Blogolj!

2015. augusztus 11.

2015.08.11.

THE SPECTATOR
http://blogs.spectator.co.uk/gabrielhellersahlgren/2015/08/immigration-helps-explain-swedens-school-trouble/ 

Svédország oktatási teljesítménye akadozva csökkent az elmúlt néhány évtizedben, és ez erős esésben jelent meg az EBESZ nemzetközi Pisa felmérésében a kétezres években, írja a konzervatív brit hetilap. A zuhanás okait vizsgálta a brit Guardian lap és a BBC is, melyek számos okot felsoroltak. Csakhogy – a szerző szerint – egyik ok sem meggyőző. Gabriel Heller Sahlgren saját kutatásai szerint – amelyet az Ipargazdasági Kutatóintézetnél publikált és amely vezércikként kapott a vezető svéd napilapban, a Svenska Dagbladetben-, azt vizsgálta, hogy milyenhatással van a bevándorlás a svédországi PISA eredményekre. Ebből botrány lett. Hogy miért? Azért, mert kiderült: a diákdemográfiai változásoknak a svéd PISA eredményekre gyakorolt hatása magyarázatul szolgál a 2000 és 2012 közötti átlagos hanyatlás csaknem egy harmadára. Ez 19 % csökkenés  matematikában, 28 % az olvasásban és 42 % a tudományban. A hatás különösen szembeszökő az elmúlt években a bevándorlás felgyorsulására. És   tényleg: 2009  és 2012 között az átlagos Pisa pontok 43 %-os csökkenését a megváltozott okozta: 29 %-ot matematikában, 45 %-ot általános írástudásban, 62 %-ot pedig a tudományok terén. De van még egy ok, ami hozzájárul a hanyatláshoz. Ez pedig a túlzottan progresszív oktatási kultúra. Ugyanez a jelenség járult hozzá Finnországban az ottani Pisa eredmények csökkenéséhez. Vagyis, zárja hosszabb cikkét az elemző az olvasóhoz fordulva: „Ha a következő alkalommal ön cikkeket olvas a csökkenő svéd PISA pontokról, és abban okként nem említik a bevándorlást, akkor ön tudja, hogy az újságíró nem végezte el megfelelően munkáját, vagy pedig egy ideológiai napirend szerint alakítja munkáját. 

INFO-DIREKT.AT
http://www.info-direkt.at/haaretz-artikel-uber-geplante-ermordung-des-ukrainischen-prasidenten-nach-einer-stunde-wieder-aus-dem-netz-verschwunden/

A tabuk áttörése érdekében nemrégiben létrehozott osztrák honlap észrevette, hogy az izraeli Haaretz című napilap cikket írt Porosenko ukrán elnök tervezett megöléséről. És azt is, hogy a cikket egy órán belül levették a hálóról. Ez július 30-án történt. A cikk levételét a lap így magyarázta: „A cikket eltávolítottuk, mivel az a Haaretz szerkesztőségi irányelveit megsértette. (Izraelben, írja az osztrák portál, az ilyen megfogalmazás a katonai cenzúra közbeavatkozására utal.) De azt megmentették és reskonstruálták a cyberguerilla.org honlapon és ott olvasható is a tartalom, ami rendkívül kényes és tökéletesen illeszkedik az abban a helyzetben uralkodó ukrán helyzethez. A hosszabb írás lényege:  a Moszad olyan információ birtokába jutott, mely szerint a Jobb Szektor nacionalistái terveket dolgoztak ki, hogy megöljék Petro Porosenko ukrán elnököt.

DIE PRESSE
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4796870/Turkei-im-Zangengriff-des-Terrors?_vl_backlink=/home/index.do

Öngyilkossági kísérlet az isztambuli rendőrség előtt; lövések az amerikai konzulátusra; robbantásos támadás Dél-Kelet-Anatóliában: kurd, szélsőséges baloldali és iszlám terroristák fenyegetik a vakációzók országát – írja a vezető osztrák napilap Törökországról, ahol terjednek a támadások és villongások szélsőségesek és biztonsági erők között. Az erőszak új hulláma, mely már három hete hömpölyög és több forrásból táplálkozik, elérte az egész országot. Sokan tartanak attól, hogy még rosszabb eseményekre is sor kerül. 

2015. augusztus 10.

2015.08.10.

INFO-DIREKT.at
http://www.info-direkt.at/insider-die-usa-bezahlen-die-schlepper-nach-europa/

Hihetetlen tervek szivárognak ki számos osztrák titkosszolgálat soraiból: az „osztrák elhárítási főosztály” egyik munkatársa szerint olyan ismeretek jutottak birtokukba, amelyek értelmében amerikai szervezetek embercsempészeket fizettek, akik azután naponta több ezer menekültet szállítottak Európába. A csempészek hatalmas összegeket követelnek azért, hogy a menekülteket illegálisan Európába vigyék. Annak ellenére, hogy az utazás körülményei igen rosszak, a szállítás 7 – 14 ezer euró közötti összegre rúgnak, térségtől és embercsempész társaságoktól függően. A híráramlás terén teljes a zárás arra  vonatkozóan, hogy honnan származik ez a pénz. A katonai hírszerzés sem kapott információt. Annyi bizonyos, hogy ugyanazokról a háborús uszítókról van szó, akik egy évvel ezelőtt Ukrajnát taszították káoszba. A szerkesztőség cikke végén kéri az újságírókat,rendőröket, titkosszolgálati alkalmazottakat,  hogy a megadott e-mail címre küldjenek ezzel kapcsolatos információkat. /Az idén februárban alapított osztrák holnap meg kívánja dönteni az állam és a  multik együttes irányításával történő hírelhallgatást és –manipulációt./ 

EOUBSERVER
https://euobserver.com/beyond-brussels/129852

Lengyelország új elnöke, Andrez Duda augusztus 7-én költözött be az elnöki palotába azzal a fogadkozással, hogy az országban a nemzeti konzervativizmus felé mennek csaknem nyolc év központi és liberális kormányzás után.  Üdvöző beszédében Duda kijelentette, hogy országát láthatóbbá és aktívabbá kívánja tenni a nemzetközi porondon. Az uniós portál az elnök első hibájának rója fel, hogy nem hívta meg beiktatási ünnepségére Donald Tusk-ot, honfitársát, aki  az Európai Tanácsot vezeti. Pártja, a Jog és Igazság pártja a felmérések terén 43 %-os tetszésaránnyal első helyen álll, szemben a jelenleg uralkodó Polgári Platformmal, amely 29 %-on áll   a második helyen. A cikk szerint Duda beiktatásával Lengyelország jobbra fordul és megtörténhet a lengyel politika orbanizácója, idézi a lap egyik forrását. Egy másik forrás szerint számos olyan reformról, amelyet Orbán vezetett be, kiderült, hogy azok hasznosak lettek Magyarország  prosperitása számára és érdemes tanulmányozni őket. A német sajtó már attól tart, hogy Lengyelországban a németek számára nem előnyös változások következnek be, és Varsó eltávolodhat Brüsszeltől. 

RT
http://www.rtdeutsch.com/28151/wirtschaft/bemannte-raumfahrt-derzeit-nur-mit-russischer-technologie-moeglich-nasa-zahlt-trotz-sanktionen-millionen-an-russische-raumfahrtbehoerde/

A globális orosz tévéállomás tudósításából kiderül, hogy a legénységgel történő űrutazás jelenleg csakis orosz technológiával lehetséges. A NASA a szankciók ellenére több száz millió dollárt fizet az orosz űrutazási hatóságoknak. A NASA-nál bejelentették, hogy 490 milli euró összeget utalnak át az orosz Roszkoszmosz partnercégüknek a program folytatása érdekében.

IRIB.ir
http://german.irib.ir/nachrichten/nahost/item/287676-deutscher-priester-schnabel-christenhass-in-israel-w%C3%A4chst-seit-f%C3%BCnf-jahren-st%C3%A4ndig

Izraelben a keresztényellenes akciók széles körűek. Ezeket nacionalisták és szélsőségesek hajtják végre. Alkalmanként templomokat vesznek célba és keresztény embereket gyakran leköpnek. Nikodemus Claudius Schnabel bencés szerzetes szerint mintegy öt éve erősödik Izraelben a keresztényellenesség. A szerzetes sajnálattal állapította meg az iráni rádió német nyelvű adásában, hogy sem a rendőrség, sem a vádhatóságok semmiféle buzgalmat nem mutatnak fel a tettesek kézre kerítésében és felelősségre vonásában.

2015. augusztus 7.

2015.08.07.

THE ECONOMIST
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/06/building-walls-calais-asylum-seekers-uk-france

Lengyelország Európa egyik fénylő sikertörténete: az ország soha nem volt olyan gazdag, biztonságos és szabad, mint ma. De Andrzej Duda elnöklete alatt mindez veszélybe került, írja a globális brit gazdasági-politikai hetilap. Csakhogy a lengyeleknek elegük van. Ewa Kopacz miniszterelnök októberben megsemmisítő vereségnek néz elé az októberi parlamenti választásokon. „A lengyelekre leselkedő veszély az, hogy a kormány kihajításával a ország visszatérhet egyfajta szűk, bizalmatlan populizmushoz, elfeledve kitűnő eredményeit”. A „Vissza a Kaczynski érához” alcím után az olvasható, hogy az új elnök e héten lépett hivatalába és Lengyelország szövetségesei máris azon tanakodnak, hogy Jog és Igazság pártja melyik arcát mutatja majd a világnak? De mindennél fontosabb lesz Varsó viszonya Berlinhez. A lap szerint ez sem sok jót ígér. 

POLITICO
http://www.politico.eu/article/not-invited-polands-duda-to-tusk-ceremony-warsaw-civic-platform-law-justice/

Nincs nagy szeretet a lengyel elit és a héten hivatalába lépett Andrzej Duda elnök között. Az uniós portál úgy tudja, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnökét Duda nem hívta meg beiktatására Varsóba. 

THE GUARDIAN
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/06/building-walls-calais-asylum-seekers-uk-france

Guy Verhostadt, az Európai Parlament liberális frakciójának elnöke a baloldali brit lapban irt cikkében a brit és francia vezetőket támadja, amiért nem hajlandók követni Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács elnökének javaslatát, hogy az egész EU-ra dolgozzanak ki a mainál „fairebb” menekültkérő-elosztási rendszert. Verhofstadt ezután a falépítő Orbán Viktor példájával kezdő bekezdésben támadja a brit és a francia kormányt, hogy még egy falat akarnak építeni Calais-nél, majd „levonja” a tanulságot: „Európaiakként mindig nagyon is tudnunk kell, hogy    a falak építése soha nem lehet megoldás.” A dublini egyezményt meg kell szüntetni, vagyis azt, hogy minden menekült abban az országban regisztráljon, ahová először érkezett. Helyette a feladatot egy központosított európai menekültrendszerrel kell felváltani, amely megfelelő kvótarendszer szerint osztja el a menekülteket a különböző uniós országot között. A nacionalista, újjal mutogatás és kerítésépítés nem megoldások.

HAARETZ
http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669789

Obama Netanjahut a háborús uszítók vezéreként szigeteli el címmel az izraeli lap Obama legújabb, washingtoni kijelentéséről tudósít, amelyben az amerikai elnök az iráni atommegállapodás ügyében „átlépett egy vörös vonalat” azzal a kijelentésével, hogy a két ország érdekei nem lehetnek feltétlenül mindig azonosak és élesen támadta az izraeli miniszterelnök harcát a megállapodás elleni kongresszusi vétó érdekében. 

BERLINGSKE TIDENDE
http://www.business.dk/finans/goldman-sachs-hyrer-anders-fogh-som-raadgiver-i-dong-sag

Anders Fogh Rasmussen, korábbi NATO főtitkár a Goldman Sachs tanácsadója lesz. Ezzel a befektető cég alapos betekintést nyerhet az amerikai geopolitikába, írja a dán lap hírportálja. Európában új dolog, hogy egy NATO-politikus a Goldmanhoz megy, hogy megossza a céggel gazdag tapasztalatát. Rasmussen a Goldman dán osztály dolgozik majd. A cikk megemlíti, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke korábban Londonban a Goldman Sachsnál volt bankár. 

COUNTERPUNCH
http://www.counterpunch.org/2015/07/31/how-the-lapd-conspired-to-get-me-fired-from-the-la-times/print/

A Los Angeles Times karikatúristájának lapja azért mondott fel, mert azzal vádolta, hazudott, hogy mi történt azután, amikor átment gyalog a piroson. Viszont fenn maradt egy videófelvétel, ami a karikatúrista igazát bizonyítja, azaz rendőrségi megbilincselését is. A karikatúrista többször élesen bírálta a rendőrség durva, erőszakos fellépését. A hírportál nagyon valószínűnek tartja, hogy a lap és a los angelesi rendőrség összejátszott az elbocsájtásánál. Az LAT a karikatúristát a videófelvétel tanúsága ellenére sem vette vissza.

2015. augusztus 6.

2015.08.06.

INFO DIREKT
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5473_en.htm

/Új médium született Ausztriában, amelynek az a célja, hogy olyan híreket, információkat közöljön, amelyeket a fősodratú sajtó elhallgat vagy meghamisít. Jelmondata Orwelltől származik: „Ha a szabadság egyáltalán jelenet valamit, akkor mindenek előtt azt a jogot értjük alatta, hogy másoknak azt mondjuk, amit nem akarnak hallani./ A portál egyik bevezető cikke arról szól, hogy vajon kik finanszírozhatják az Európa felé menekülteket, hiszen útjuk 7-14 ezer euróba is kerülhet. Erről a fősodratú sajtó nem akar beszélni. Ezt a tényt pl. az osztrák Traiskirchen-i tábor száz fős” személyzete pontosan tudja. Ők azt is gyanítják, hogy az USÁ-nak egy geostratégiai játék értelmében a keze ebben benne van. Kevés szakértő hajlandó arra, meg megbízható információt szivárogtasson ki, és senki nem akar saját nevével kiállni a nyilvánosság elé. „Vannak ismereteink arról, hogy amerikai szervezetek egy együttfinanszírozási modellt alakítottak ki, és a csempészek álalt kért pénz jelentős részét ők állják. Nem minden észak-afrikai menekültnek lapul 11 000 euró a zsebében. Kérdezzünk csak meg valakit, honnan jött a pénz? Szigorú a hírblokád az összefüggések feltárására. Az osztrák honvédelmi minisztérium sem kapott erre vonatkozóan semmilyen információt, vagy azt nem adhatja tovább. Holott ezt meg kellene tenniük. Ugyanazon gyújtogatók munkája ez, mint akik Ukrajnát egy évvel ezelőtt a káoszba taszították”. A szerkesztőség azzal a határozott kéréssel fordul az újságírókhoz, a rendőrséghez, a titkosszolgálatok tagjaihoz, hogy az itt leírt vádakat illetően vállaljanak aktív szerepet.

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150805/1025417316.html

5 méter magas és másfél méter széles újabb pengés kerítést építenek a bolgárok Törökországgal szomszédos határukon főként azért, hogy a Szíriából érkező menekültek ne tudjanak bejutni az országba. Magyarország szintén kerítést épít. A belgrádi kormány őrjöngve reagált, jelenti az orosz hírügynökség.  

EUROPA.EU
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5473_en.htm

Az Európai Bizottság sajtóhonlapján azt teszi közzé, hogy az Európai Unió 12 millió, újabb humanitárius segítséget nyújt a válság sújtotta Jemennek, hogy enyhíteni tudják a lakosság szenvedését. Ma Jemen lakosságának 80 százaléka már ilyen segítségre szorul. /Jement illegálisan Szaud-Arábia bombázza./

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/india-bites-back-on-drug-recall-pharma-health-gvk/

India visszavág, írja a tekintélyes uniós portál. Az indiai kormány leállította azon széles körű kereskedelmi tárgyalásokat, amelyek ez Európai Unióval folytak azért, mert Brüsszel visszavonta mintegy 700, Indiában gyártott gyógyszer importját. Az indiai fél szerint „felfüggesztérsől van szó” és az India-EU Széles Alapú Beruházási és Kereskedelmi Megállapodásról szóló tárgyalások egy későbbi időpontban újra indulnak. E tárgyalásokat 2007 óta tartják, és tárgyuk az áruk és szolgáltatások, az állami pályázatok, a beruházások, az intellektuális tulajdon és a verseny piaci alapú lebonyolítása. A visszavonás oka olyan francia vizsgálatok voltak, amelyek szabálytalanságokat, ill. adatmanipulációt vetettek az indiai gyártók szemére. Az indiai kormány nyilatkozatában csalódottságát fejezte ki az EU döntésével kapcsolatban és hozzátette: Indiában a gyógyszeripar az egyik kiemelkedő szektor, amely jó hírét sok éven át erős kutatásával és biztonsági előírásaival teremtette meg.

JTA
http://www.jta.org/2015/08/05/news-opinion/world/survey-nearly-1-in-4-romanians-want-their-country-free-of-jews

Egy romániai felmérésen csaknem minden negyedik válaszadó azt a véleményét hangoztatta, hogy a Romániában nem lenne szabad zsidóknak lakniuk, és csak turistaként látogassanak oda, jelenti a Zsidó Távirati Iroda. A háború előtt Romániában 750 000 zsidó polgár lakott. A nácikkal együttműködő Antonescu rendszer alatt ennek felét meggyilkolta. Antonescu csapatai még 120 000 zsidót is megöltek a mai Ukrajna területén.

HAARETZ.com
http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669629

Netanjahu a holokauszttal kapcsolatos bűntudattal akarja az amerikai zsidókat Obama és az iráni megállapodás ellen uszítani címmel a vezető baloldali izraeli lap azzal a gúnyos mondattal kezdi cikkét, hogy ezúttal az izraeli vezető beszédében nem hozta fel sem Münchent, sem Neville Chamberlaint, és még a kisujjával sem hadonászott, de mindenki „elértette” az üzenetet, amikor apjáról beszélt, aki New Yorkban élte meg a holokausztot. /A cikkk – mint számos más, a lapban megjelent írás – igen veszélyesnek tartja, hogy az izraeli vezetés közvetlenül az amerikai zsidókat ösztökéli az iráni megállapodás kongresszusi megbuktatására, mert ezzel lemezteleníti azt, hogy az amerikai zsidók nem Amerika érdekét tekintik elsőrendű szempontjuknak. Az amerikai zsidó tábor viszont erősen megosztott: egyrészt az AIPAC költ hatalmas médiareklámokat a megállapodás ellen, másrészt a liberális, az AIPAC-nél jóval kevesebb pénzforrással rendelkező  J-Street nevű zsidó szervezet hirdet éjjel-nappal a megállapodás elfogadása mellett./

2015. augusztus 5.

2015.08.05.

RT.com
http://www.rt.com/news/311521-saudi-arabia-execution-110/

Legutóbb egy férfi lefejezésével 110-re emelkedett eddig az idén kivégzettek száma Szaúd-Arábiában, áll a globális orosz tévécsatorna angol nyelvű honlapján. Ez máris 26 %-os növekedést jelent a 2014-ben kivégzettek számához képest. Minden jel arra mutat, hogy 2015-ben a királyságban kivégzettek száma meghaladja az 1995-ben az Amnesty International emberjogi szervezet által dokumentált 192 kivégzést. Az országban kisebb büntetésként végtagot amputálnak. 

EUOBSERVER.com
https://euobserver.com/opinion/129823

Az uniós szaklap „Európa és a szólásszabadság: verseny a mélység alja felé?” címmel közölt cikke bevezetőjében arról ír, hogy  Norvégiában és Izlandon – elsősorban szimbolikus intézkedésként – megszüntetik a szentségtörésre és istenkáromlásra vonatkozó büntető jogszabályokat. Vagyis e két skandináv országban azt üzenik, hogy a kifejezés szabadságának nem szabad megadnia magát a vallási érzületeknek. A negatív fejlemények azonban – sajnos, teszi hozzá a cikk – többségükben vannak. Dániában úgy döntöttek, hogy e jogszabályokat megőrzik, és ennek alátámasztására hozzák fel a dániai és külföldi szélsőségesek erőszakos reagálását. De nem csak az iszlám és az istenkáromlás körül forog a kérdés. „Függetlenül attól, hogy terrorizmusról, szélsőségességről, rasszizmusról vagy a privát szférát érintő aggodalmakról van szó, az európai alapállás lényege az, hogy a kifejezés szabadságát egyre inkább korlátozzák.” Tony Blair brit miniszterelnököt nemrégiben jelölték ki a „Tolerancia és Megbékélés Európai Tanácsa” elnökének. Első nyilatkozata arról szólt, miszerint „széles körűen kampányol az európai antiszemitizmus újjáéledésével szemben.” Máshol a holokauszt tagadását, a kommunista jelképeket és a kommunista bűnöket kriminalizálják. Ezek büntető jogszabályok mindegyike korlátozza a szólásszabadságot. A bírák Strasbourgban és Luxemburgban a magánélethez való jogot és az adatvédelmet szintén a szólásszabadság terhére korlátozzák döntéseikben. Vagyis Európában a nem kívánatos és kellemetlen jelképek és szavak tiltása egyre inkább önmagában való céllá válik. 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150804/1025387289.html

A brit belügyminisztérium úgy tervezi, hogy megszünteti azon menedékkérőknek adott, heti 37 font értékű, szupermarketekben levásárolható jegyeit, akiknek kérelmét elutasították. A belügyminiszter pedig kijelentette: „Nagy-Britannia nincs arannyal kikövezve”, olvasható az orosz hírportálon.

FIRST LOOK
https://firstlook.org/theintercept/2015/07/30/jimmy-carter-u-s-oligarchy-unlimited-political-bribery/

Az amerikai portálon idézik Jimmy Carter volt amerikai elnöknek a Thom Hartmann Program nevű rádiós műsorban tett kijelentését, amely szerint az Egyesült Államok mára olyan „oligarchává vált, amelyben a korlátlan politikai megvesztegetés politikai rendszerünket teljes mértékben aláásta azzal, hogy a baksist kapók kiszolgálják a fő donorokat”. Ennek alapján választják az Egyesült Államok elnökét, de ez a rendszer vonatkozik a szövetségi államok kormányzóira, amerikai szenátorokra és a kongresszus tagjaira.

2015. augusztus 4.

2015.08.04.

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/words-young-germans-just-merkeln-dictionary-jugendwort-smombie/

Az ifjú németek körében az „év szava”a  „merkeln” (merkelni). A német Langenscheidt szótárkiadó hét ével ezelőtt azzal az ötlettel jelentkezett, hogy az új szavak és kifejezések jegyzékét állítja össze, amelyeket tinédzserek találtak ki és a győztest Az Év Ifjúsági Szavának nevezi. Azóta az ifjakat megkérték arra, hogy online táblára juttassák el javaslataikat. Ezután a döntőbe jutott harminc szóról szavaznak. Angela Merkel családnevének igeként történő használata nem igazán hízelgő: a „merkelni” azt jelenti, hogy valaki képtelen döntést hozni vagy véleményt mondani, vagy pedig egy olyan esetet ír le, amikor valaki csak egy helyben toporog anélkül, hogy bármit is tenne. A szavazás október 31-ig folytatódik, amikor egy zsűri kiválogatja a 10 legnépszerűbb szót, kiválasztja az év szavát és a legnépszerűbb szavak ötös listáját. 2012-ben a német ifjúság körében a „YOLO” lett a nyertes (you only live once, azaz az ember csak egyszer él), olvasható az uniós szakportálon.

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150803/1025355492.html

A spanyol civilgárda megindítja az EPN-HERA 2015-ös nevet kapott műveletét arra válaszul, hogy túl sok útlevél/igazolvány nélküli migráns akar eljutni a Kanári-szigetekre. Ezt a spanyol belügyminiszter jelentette be tegnap, hétfőn. Az EPN-HERA 2015 megakadályozza, hogy a papírok nélküli migránsok belépjenek az Európai Unióba; életeket ment vízbefúlásuk megakadályozásával, szembe megy az embercsempészekkel, és hazaküldésük előtt azonosítja a migránsokat, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. A minisztérium közlése szerint Marokkóban negyvenezer migráns várja, hogy Európába jusson. 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/03/rechter-sektor-in-der-ukraine-praesentiert-brandneue-fahrzeuge/

A szélsőjobboldali ukrán Azov karhatalom szombaton bemutatta új Misubishi pickupjait. A hírt  és a fotókat közlő német portál számára nem világos, hogy a jobboldaliak a fegyvereket és a járműveket milyen forrásból finanszírozták. Korábban az IMF Ukrajnának 1,7 milliárd dollárt adott át a hitelkeretből.

HAARETZ
http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669291

A pénteken felgyújtott izraeli csecsemő esetét vizsgálók mind jobban arra gondolnak, hogy a támadásért felelősek ugyanazon ideológiai csoporthoz tartoznak, mint amely tagjai mecseteket, templomokat és palesztinok házait gyújtották fel az elmúlt évben. Terjed az a nézet, hogy a támadások már nemcsak attól akarják tetteikkel eltéríteni a kormányt, hogy kiürítsék a telepeket. Mára ambiciózusabbá váltak, és azt akarják, hogy destabilizálják az országot, megdöntsék a kormányt, és új rendszert vezessenek be, amely a halahán, a zsidó törvényeken alapul, olvasható a vezető izraeli lap angol nyelvű kiadásában. 

2015. augusztus 3.

2015.08.03.

EUOBSERVER

Egy most nyilvánosságra hozott Eurobarometer felmérés szerint a migráció az európaiak legfőbb gondja, megelőzve a gazdasági helyzetet és munkanélküliséget, olvasható az uniós portál mai számában. A megkérdezett európaiak 38 %-a tekinti a migrációt fő politikai prioritásának, ami 14 %-os növekedést jelent tavaly őszhöz  képest.
https://euobserver.com/news/129815
A szlovák Bős (Gabcikovo) város lakói nemmel szavaztak arra, hogy ideiglenesen otthont nyújtanak félezer menedéket kérőnek. A 2600 szavazóból csak 102-en szavaztak a befogadás mellett. A szlovák és az osztrák belügyminiszter júliusban állapodott meg arról, hogy Bécs 500 menedékkérőt küldhető Szlovákiába.
https://euobserver.com/tickers/129821

RT
https://www.rt.com/business/311256-youth-unemployment-italy-high/

Olaszországban júniusban rekordszámot ért el az olasz fiatalok munkanélkülisége. A statisztikai adatok szerint az olasz fiatalok 44,2 %-a munkanélküli volt, am a legmagasabb szint 1977 óta és duplája az euróövezeti aránynak.

SPUTNIK
http://sputniknews.com/europe/20150802/1025329630.html

Az Európába tartó migránsok okozta válság annak az eredménye, hogy a Nyugat beavatkozott az érintett országok belügyeibe, jelentette ki vasárnap Milos Zeman cseh elnök. Hozzátette: „Az Európa felé tartó migráció jelenlegi hulláma abban az őrült amerikai gondolatban gyökeredzik, hogy Irakot le kell rohanni, mert hogy annak állítólag tömegpusztító fegyverei vannak, melyeket nem találtak meg.”A nemzetközi közösség azután „helyre akarta állítani a rendet” Líbiában és Szíriában, ami mindkét országban a konfliktusok eszkalálódásához vezetett.

JUNGE FREIHEIT
https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2015/mehr-als-eine-million-asylbewerber-in-deutschland/

/Ritkán adják meg nyugati lapok azt, hogy országukban szám szerint hány migráns tartózkodik. Ezt a Junge Freihet most megtette./ Németországban jelenleg jóval több, mint egy millió migráns tartózkodik – pontosan 1 113 349.

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/08/01/world/middleeast/west-bank-arson-palestinian-toddler.html?_r=0

Ciszjordániában illegális zsidó telepesek egy faluban két házat gyújtottak fel úgy, hogy az egyik házban egy 18 hónapos csecsemő a lángok martalékává vált és szülei súlyos égési sebeket szenvedtek. Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke közölte: a Nemzetközi Bírósághoz fordul, hogy a támadást háborús bűnként vizsgálják ki. A Duma faluban lévő házak és lakói elleni terrortámadás még az izraeli politikusok körében is szokatlan felháborodást váltott ki: az ellenzék vezetője azt követelte, hogy az izraeli „szélsőségesekkel” is úgy bánjanak, mint az iszlamista „szélsőségesekkel”, azaz helyezzék őket törvényen kívül, rombolják le házukat és helyezzék őket adminisztratív őrizetbe. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma „meggyőződését” fejezte ki, hogy a bűnösöket megtalálják és megbüntetik. Az ENSZ főtitkára szintén elítélte a szörnyű tettet.HAARETZ
http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669005

„Valamennyi izraeli bűnös a palesztin család felgyújtásáért” címen a baloldali izraeli lap vezérpublicistája, Gideon Levy így kezdi cikkét: „Az izraeliek melegeket késelnek és gyermekeket gyújtanak fel. Ebben egy csöppnyi rágalmazás, a legkisebb túlzás sincs, hanem puszta tény...” „Mindenki, aki azt hitte, hogy lehetséges fenntartani a liberalizmus szigeteit az izraeli fasizmus tengerében, most, a hét végén egyszer s mindenkorra tükröt kapott. Egyszerűen lehetetlen éltetni a tinédzsert lelövő brigádparancsnokot, majd sokkot kapni azoktól a telepesektől, akik egy családot felgyújtanak…”„A Davabse családot felgyújtók első számú keltető telepe az Izraeli Védelmi Erők, még akkor is, ha a tettesek nem szolgáltak benne. Amikor 500 gyermek
megölése a Gázai övezetben legitim, és még vitára vagy morális szembe nézésre sem ösztönöz, akkor mi is olyan borzasztó egy ház felgyújtásában a benne lakókkal együtt?”…„Amikor palesztinok lelövése csaknem napi jelenség – két továbbit már megöltek, amióta a családot felgyújtották…” „Nem kevésbé hibáztatható persze a kormányzatok és politikusok, akik egymással vetekedtek és vetekednek, hogy melyikük keresi jobban a telepesek kegyét. Akik 300 új otthont adnak nekik erőszakos tetteikért az úttörő Beit El településen, azok nem csak azt mondják nekik, hogy az erőszak lehetséges, de azt is, hogy az kifizetődik…”… „Végül is éppen ez az, ami azon családok felgyújtásához vezet, akiket Isten nem választott ki.” Az izraeli társadalomban nincs pusztítóbb vagy veszélyesebb az abba beleívódott  kiválasztott nép tudata.. Ha alaposabban megvizsgálnánk, mi van legtöbb izraeli bőre alatt elrejtve, ezt találjuk: a kiválasztott nép tudatát. „Amikor ez az alapelv, a gyújtogatás csak idő kérdése.”, írja Levy.

XINHUA
http://news.xinhuanet.com/english/2015-07/30/c_134464014.htm

A kínai hírügynökség arról számol be, hogy a palesztinok elítélték azt az új izraeli törvényt, amely lehetővé teszi az éhségsztrájkot folytató palesztin börtönlakók mesterséges táplálását, mint ami valamennyi nemzetközi törvényt és megállapodást – beleértve a 4. genfi megállapodást – megsért.

2015. július 31.

2015.07.31.

THE DAILY MAIL
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3179339/DAILY-MAIL-COMMENT-time-end-migrant-madness.html

A brit félbulvár lap ezzel a címmel foglalkozik a Nagy-Britanniába özönlő illegális migránsokkal: „Most már meg kell állítani ezt az őrültséget!”. A lap újságírója leírja a Csalagútnál lejátszódó jeleneteket, ahogyan a migránsok áttörik a biztonsági kerítéseket, megrohamozzák az alagutat és felugranak a brit oldalra tartó kamionokra. Mindennek „pusztító hatása van az országban”.  Emberek nem tudnak Európából elindulni angliai nyaralásukra. Kent grófságban a gazdaság naponta másfél millió fontot veszít. Több millió font súlyú élelmiszer megy tönkre vagy azért, mert a migránsok az azt szállító teherautókba ugranak, vagy pedig a termék szállítása megragad valahol. Az élelmiszer árak emiatt emelkednek. A káoszért a nyugati vezetők a felelősek. David Cameron – a főbűnös – azért, mert megdöntötte Líbiában Khaddafit, majd az országot magára, azaz az anarchiára hagyta. Az olaszok bohócot csináltak az EU-ból, félrelökve azt a szabályt, hogy a migránsoknak abban az első biztonságos országban kell menedéket kérniük, ahová belépnek. A franciák, akik éppen olyan alávaló módon viselkednek, mint az olaszok, nem vesznek le újlenyomatot és amikor potyautasokat fedeznek fel, percek alatt elengedik őket. A lap szerint mindennek azonnal véget kell vetni. A menekültként fellépő gazdasági migránsokat le kell tartóztatni és haza kell küldeni anélkül, hogy akár egyetlen napot is szabadon töltsenek az Egyesült Királyságban.

EUROBSERVER

A tekintélyes brüsszeli Bruegel kutató intézet most kijött tanulmánya szerint a Görögország számára nyújtandó harmadik segélyprogramnak elsőbbséget kell adnia a gazdasági növekedésnek a megszorítások és intézményes reformok előtt, olvasható az uniós szakportálon.
https://euobserver.com/news/129798

Két olyan belga atomreaktornak még tíz év működést engedélyeztek, amelyeket 40 éves korukban, idén, le kellett volna állítani és kivonni a forgalomból. Az energiaellátásért felelős miniszter, Marie Christine Marghem azért hozta a döntést, hogy e két reaktor 2025-ig szolgáljon, mert szükségesnek bizonyultak a belga villamosenergia ipari igények fedezésére.
https://euobserver.com/beyond-brussels/129795

FREE BEACON
http://freebeacon.com/national-security/strategic-command-focused-on-hypersonic-missile-threat/

Az amerikai hírportál Omaha  amerikai szövetségi államból az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának kommentárját közli, mely szerint Kína és Oroszország olyan új, ultragyors harci hordozóeszközöket fejlesztett ki, amelyek veszélyes az Egyesült Államokra  nézve. Cecil D. Haney, a Stratégiai Parancsnokság (Stratcom) vezetője a nukleáris háborúktól történő elrettentéssel foglalkozó konferencián azt mondta, hogy a fegyverkorlátozási erőfeszítések ellenére a világban fenyegető stratégiai trendekként kezdenek megjelenni a hiperszonikus hordozók. Kína négy tesztet is végzett egy olyan csapásmérővel, amely óránként 7000 mérföld (11,500 km/óra) sebességgel halad, és Oroszország a hírek szerint egy ilyen fegyvert már februárban kipróbált. A négycsillagos parancsnok elmondta még, hogy az Egyesült Államok már fejleszt olyan képességeket, amelyekkel fel lehet lépni az ilyen eszközök ellen. 

THE GUARDIAN
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/lostinshowbiz/2015/jul/30/mel-gibson-taken-on-jesus-and-jews-now-for-second-world-war

A baloldali brit lap „Mel Gibson Jézust és a zsidókat támadta – most a II. világháború lesz a témája új filmjének” címmel írt cikkében az olvasható, hogy az ausztrál származású, rendkívül tehetséges filmrendező nagy botrányt keltett az olyan kijelentéseivel, minthogy „a zsidók menjenek a picsába: ők a felelősek minden háborúért”. Ezt Gibson annak az országúti rendőrnek mondta, aki leállította szabálytalan vezetéséért és megszondázta. A Guardian kíváncsian várja, milyen szemléletet mutat be most a II. világháborúról szóló film.
FOREIGN AFFAIRS
https://www.foreignaffairs.com/articles/turkey/2015-07-29/erdogans-war

Erdogan háborúja címen a tekintélyes amerikai külpolitikai folyóirat internetes felületén megjelent cikk azzal foglalkozik, hogy mi válthatta ki a török elnök dühét, amiért elsőként fegyveres konfliktust vállalt az Iszlám Állammal szemben, amelynek során a török katonák megtámadták a kurd PKK-t is. A cikk arra a következtetésre jut, hogy az elnök poharában az utolsó cseppet az jelenthette, hogy az IÁ bejelentette igényét arra, hogy kalifátust hoz létre Isztambulban. Ezt a bejelentést – ami még rosszabb – öngyilkos merénylet követte Suruc városában. Az elkövető egy török származású IÁ harcos volt. 

MONDOWEISS
http://mondoweiss.net/2015/07/congressional-solidifies-friendship

A palesztinok jogaiért küzdő honlap egyik cikke arról ír, hogy egyre nő az amerikai kongresszusban a támogatás az Iránnal kötött atom megállapodás iránt. Kezdik érezni a honatyák, hogy túl átlátszó lenne az elutasítás, mert mindenki előtt világos lenne, hogy az ellene szavazás nem amerikai érdek, hanem izraeli nyomás eredménye. Közben olyan /hajmeresztő/ kijelentések hangzanak el, mint például a republikánus Ted Cruz texasi szenátor szájából, hogy az Iránnal kötött megállapodás „katasztrofális”, mert az lehetővé teszi, hogy Teheránnak atombombája legyen, amit egy hajóról kilőtt rakéta segítségével Tel-Aviv vagy New York vagy Los Angeles fölött felrobbanhat, több tíz millió embert likvidálva az így keltett elektromágneses impulzus révén. http://mondoweiss.net/2015/07/threatens-resulting-genocideert

2015. július 30.

2015.07.30.

STATE JOURNAL
http://www.statejournal.com/story/29656803/anger-grows-over-two-speed-poland-fueling-political-shift

Úgy tűnik, jelenti az AP tudósítását ismertető cikkében a Virginia szövetségi államban megjelenő amerikai folyóirat, hogy Lengyelországban mindenki ellenzi: mégpedig azt az ideiglenes szerződést, amely kevés előnnyel jár az alkalmazottakra, és amely a „bóvli szerződés” nevet kapta. Nemrégiben még csak a szakszervezetek és a politikai ellentábor ellenezte. Most már a piacpárti kormány is azt ígéri, korlátozza használatát, látva a növekvő népharagot, mely a kormányzó párt nyolc évnyi uralmának véget vethet az októberi választásokon.  Az Európai Unió tagországai közül Lengyelországban dolgoznak a legtöbben (28 %) ilyen ideiglenes szerződéssel. Nehéz megélhetést nyújt számos lengyel számára, és mélyíti a szakadékot a gazdagok és szegények között egy olyan posztkommunista országban, amely egyébként figyelemre méltó gazdasági növekedést mutat.

 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/07/30/world/asia/india-will-be-most-populous-country-sooner-than-thought-un-says.html?emc=edit_ee_20150730&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

Demográfusok már jó ideje tudták, hogy az indiai lakosság száma el fogja hagyni a kínai lakosságszámot. De arra nem számítottak, hogy ez ilyen hamar megtörténik. Az ENSZ szerdán azt jelentette, hogy India lakossága várhatóan 2022-re előzi meg Kínáét, éppen úgy, ahogyan e nemzetközi szervezet előrejelzésében az szerepelt két évvel ezelőtt. 2015-os átdolgozott kiadásában az ENSZ gazdasági és  társadalmi ügyek főosztálya jelentésében az áll, hogy Kína lakossága most 1,38 milliárd, szemben az 1,31 milliárdos indiai lakossággal. De hét éven belül mindkettőben a népesség eléri az 1,4 milliárdot. Ezt követően India lakossága 2030-ra 1,5 milliárdra nő, majd 2050-re eléri az 1,7 milliárdot, míg Kína népessége gyakorlatilag stagnál a kétezer harmincas évekig, mely után lassan csökkenni fog. A világ jelenlegi 7,3 milliárdnyi népe 2050-re 9,7 milliárdos nagyságot ér el, az évszázad végén pedig 11,2 milliárdot. Most és 2050 között a növekedés fele 9 országra koncentrálódik, melyek: India, Nigéria, Pakisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, az Egyesült Államok, Indonézia és Uganda.  Ezzel szemben 48 országban csökkenni fog a népesség, beleértve a következő országokat: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Japán, Litvánia, Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna.

 

THE ATLANTIC MAGAZINE
http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/07/ukraine-crisis-russia-united-states/399785/

Az Egyesült Államok és az Európai Unió „eladja” Ukrajnát az oroszoknak, hogy megnyerje a Kreml támogatását az iráni atomprogram korlátozásához, és hogy Moszkva támogassa Basar al-Asszad szíriai vezető fokozatos eltávolításában, írja az  amerikai Atlantic Magazine nevű havilap legfrissebb számában Brian Whitmore. A szerző szerint az elmúlt két hétben az európai és amerikai politikusok szorgalmasan tevékenykedtek, hogy politikai megállapodásra jussanak Vlagyimir Putyinnal. Whitemore szerint a nagyhatalmak közötti titkos megállapodás akkor kezdődött, amikor az amerikai kormány dicsérte Moszkva szerepét az iráni atomegyezmény megkötésében. Ekkor Victoria Nuland külügyminiszter helyettes Kijevbe utazott és meggyőzte az ukrán törvényhozókat, hogy ismerjék el Donyeck és a Luganszki Népköztársaság külön státuszát, amit Kijev hosszú időn át ellenzett. Majd John Kerry külügyminiszter utazott Szocsiba, hogy ott Putyin elnökkel tárgyaljon Iránról, Szíriáról és Ukrajnáról. A cikk szerzője szerint itt, a két ország közötti bilaterális megbeszélésen kötötték a nyilvánosságra nem hozott megállapodást.

 

THE GUARDIAN
http://www.theguardian.com/world/2015/jul/29/obama-putin-rouhani-xi-hollande-un-same-day-general-assembly-70th-anniversary?CMP=twt_gu

A „titánok szónoki harcának” nevezi a brit baloldali lap azt az eseményt, amelyhez hasonló léptékűre még egy évtizede nem került sor, amikor szeptember vége felé az amerikai, az orosz, az iráni, a kínai és a francia elnök az ENSZ közgyűlésén – a világszervezet megalakulásának 70-ik évén -  ugyanazon a napon beszél, bemutatva, mit gondolnak a világról. /A balliberális sajtó erről szóló cikke várhatóan megemlíti, hogy a magyar felszólalásra az utolsó napon kerül sor olyan országok között, mint Dzsibuti, Vanuatu, Szudán, Dominica, stb. - a felszólaló országok vezetői közül feltehetően kihagyva a Vatikán küldöttét./

2015. július 29.

2015.07.29.

RT

Az utóbbi évek időjárási viszontagságai eredményeként az USA lakosságának már csaknem 40 %-a van kitéve az áradás kockázatának, idéz a globális sugárzású orosz tévéállomás egy friss tanulmányt.
https://www.rt.com/usa/310915-flood-risk-us-population/

A spanyol tűzoltók hétfőn sztrájkba léptek annak ellenére, hogy lángokban állt több hely Katalóniában és százezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. A tűzoltószolgálat szóvivője közölte, addig sztrájkolnak, ameddig meg nem szüntetik „borzalmas” munkakörülményeiket és nem kapnak több pénzt munkájukért.
https://www.rt.com/news/310899-spain-forest-firefighters-strike/

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/nato-turkey-kurds-strikes-iraq-isil-stoltenberg-ergodan/

A NATO támogatja Törökországot az Iszlám Állam, valamint a szíriai és iraki kurd támaszpontok elleni katonai akciókban. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szervezet brüsszeli központjában tartott rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy „Minden szövetségesünk erősen szolidáris Törökországgal”. Törökország hívta össze a találkozót. Ami némi feszültséget okozott a tagállamok között az az volt, hogy amikor a török csapatok a határt átlépve július 20-án Surucban 32 embert megöltek az IÁ harcosaiból, azzal egyidőben Ankara csapást mért a PKK kurd csoportra is. Az USA a PKK-t terrorszervezetként tartja nyilván, és támogatta az ellene irányuló török légicsapásokat. A találkozón azonban egyes európai vezetők vonakodtak teljes támogatást nyújtani Ankara beavatkozásának éppen az észak-iraki PKK támaszpontok ellen végrehajtott támadások miatt, írja az európai uniós hírportál. Merkel német kancellár arra ösztönözte a török kormányt, hogy mutasson „arányosságot” a PKK elleni harcban és „őrizze meg a 213-ban indult békefolyamatot.” Stoltenberg azonban az amerikai álláspontot osztotta, közölve, hogy a terrorizmus egyetlen formában sem támogatható, így lényegében igazolva a kurd támaszpontok elleni támadást.
 

SPUTNIK NEWS
http://de.sputniknews.com/politik/20150728/303509559.html

Az orosz ügyészség azzal zárta az amerikai National Endowment For Democracy (Országos Demokrácia Alapítvány) nevű szervezet oroszországi tevékenysége vizsgálatát, hogy az ellentétes az alkotmánnyal és veszélyezteti az ország védelmét és biztonságát. A civilszervezet két év alatt 5,2 millió USA dollárnyi összeget fordított arra, hogy az oroszországi választásokat törvénytelennek ismerjék el, politikai demonstrációkat szervezett kormánydöntések ellen, és diszkreditálni igyekezett az orosz haderők fegyveres szolgálatát, olvasható az orosz hírportál angol nyelvű felületén. Olyan amerikai szervezetről van szó, amely az amerikai ideológiát kívánja terjeszteni és minden munkamódszerét ennek a célnak rendeli alá, közölte az ügyészség. Egy július 3-án elfogadott törvény szerint amennyiben egy nem kívánatosnak nyilvánított külföldi szervezet tovább folytatja tevékenységét, akkor annak tagjai maximálisan 15 ezer rubel (280 euró) büntetéssel sújthatók. Vezetjük 50 ezer rubellel és hat évi börtönnel, a jogi személy 100 ezer rubel büntetéssel.

PRESS TV
http://www.presstv.ir/Detail/2015/07/28/422259/Kerry-Israel-trip-Middle-East

John Kerry amerikai külügyminiszter jövő heti közel-keleti útján az Iránnal kötött nukleáris megbeszélések következtetéseiről tárgyal a térség számos országába, de Izraelt elkerüli, jelenti az iráni tévéállomás. „Tel-Aviv dühödten ellenezte Barack Obama elnök erőfeszítéseit a megállapodás létrehozására”. Az elnök Egyiptromba és Katarba látgoat, majd Kelet-Ázsia felé folytatja útját, írja a honlap.

TABLET
http://www.tabletmag.com/scroll/192492/john-kerry-if-iran-deal-crumbles-blame-israel

John Kerry ezúttal nem sejtetett, hanem egyenes kimondta: ha az Iránnal való megállapodást blokkolja az amerikai kongresszus, Izrael a bűnös. Kerry tehát úgy látja – panaszkodik a zsidó ügyekkel foglalkozó portál -, hogy csak az Izrael-barát lobbi pénzek tarthatják vissza a kongresszust attól, hogy meglássa, milyen nagyszerű megállapodást kötöttek Iránnal. Ezen tovább menve azt írja, az amerikai külügyminiszter a fiókból előhúzta azt a kettős kacsát, hogy a zsidóknak kettős lojalitásuk van és pénzen megvesznek mindent és mindenkit. Ilyen antiszemitizmus csak olyan helyeken dívik még, mint Irán, áll a szövegben. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?