette feszültség nyomására?” címmel a német hetilap angol nyelvű portálján jelent meg, igen kemény szavakkal elítélve a menekülteket támadó, menhelyeket gyújtogató németeket. Az idén július 6-ig 199 támadást hajtottak végre az országban menekülteknek otthont adó épületek ellen. De a lakosság többsége a menekülteket segíti, és az ő pártjukon van. 

THE DAILY MAIL
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3217529/Put-British-troops-Eastern-Europe-invasion-Vladimir-Putin-s-Russia-says-new-report.html

A  Henry Jackson Társaság nevű brit kutatóintézet szerint Nagy-Britanniának állandó jelleggel csapatokat kellene állomásoztatnia Kelet-Európa országaiban azért, hogy Oroszország ne rohanja le őket, írja a népszerű brit félbulvár lap.   

FOREIGN POLICY
http://foreignpolicy.com/2015/08/31/auschwitz-probably-shouldnt-have-installed-mist-showers-for-tourists/

Súlyos támadásokat kap az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor múzeum vezetése, amiért vízköd zuhanyokat szerelt fel a látogatóknak a hőség csillapítására, ugyanis azok – a bírálatok szerint – az ottani egykori gázkamrák előtti zuhanyzókra emlékeztetnek, írja a tekintélyes amerikai külpolitikai folyóirat portálja.  

POLITICO.eu     
http://www.politico.eu/article/jiang-milos-zeman-czech-boycott-wwii-japan/

Az európai uniós szakportál arról ír, hogy míg 28 uniós tagország bojkottálja azt az ünnepséget, amelyet a kínai vezetés tart Pekingben a II. világháború befejezése alkalmából,  Milos Zeman cseh elnök odalátogat. Ő volt szintén a kevés uniós vezetők egyike, aki május 9-én Moszkvába látogatott a II. világháború győzelme alkalmából rendezett ottani ünnepségekre. Az EU külügyminiszterei júniusban döntöttek a pekingi bojkottról, de az ügyről nem szavazhattak az Európai Tanácsban, ahol a csehek vagy bármely más tagország azt megvétózhatta volna. 

WEINCLUB.com
http://www.nzz.ch/schweiz/aktuelle-themen/eda-bedauert-israel-karikatur-ld.1660

A svájci honlap arról számol be, hogy Iránban a svájci nagykövet előadását egy olyan karikatúrának a falra vetítésével kísérte, amelyen Netanjahu izraeli miniszterelnök látható, amint a fején két békegalamb üríti ki rá beleik tartalmát. Az egyik galambon az amerikai, a másikon az iráni zászló látható. A berni külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a Giulio Haas nagykövet által bemutatott karikatúra miatt. Svájc az iráni atomegyezmény aláírását követően az Irán elleni szankciók nagy részét feloldotta. (Hétfői szemlénkben itt  arról számoltunk be, hogy Haas nagykövet sürgette a multinacionális cégeket, fektessenek be a stabil Iránban.) 

ELECTRONIC INTIFADA
https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/activists-disrupt-tel-aviv-beach-party-berlin?utm_source=EI+readers&utm_campaign=cbce78aa3d-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_e802a7602d-cbce78aa3d-299178713

Berlinben aktivisták blokkolták a bejáratot a kreuzbergi „Tel-Aviv strandpartira”, jelenti a palesztinok emberi jogainak védelmével foglalkozó portál. Hetekkel ezelőtt a párizsi Szajna partján rendezett hasonló „Tel-Aviv strandparti” az izraeli elnyomás ellen tiltakozások miatt szintén píár katasztrófának bizonyult Izrael számára.

2015. szeptember 1.

2015.09.01.

THE NEW YORK TIMES

Európának meg kell reformálnia halálos menekültpolitikáját címmel a vezető amerikai lapszerkesztőségi cikkének bevezető mondatában azt szögezi le, hogy az afrikai, közel-keleti és ázsiai irányból menekültek még soha annyira nem tesztelték az EU-t, mint a mostani válság. Az emelkedő emberi áldozatok számával – idén több mint két és fél ezren haltak meg eddig – az erköcsi nyomás is ránehezedik Európára, hogy tegyen valamit. A probléma nagy része a dublini egyezmény, amely arra kötelezi a menekülteket, hogy ott kérjenek menedéket, ahol  elsőként értek  az EU-ba. Ez túlzott mértékben megterheli Olaszországot és Görögországot. Németország gyakorlatilag felrúgta az egyezményt és most már megengedi a szíriai menekülteknek, hogy menedéket kérjenek függetlenül attól, hol léptek először Európába. A németek most szeptember 14-én az uniós miniszterekkel meg akarja vitatni a megoldásokat. Közöttük egy 10-pontos bevándorlási reformtervet, melynek egyik eleme a menekültek kvóta szerinti elosztása. Valamit tenni kell. A menekült cunami megerősítette Európában az idegenellenes jobboldalt és vitákat generált a 28 tagállam között. A francia külügyminiszter a magyar kerítést bírálja, amely a Szerbia felől menekülteket tartaná fel, míg Magyarország a budapesti Keleti pályaudvaron állított le több száz menekültet és migránst, akik tovább akarnak utazni Németországba és ezzel az intézkedéssel lehet, 71, teherautóba zárt menekült fulladásos halálát okozták. Humanitárius alternatívákat kell kidolgozni az embercsempészek felcserélésére, mert akkor sok ilyen tragédia következik be.
http://www.nytimes.com/2015/09/01/opinion/europe-must-reform-its-deadly-asylum-policies.html?emc=edit_tnt_20150831&nlid=47356534&tntemail0=y&_r=0

 

                                                               *             *             *

Megtörténhet, hogy az Európába migránsáradat megnyirbálja a régi határok eltörlése melletti elkötelezettséget. Ennek bizonyítéka volt, amikor az osztrák hatóságok a Magyarországról  érkező forgalmat megszakították, 15 km-es dugókat okozva a csempészek utáni keresésükben. És ez vég nélkül tovább folytatódhat. Ennek a gyakorlati eredménye az, hogy az eddigi rutinszerű útlevél nélküli utazás Magyarország és Ausztria között már nem rutinszerű. A német és osztrák hivatalosságok szintén fokozták ellenőrzésüket saját határterületükön azzal  az indoklással, hogy az embercsempészeket akarják megállítani. Angela Merkel pedig példátlanul azzal fenyegetett, hogy a 28 uniós tagország közötti utazási szabadság kerülhet veszélybe, ha ezen országok nem tudnak egymás között megegyezni egy közös válaszban. Az unió migrációs frontországai – Görögország, Olaszország és Magyarország – nem bírják kezelni a nagy számú migránst. Merkel tegnap azonnal kihívásban részesült  a szlovák és a cseh vezetők részéről, akik közölték, szövetségbe lépnek Magyarországgal, hogy a migránsok kvótarendszerű újraelosztását ellenezzék. Merkel kijelentette, ha ez történik, akkor ezzel veszélybe kerül a schengeni megállapodás szerinti szabad mozgás az uniós polgárok számára. 

REUTERS
http://uk.reuters.com/article/2015/08/31/uk-europe-migrants-slovakia-idUKKCN0R00VR20150831

A visegrádi négyek remélik, hogy közös álláspontot dolgoznak ki abban, hogy visszautasítják minden uniós kvótát a migránsok újraosztására, egyezett meg ebben a szlovák és a cseh miniszterelnök, jelenti a világ legnagyobb hírügynöksége Prágából. Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét leszögezte, hogy kötelező kvóták márpedig nem lesznek, „nehogy arra ébredjünk, hogy megérkezik a arab világból százezer ember és hogy foglalkozzunk ezzel a problémával Szlovákiában”. Milos Zeman cseh elnök is a kvóták elutasítását hangsúlyozta és hogy a politikai menekülteket, ne a gazdasági migránsokat segítsék. Fico még bírálta a nyugati támogatást, amiért korábban a  szíriai és líbiai központi hatalom ellen lázadó csoportokat segítették.  

HANDELSZEITUNG
http://www.handelszeitung.ch/politik/jeder-zweite-schweizer-will-die-grenzen-schliessen-847343

Minden második megkérdezett svájci le akarja zárni az országhatárokat, írja a svájci gazdasági lap. A svájciak 64,4 %-a úgy véli, hogy a sok menekült csökkenti a svájci jóléti szintet. 

SPUTNIK NEWS
http://de.sputniknews.com/panorama/20150830/304073416.html

A hollandok többsége szerint erősebb intézkedéseket kellene hozni azon migránsokkal szemben, akiknek a hatóságok nem adnak menedékjogot. Szerintük ezeknek néhány hét múlva távozniuk kellene a menekültotthonokból és onnan haza kellene küldeni őket. De ők nem akarnak hazamenni.

HAARETZ
http://www.haaretz.com/opinion/1.673691

Egy roppant népszerűvé vált videófelvétel járja a világot, amely az igazat mondja el az izraeli katonaságról, melynek fő feladata lett a gyerekek elleni legkegyetlenebb fellépés. A videón látszik, amint egy állig felfegyverzett katona durván letartóztat egy 12 éves palesztin gyereket, miközben nők próbálják letépni a katona álarcát és védeni a gyereket, nehogy elhurcolják a kicsit. Ez ma Izrael igazi arca, írja a baloldali izraeli lap angol nyelvű kiadásában.

EUOBSERVER
https://euobserver.com/tickers/130064

Belgium hétfőn olyan vitatott törvényt terjesztett be, hogy gyűjtsenek adatokat repülgőép, nemzetközi vonatok és komp utasokról, miután a Belgium és Párizs között közlekedő vonat ellen végrehajtandó támadást hiúsítottak meg, írja az uniós szakportál. 

2015. augusztus 31.

2015.08.31.

RT.com
https://www.rt.com/politics/313692-russia-accepted-over-1mn-ukrainian/

Több mint 1 millióan mentek Oroszországba dél-kelet Ukrajnából amióta megindultak a fegyveres összecsapások. Közülük hatszáz ezren határoztak úgy, hogy soha nem térnek haza, jelentette a globális orosz televízió. 

HANG THE BANKERS
http://www.hangthebankers.com/ecuador-guinness-reforestation-record/

Ecuador világrekordot ért el az erdők újratelepítése terén. Több ezer ecuadori 647 250, több mint kétszáz fajta fát ültetett el. Ezzel megdöntötték a korábbi erdő újratelepítési Guinness rekordot, mondta Rafael Correa ecuadori elnök, olvasható a tisztességes és tárgyszerű tájékoztatást feladatául tűző honlapon.

REUTERS
http://www.reuters.com/article/2015/08/30/us-malaysia-protests-idUSKCN0QZ03Y20150830

A 90 éves Mahathir Mohamad, a Malajziában rendkívüli nagy tiszteletnek örvendő volt miniszterelnök csatlakozott a fővárosban, Kuala Lumpurban tüntetőkhöz, akik a jelenlegi miniszterelnök , Nadzsib Razak lemondását követelik korrupciós botrány miatt, és „a nép hatalmát” akarják, tudósít a brit hírügynökség. 

SPUTNIK NEWS
Robert Fico kudarcnak nevezte az Európai Unió migrációs politikáját, idézte a szlovák miniszterelnököt az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. Fico kijelentette, hogy a mostani migrációs helyzet nem csak Szlovákiában terjed, de egész Európában. Majd így fogalmazott: „Nem tehetünk úgy, mintha nem látnáőnk az okot az események mögött és hogy meg tudjuk oldani a helyzetet azzal, hogy valamennyi menekültet befogadunk anélkül, hogy megvizsgálnánk, vajon gazdasági okokból érkeztek, vagy olyanok, akiknek valóban szükségük van segítségre”. http://sputniknews.com/europe/20150829/1026348617.html 

                                                               *             *             *

„Csaknem 20 románt tartóztattak le Magyarországon menekültek csempészéséért” címen cseh forrásokra hivatkozva közölte a hírt a portál hozzátéve, hogy a románok nem kértek konzuli segítséget.
https://www.google.hu/search?q=sputniknews+almost+20+romanians&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=6-vjVeHzNMf4UInGh6gI 

MOSCOW TIMES
http://www.themoscowtimes.com/news/article/russians-consider-marrying-giving-birth-and-education-most-important-things/528835.html

A  házasság, a gyermekáldás és a képzés a legfontosabb a  legtöbb orosz számára, ismerteti az angol nyelvű orosz lap a Levada Központ nevű közvélemény-kutató legújabb felmérésnek eredményét. A rangsort arra a kérdésre adták meg, hogy mit tekintenek életükben a legfontosabbnak mielőtt elérik a harminc éves kort. 

IRIB
http://german.irib.ir/nachrichten/politik/item/288802-schweizer-botschafter-im-teheran-iran-ist-einer-der-stabilen-polen-in-der-region

Giulio Haas, a teheráni svájci nagykövet Iránt a térség egyik stabil országának tekinti és arra ösztönözte a multinacionális vállalatokat, hogy fektessenek be Iránban, idézi a diplomata szavait az iráni rádió német nyelvű honlapja. 

MAAN NEWS
http://www.maannews.com/Content.aspx?ID=767329

A Vatikán nem ért egyet azzal a palesztin kéréssel, hogy a két megfigyelő státuszú állam lobogóit is vonják fel az ENSZ New York-i székháza előtt. A Vatikán ezt azzal indokolta, hogy a világszervezet régi hagyománya, hogy csak a tagországok zászlóit állítják fel oda. A palesztin hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó megfigyelők szerint a Vatikán nem kíván ujjat húzni Izraellel azután, hogy a zsidó állam mély nem tetszését fejezte ki, amiért a pápa júniusban  elismerte a Palesztin Államot. 

TASS
http://tass.ru/en/opinions/817194

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a NATO grúziai központjának megnyitását „a szövetség geopolitikai befolyása növelésére irányuló provokatív politikának” nevezte, tájékoztat az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. 

THE NATIONAL
http://www.thenational.ae/uae/environment/502c-and-its-getting-stickier

„50,2 C fok (és egyre nyúlósabbá válik)” címmel az Egyesült Arab Emírségekben kiadott lap ezzel a címmel írt arról, hogy Abu Dhabiban a hőmérő higanyszála pénteken átlépte az ötven fokot és a páratartalom 100 százalékos volt.

2015. augusztus 28.

2015.08.28.

THE NEW YORK TIMES

A migráns válságban a szörnyű felfedezés megrázza Európát címmel a vezető amerikai lap az AP bécsi jelentésére támaszkodva és videót mellékelve ír kimerítően arról, hogy akár 50 holttest is lehet abban a teherautóban, amelyet Bécs külső részében hagytak magára. A tetemekkel kapcsolatos hír súlyosan rávetette árnyékát az európai vezetők közeli találkozójára, amelyet azzal a céllal hívtak össze, hogy a migráns válsággal foglalkozzanak. A nyugat-balkáni országok vezetőinek találkozóján Federica Mogherini, uniós külügyi vezető és Werner Faymann osztrák kancellár is részt vesz. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a II. világháború óta legnagyobb migráns válságra európai módot kell találni. A tengeren eddig mintegy 2500 migráns vesztette életét. http://www.nytimes.com/2015/08/28/world/europe/bodies-austria-truck-migrant-crisis.html?emc=edit_ee_20150828&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0 

                                                               *             *             *

Éjjel-nappal kolumbiaiak százai motyóit cipelve kel át a San Antonio Del Táchira venezuelai helység melletti Táchira folyón és az azon átívelő Simón Bolivar hídon. A migránsok visszaküldését Nicolás Maduro venezuelai elnök indította el. Az egyik menekült könnyeit hullatva kijelentette a lap tudósítójának: „Mindent megkaptunk Venezuelától. Ő lett a második anyánk.” Elmondta, 10 évig élt ott, de most a menekülteket összefogdossák, házaikat a kormány le akarja rombolni. [A lap olvasói eddig azt hitték, hogy az Amerika-barát Kolumbiából senki nem akarna menekülni a rendszeresen, igen sötét képpel festett „venezuelai diktatúrába”.] Maduro elnök bejelentette, hogy a határt véglegesen lezárják a kolumbiaiak elől. http://www.nytimes.com/2015/08/28/world/americas/colombians-flee-venezuelas-crackdown-on-immigrants.html?emc=edit_ee_20150828&nl=todaysheadlines&nlid=47356534
SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
http://www.sueddeutsche.de/politik/2.220/fluechtlinge-ein-zu-lukratives-geschaeft-1.2623875

Minél jobban figyelik a határokat, annál jobban keresnek az embercsempészek címmel a balliberális német lap arról ír, hogy az embercsempészek gigantikus összegeket keresnek. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az Európai Unió államai a menekülteket a katonaság bevetésével kívánják visszaszorítani címmel a német gazdaság-politikai lap ismerteti, hogy Milos Zeman cseh elnök fontolgatja a hadsereg bevetését a határok biztosítására. A cseh pénzügyminiszter a NATO segítségét is szeretné javasolni. A magyar kormány szintén vizsgálja a lehetőségét a hadsereg bevetésére a menekültekkel szemben. Bulgária kedden már 25 katonát és katonai járműveket küldött négy, Macedóniával közös határátkelőhelyére. A cikk megemlíti azt is, hogy Faymann osztrák kancellár bírálta a cseh, a lengyel és a balti államok kormányait azért, hogy megtagadják az európai menekültkvóta kitöltését.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/27/eu-staaten-wollen-fluechtlinge-mit-militaer-einsatz-zurueckdraengen/ 

                                                               *             *             *

A lengyel devizahitelesek tartozásai zlotyban történő visszafizetésével kapcsolatos törvénytervezet az országban működő bankoknak milliárdos veszteségeket okozna. E bankok közül több német kézben van. Mind ők, mind az osztrák Raiffeisen Bank International és más pénzintézetek óvták a varsói kormányt a törvényjavaslat elfogadásától. A Commerzbank jogi lépéseket helyezett kilátásba [a magyar mintára hozott törvénytervezettel szemben.]

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/27/polen-deutsche-banken-bleiben-auf-krediten-sitzen/

EPOCH TIMES
http://www.epochtimes.de/deutschland/kosovos-aussenminister-kosovo-sei-als-staat-absolut-sicher-asylgruende-gibt-es-nicht-a1264710.html

A bécsi nyugat-balkáni konferencia margóján Hashim Thaci koszovó külügyminiszter, volt miniszterelnök több pénzügyi és gazdasági segítséget kért Brüsszeltől a menekültválság kezelésére, írja a több nyelven megjelenő hírportál. Koszlovót „abszolút biztos államnak” nevezte, ahol „a menedékkérésnek az okai nem állnak fenn”. Hozzátette, gazdaságilag nagy az ország potenciálja, és hogy a kisebbségek, mint a romák, alkotmányos védelmet élveznek és a parlamentben garantált helyük van. 

RT.com
http://www.rt.com/news/313653-russia-ukraine-soldiers-fake-forbes/

Az amerikai Forbes és több nyugati lap/honlap hamis hírt közölt az Ukrajnában állítólag elesett orosz katonákról, nem ellenőrizve a forrását [a magyar sajtó azonnal átvette az angolszász sajtóban  arról megjelenteket] olvasható az orosz globális televízió részletes, angol nyelvű, a hamisítást leleplező cikkében. Paul Roderick Gregory szerdán cikket írt a Forbes-ban egy orosz internetes portált, a Gyelovaja Zsiznyt („Üzleti élet”) idézve a Kelet-Ukrajnában életét vesztett vagy nyomorékká vált orosz katonák „hivatalos” számáról. Az orosz szöveg nem közölt forrást a „tényre”. A brit Independent az ismeretlen portált szerdán „mértékadónak” nevezte. Majd mindennek hirtelen vége lett, amikor a Bloomberg hírügynökség rájött arra, hogy a Gyelovja Zsizny jelentést fabrikálták, megkérdőjelezte annak URL-jét (Bs-life.ru) és bemutatta, hogy az „Ukrajnában” szót nem „v Ukrajne”-ként, hanem hibásan „na Ukrajne”-nek írta). A honlapnak kapcsolati adatokat mutató része sincs. Az RT megpróbálta a kiadványt felhívni a neten elérhető telefonszámok alapján, de senki nem válaszolt a hívásra.

2015. augusztus 27.

2015.08.27.

FINANCIAL TIMES
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/75159bde-4c09-11e5-b558-8a9722977189.html#axzz3jzWIczET

Magyarország arra gondol, hogy csapatokat vet be a migránsválságban címmel a globális brit lap arról tájékoztat Budapestről, hogy Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter azután vizsgálta meg ennek lehetőségét, hogy a rendőrség jelentette, több mint 2,5 ezer migráns hatolt át a Szerbiával közös határán. Az egyik tisztségviselő azt mondta, az ország  történelmében a mostani migránsbehatások alkotják a legnagyobb számot. Eddig 140 000 menekült érte el Magyarországot Szíriából, Afganisztánból és Irakból. Júniusban Orbán Viktor a bevándorlást úgy jellemezte, mint ami Európa civilizációját fenyegeti. Kedden több tucat menekültet lehetett látni, akik a pengetekercses szögesdrót alatt másztak át Ásotthalomnál. Lázár hozzátette, hogy megvan a kockázat, miszerint Magyarország „elmerül a menekültek súlya alatt. Azt is elmondta, hogy a határvédelmi alapokat más uniós országok lenyúlják. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, a katonaság bevetéséhez a parlament jóváhagyása szükséges. Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök szerint a magyarországi kerítés édeskevés ahhoz, hogy eltérítse azokat a menekülteket, akik el akarják érni a Nyugatot. 

THE DAILY BEAST
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/26/first-state-legalizes-armed-drones-for-cops-thanks-to-a-lobbyist.html

Az amerikai hírportál arról számol be, hogy az Egyesült Államokban Észak-Dakota állam lett az első, ahol a törvényhozás lehetővé tette a rendőrségszámára, hogy robotgépekről olyan lövedékeket indíthat el, amelyek nem okoznak halált. Bevethető belőlük könnygáz vagy egyéb tömegfékező szer is.

DER STANDARD
http://derstandard.at/2000021308787/Neue-militaerische-Grossmacht-made-in-China

Szeptember 3-án Kína történetének legnagyobb és legmodernebb fegyverbemutatóját tartják a Mennyei Béke terén, Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében, írja az osztrák lap. Hónapok óta folynak a gyakorlatok. A női katonák arcán nem szabad a fáradság vagy elgyötörtség jeleimel sem mutatkozniuk, ha például fáj a cipőjükben a lábuk.

SPUTNIK

A legfrissebb közvéleménykutatás  eredményei szerint Oroszországban  a megkérdezettek 83 százaléka elégedett Vlagyimír Putyin orosz elnök teljesítményével. Ez júliusban 87, júniusban 89 százalék volt. A választ adók több mint fele (55 %) elégedettségének adott hangot arról, hogy az ország a helyes irányba megy, jelenti az orosz hírügynökség. http://de.sputniknews.com/panorama/20150826/304018357.html 

                                                                              *             *             *

Folynak az ukránokkal a tárgyalások szénszállításra a szakadárokkal: Kijev tegnap készségét fejezte ki, hogy 800 000 tonna antracitszenet vásároljanak a Donyecki Népköztársaságból, ahonnan eddig már 530 000 tonna szenet vásároltak. Az ukrán kormány jelenleg a Dél-Afrikai köztársaságból vásárolt szénnel is tölti tárolóját. http://de.sputniknews.com/politik/20150826/304013038.html 

                                                                              *             *             *

Nem szabad megengedni Kijevnek, hogy újra írja a holokausztot, figyelmeztet a Sputniknak adott exkluzív interjújában Avigdor Eskin izraeli publicista, aki elmondja, a történelmek az a veszélye, hogy megismétlődik, ha az ukránok átírhatják a holokauszt történetét és elfelejtik a II. világháború tanulságait. Ma Ukrajnában nem csak egyes militáns csoportok, de Ukrajna elnöke is nyíltan beszél Banderáról és Sukijevicsről, mint ukrán hősökről. Az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely a nácik oldalán harcoltakat nemzeti hősökké tette.
http://sputniknews.com/analysis/20150826/1026206505.html#ixzz3jzkd1tZM

RADIO IRIB
http://german.irib.ir/nachrichten/nahost/item/288712-israel-hat-25-000-pal%C3%A4stinenser-ohne-verurteilung-monatelang-gefangen-gehalten

Az elmúlt 15 évben Izrael minden ítélet nélkül 25 ezer letartóztatási parancsot adott ki palesztinok ellen, jelenti az iráni hírügynökségre támaszkodva az iráni rádió a megszállt palesztin Ramallah városából. A számot a palesztin bebörtönzöttek bizottsága közölte a hírügynökséggel. 

2015. augusztus 26.

2015.08.26.

EPOCH TIMES
http://www.epochtimes.de/welt/briten-setzen-harten-kurs-gegen-zuwanderer-fort-a1264229.html

James Brokenshire, a migrációs ügyekért felelős brit államtitkár szavai szerint a szigetország a jövőben még keményebb kézzel fog bánni az illegális bevándorlókkal. Közülük azokat, akik engedély nélkül tartózkodnak az Egyesült Királyságban, akár fél évre is börtönbe zárhatják, jelenti a 21 nyelven megjelenő, főleg Kínával foglalkozó portál. Az még nem világos, hogy milyen eljárás alapján szabják ki a szabadságvesztés büntetését. „Ha önök törvénytelenül tartózkodnak itt, akkor mi megakadályozzuk, hogy dolgozzanak, lakást béreljenek, bankszámlát nyissanak és autót vezessenek”, fogalmazott Brokenshire. Boltjuk bezárásával is megfenyegette azokat a bolttulajdonosokat, akik  illegális bevándorlókat foglalkoztatnak.

ARD
http://www.tagesschau.de/multimedia/sendung/ts-9829.html

A német tévécsatorna tegnap esti 20 órás híradója szerint Németország minden szíriai menekültet befogad függetlenül attól, hogy egy másik uniós országból érkeztek-e és ott regisztrálták őket vagy sem. A migrációs ügyekben illetékes német hatóság egyik szabályát úgy módosítják, hogy abból kimarad az úgynevezett dublini eljárás, vagyis a szíriai menekültek esetében nem történik visszaküldés abba az uniós országba, ahová elsőként léptek be. 

SPUTNIK
http://sputniknews.com/europe/20150825/1026190869.html

A schengeni terület külső határait azonnal le kell zárni és meg kell védeni az Európai Unióba özönlő migránsoktól, jelentette ki Andrej Babis cseh pénzügyminiszter és miniszterelnök helyettes.  Hozzátette: Macedóniát és Bulgáriát a NATO-nak segítenie kell, mert ezek az országok egymaguk nem tudnak megbirkóznia a migránsokkal. Babis elmondta, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű szolgálata, hogy a schengeni területen kívül létre kellene hozni egy nagy menekülttábort azon személyek azonosítására, akiknek segítségre van szükségük. A Frontex, az Európai Unió külső határvédelmével megbízott szervezet adatai szerint az unió valamennyi határánál észlelt menekült teljes száma 2015 januárja és júliusa között 350 000 volt. 

                                                               *             *             *

Észtország 2,5 méter magas, videokamerákkal ellátott kerítést épít oroszországi határán. A kerítés fölött robotgépek is figyelik a térséget. http://de.sputniknews.com/politik/20150825/303981085.html

 

                                                               *             *             *

Szaúd-Arábiában minden második nap tartanak kivégzést. Gyerekeket is kivégeznek. A végrehajtás sok esetben a nyilvánosság előtt zajlik le. A holttestet és a levágott fejet nem egyszer hosszabb ideig a kivégzés színhelyén hagyják. A Nyugat „hihetetlen képmutatással” viselkedik - elsősorban az USA és az Egyesült Királyság. A két ország attól tart, ha bírálják Rijadot, azt fegyvereladásaik sínylik meg. http://sputniknews.com/middleeast/20150825/1026185440/saudi-arabia-executions.html

                                                               *             *             *

A Sputnik megbízásából a londoni ICM Research [a brit Közvéleménykutatási Tanács tagja] felmérést készített, melynek eredményei szerint az Egyesült Államokban és néhány európai országban az emberek többségének az a véleménye, hogy a hazai média politikusok és óriáskonszernek hatása alatt áll, ami befolyásolja híradását. Az olaszok 75, a spanyolok 69 és a franciák 60, a németek 49 százaléka gondolja így és kételkedik médiájuk tárgyilagosságában. 8248 embert kérdeztek meg. http://de.sputniknews.com/politik/20150825/303979123.html

                                                              

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/amerika/donald-trump-legt-sich-wieder-mit-latinos-an-13769187.html

A republikánus elnökjelöltségért kampányoló Donald Trump az Egyesült Államokban élő spanyol ajkúaknak sugárzó Univisión tévécsatorna vezető, kínos kérdéseiről újságíróját, Jorge Ramost keddi sajtókonferenciájáról biztonsági emberekkel vezettette ki, miután az elnöki posztra pályázó multi-milliárdos nem volt hajlandó még meg sem hallgatni kérdését, jelenti a vezető német lap. 

2015. augusztus 25.

2015.08.25.

SPUTNIK
http://sputniknews.com/europe/20150825/1026149646.html

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a RAI 1 tévéállomáson felhívta az Európai Unió tagországait, hogy sürgősen és együttesen foglalkozzanak a migráns válsággal azért, hogy ne váljék a helyzet kezelhetetlenné, jelenti az orosz hírügynökség Rómából.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
http://www.sueddeutsche.de/politik/2.220/fluechtlinge-auf-der-strecke-1.2619615

A müncheni lap a menekültekről szóló egyik cikkében azt írja: „Gyorsan az utazik csak, akinek pénze van. A szomáliai 23 éves Dzsama Isza Abdullah Mohammednek mintegy öt eurója van és mobilján 3 euró feltöltés. Ezért már egy hete a belgrádi Krnjaca menekültgyűjtő táborban időzik. A 15 egységnyi hosszú fehér barakkokban, ahol jó két évtizeddel ezelőtt a jugoszláv háború menekültjeit szállásolták el, közülük még mindig néhányan ott laknak”.

THE IRISH TIMES
http://www.irishtimes.com/business/economy/paul-krugman-persistent-global-weakness-is-the-new-normal-1.2327167

A közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugman a vezető ír lapban azt írja, senki nem tudja, mi okozta a pénteki tőzsde zuhanórepülését és hogy az mit hoz a jövőre nézve. Annyi azonban biztos, hogy mai világunk egyik válságról ugrik a másikba. Ami idegessé teszi a részvényeseket. Közben a világszerte tapasztalható alacsony infláció – amely akkor is tapasztalható, ha a gazdaság virágzik - azt jelenti, hogy kamatlábat igen szűk mezőben lehet csökkenteni, amikor a gazdaság rosszra fordul. Az új „norma” pedig a túlzott megtakarítás és a folyamatos globális gyengeség együttese lett. És egyúttal olyan helyzetbe kerültünk, amelyben a látszólag kemény gazdaságpolitikák még csak rosszabbá teszik a dolgokat. Csakhogy tetszik, nem tetszik, ez lett a helyzet.

IRAN DAILY
http://www.iran-daily.com/export/print/124565?module=news

Ukrajnai hivatalos tényezők kijelentették, az ország nem bír ki egy telet orosz földgáztámogatás nélkül, írja az angol nyelvű iráni napilap.

THE SYRIA TIMES
http://syriatimes.sy/index.php/news/regional/19220-any-solution-that-doesn-t-get-the-satisfaction-of-the-syrian-people-is-rejected-velayati

Ali Akbar Valajati, Ali Hamenei, az Iráni fő ajatollah főtanácsadója Teheránban kijelentette, a szíriai-iráni kapcsolatos stratégiaiak és erősek. Hozzátette az angol nyelvű szíriai lap tudósítójának: a szíriai kormány, a nép és a vezetés igen jól teljesített a Szíriát támadó iszonyatos terrortámadások elmúlt öt évében.

HAARETZ
http://www.haaretz.com/business/.premium-1.672539

A világ legtöbb utast szállító repülőtársasága, az American Airlines pénzügyi megfontolásokra hivatkozva jövő január 4-től leállítja Philadelphia-Tel-Aviv járatát. Bennfentesek szerint a valódi ok az Egyesült Államok kapcsolata az arab légitársaságokkal a OneWorld globális szervezetben.  Az American Airlines semmiféle előzetes jelentést nem tett a járat megszüntetéséről. A OneWorld-nek számos arab légitársaság a tagja, mint a Royal Jordanian, a Qatar Airways. A Philadelphia-Tel-Aviv járaton évi 95 ezren utaztak és az AA ezen tavaly 20 millió dollárt vesztett, írja az izraeli lap. 

2015. augusztus 24.

2015.08.24.

ABC
http://abcnews.go.com/International/wireStory/report-turkey-erects-concrete-wall-border-syria-33225926

Törökország megkezdte egy 45 kilométer hosszú betonfal építését a Szíriával közös határának egy szakaszán, jelenti az amerikai tévécsatorna. 

RT.com
http://www.rt.com/news/313128-lebanon-teargas-water-cannon/

Libanon fővárosában, Bejrútban szombaton a rendőrség könnygázt, gumilövedéket és vízágyút használt a demonstrálók ellen, akik azt kérték számon a kormánytól, hogy az képtelen megbirkózni a szemétgyűjtéssel. Sebesültek is voltak. Bejrút utcáin hónapok óta szemétdombok láthatóak, tudósít az orosz hírtévé angol nyelvű portálja. A fővárosban folyamatosan hallhatóak voltak a lövések. A tüntetők által fenntartott táblák egyikén ez a kormányellenes felirat volt olvasható: „Bűzlötök!”. A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet azonnali vizsgálatot követelt a rendőrség oldaláról bevetett, aránytalan erőszak miatt. 

L’Orient Le Jour
http://www.lorientlejour.com/article/940393/ces-dechets-cest-le-spectacle-de-notre-incurie-qui-setale-aux-yeux-du-monde-entier.html

A szemét gondatlanságunk látványa, amely az egész világ szeme előtt tornyosul, írja a francia nyelvű libanoni lap arról, hogy Földünk, közös otthonunk egyre inkább egy gigantikus méretű szeméttárolóhoz kezd hasonlítani. Bolygónk számos helyén az idős emberek nosztalgiával gondolnak az őket egykor körbevevő tiszta világra. Libanonban is ez történik. Az ország leggyönyörűbb helyein hónapok óta halmozódik fel a szemét, amelyet egykedvűen odalöknek. „A legtragikusabb az, hogy ez a szemétszennyeződés visszafordíthatatlan: a szemétgyűjtő teherautók utak hiányában egyszerűen nem tudnak eljutni e helyekre”, olvasható a lapban. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/23/neuer-us-boersenindex-zeigt-nur-firmen-mit-katholischen-werten/

A Standard’s and Poors hitelminősítő egy részvényindexet javasolt, amely „katolikus értékek” irányában orientálódik, írja a német gazdasági lap. Olyan cégek nem lennének rajta, mint a Merck és Pfizer gyógyszergyár vagy a Boeing. A neve „S&P 500 Catholic Values Index” lenne. Olyan vállalatok sem kerülhetnek fel rá, amelyek vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereket, taposóaknákat, szóróaknákat gyártanak, illetve gyermekmunkát alkalmaznak, törzscellakutatással foglalkoznak, abortusszal vagy fogamzásgátlóval kapcsolatos termékeket gyártanak. De kizárják a pornográf anyagok előállító is. 

THE TIMES OF ISRAEL
http://www.timesofisrael.com/liberman-barak-revealed-state-secrets-on-iran/

Avigdor Liberman volt izraeli külügyminiszter azzal vádol egykori védelmi miniszterét, Ehud Barakot, hogy állami titkokat hozott nyilvánosságra, miután egy hangszalagon ecsetelte, hogy 2010 és 2012 között három alkalommal Izrael iráni nukleáris létesítményei bombázására készült fel.SPUTNIK DEUTSCHLAND
http://www.timesofisrael.com/liberman-barak-revealed-state-secrets-on-iran/

Az S-300-asok védelmi fegyverek, amelyek egyebek között az orosz segítséggel felépített, békés célú iráni atomberendezések védelmét látja el, tudósít német nyelvű portálján az orosz hírügynökségnek az orosz parlament Afganisztán-megbízottja. Diplomaták szerint még a héten iráni diplomataküldöttség utazik Moszkvába, hogy megbeszéljék az S-300-as rendszer leszállítását és hamarosan aláírják az ezzel kapcsolatos szerződést. A szállításra akár hat héten belül sor kerülhet. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?