Blogolj!

2015. július 28.

2015.07.28.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
http://www.sueddeutsche.de/politik/baden-wuerttembergischer-ministerpraesident-kretschmann-will-zuzug-von-balkan-fluechtlingen-begrenzen-1.2583808

Winfried Kretschmann, Báden-Württemberg tartomány zöldpárti miniszterelnöke készen áll arra, hogy keményebb eljárást vezessenek be a balkáni államokból érkező menekültkérőkkel szemben, tudósít a balliberális német napilap. Gyorsabban kellene kérelmüket elbírálni és az elutasítottakat csak dologi ellátásban kellene részesíteni. Tavaly ősszel Kretschmann pártjával került összetűzésbe, amikor a Bundestagban amellett szavazott, hogy Szerbiát, Macedóniát és Bosznia-Hercegovinát „biztonságos” országnak tekintsék.

 

SALON
http://www.salon.com/2015/07/25/donald_trump_is_an_actual_fascist_what_his_surging_popularity_says_about_the_gop_base/

A népszerű amerikai hírportál Mit árul el Trump gyorsan növekvő népszerűsége a Republikánus Párt magjáról? címmel megjelent cikkét azzal kezdi, hogy a mai politikai vitában mindenütt ott lebeg annak a kockázata, hogy valakit rögeszmés tökkelütöttnek nevezzenek, ha olyan szavakat használ, mint a „fasiszta”. A fasizmus bukása óta a kifejezést olyan mértékben túlhasználták, hogy egy idő óta minden értelmét leveszítette és szinte nincs olyan hosszabbra nyúlt internetes vita, ahol ne bukkanna fel. De Donlad Trump – a felmérések szerint a republikánusok legnépszerűbb elnökjelöltje – esetében azonban van valami a jelzőben. A milliárdos demagóg az embereket rasszista uszítással és diktátori szövegekkel tüzeli fel – sikeresen, legalább is eddig. Trump gátlástalanul használ idegengyűlöletet és harcias nacionalizmust. Annak oka, hogy vezet a közvéleménykutatásokban: a párt magja szereti hallani, amit Trump mond. Ezek az emberek dühösek azért, mert a törvénytelen migránsok fehér nőket ölnek meg, homoszexuális emberek tönkre teszik a házasság hagyományát, stb. E szenvedélyek nagyon hasonlatosak a 20-ik század elején tapasztalt fasiszta szenvedélyekhez.

TIMES OF ISRAEL
http://www.timesofisrael.com/obama-calls-huckabee-holocaust-analogy-ridiculous-sad/

Nem csendesedik el az a botrány, amelyet Mike Huckabee, az amerikai Republikánus Párt egyik elnökjelöltje azzal gerjesztett, hogy kijelentette: az Iránnal kötött atomegyezmény egyenlő Izrael masíroztatásával a kemence bejáratához. /Lásd tegnapi szemlénket./ Obama elnök hétfőn visszautasította Huckabee megjegyzéseit az etióp fővárosban tartott sajtókonferencián. Kijelentette: az iráni atomegyezmény komoly vita tárgyát érdemli, nem pedig ezoterikus kijelentéseket, és azok „nem segít az amerikai emberek informálásában”, tette hozzá. Név szerint említette még Ted Cuz texasi szenátor – republikánus színekben szeretne elnökjelölt lenni – kijelentését, aki azt mondta, az atomegyezmény után nem Irán, hanem Obama a terrorizmus fő támogatója. „Ilyenek vezetik a Republikánus Pártot”, mondta hitetlenkedve az amerikai elnök, majd kifejtette, „eddig nem hallottam egy saját maga lábán megálló érvet” az Iránnal kötött megállapodás ellen.SVT
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/antirasistiskt-pride-anordnas-i-jarva

A svéd hírtévé azt adja hírül portálján, hogy holnap Stockholm muzulmánok lakta körzetében, Jarvában melegek „Pride fesztivált” tartanak. Az eseményt a Svéd Demokraták nevű szélsőjobboldali párt újságjának korábbi főszerkesztője rendezi. A menet érinti még Tensta és Husby körzeteket, amelyek többségi lakossága szintén muzulmán. A demonstrációt bíráló baloldaliak azt rasszistának és provokatívnak minősítették. A baloldal ellendemonstrációra készül attól tartva, hogy csak rossz sülhet ki abból, ha két elnyomott csoportot (melegek, muzulmánok) egymás ellen uszítják.

RON PAUL INSTITUTE
http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2015/july/27/do-we-need-to-bring-back-internment-camps/

 Ron Paul volt amerikai szenátor, az általa létrehozott kutatóintézet igazgatója annak kapcsán írt cikket, hogy a múlt héten Wesley Clark nyugállományú NATO parancsnok azt javasolta, hogy az „illojális amerikaiakat” küldjék internáló táborba, mint tették ezt a II. világháborúban azokkal, akikről a nácikkal való rokonszenvet gyanítottak. Hozzátette: „akkor nem beszéltünk szólásszabadságról, hanem internáltuk őket”. Elmondta, a kormány feladata azok kiválasztása, akikről úgy gondolják, valószínűleg radikálisakká válhatnak.

2015. július 27.

2015.07.27.

DIE PRESSE
http://diepresse.com/home/meinung/dejavu/4785103/print.do

„A politika szennyezői: Cameron és Orbán – Európa reményei” címen a vezető osztrák lapban Hans Winkler vitába száll azokkal, akik szerint egyes politikusok szétverik Európát. A Profil című osztrák hetilap címoldalán Alexisz Cipraszt, David Cameront, Orbán Viktort, Marine Le Pent és Heinz-Christian Strachét mutatta ilyen szétverős politikusokként. A cikk egyszerűen nevetségesnek tartja ezt a beállítást. A felsoroltak közül Cipraszról, Le Penről és Strachéról az a véleménye, hogy súlytalanok Európa sorsát illetően. Cameronnak és a briteknek pedig igazuk van, amikor a brüsszeli centralizmus és az Európai Bizottság „szabályozási dühe” ellen fordulnak. Orbánról azt írja, messze nem olyan fontos az EU-nak, hogy „Puszta-Napóleonnak” nevezzék. Azon kívül mélyen be van ágyazva az Európai Parlament néppárti frakciójába. Orbán olyan jobboldali, konzervatív politikus, akinek gazdasági nézetei igen hasonlatosak a baloldaléhoz. Orbán nem is diktátor és nem is antiszemita.  Nemrégiben a Német Külpolitikai Társaság jelentéséből – melyet a korábbi  SPD politikus, Klaus von Dohnanyi készített – egyértelműen kitűnik, hogy Európában nincs még egy olyan ország és politikus, amelyről és akiről olyan tisztességtelenül írtak, mint Magyarországról és Orbánról. Orbán nem diktátor és nem antiszemita. Ami a miatt Orbán a nyugati füleknek kellemetlenül hangzik a neve az az, hogy nem úgy viselkedik, mint azt elvárnák egy keleti tagállamtól. „Nyugati értékekre” hivatkozik, de nem úgy határozza meg magát, mint azok, akik a nyugati főáramlathoz tartózónak tekintik magukat. A Dohnanyi Bizottság jelentéséből kitűnik, hogy a magyar miniszterelnök reformpolitikája a lakosság széleskörű egyetértésén alapul. Ami pedig az EU-val szemben mutatott lázadó szellemét illeti, bámulatra méltó párhuzamot mutat Cameronnal, olvasható a cikkben.

 SPUTNIKNEWS
http://sputniknews.com/politics/20150726/1025052250.html

Az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja idézi a svéd Dagens Nyheter napilapot, amelynek Marita Ulvskog, az Európai Parlament svéd (és szocialista frakcióbeli) tagja nyilatkozott menekültügyben és azt mondta: „Nem hiszem, hogy egy olyan országnak, mint Magyarország, az Európai Unió tagjává kellett volna válnia.” 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/24/top-banker-usa-werden-gegen-achse-moskau-peking-den-kuerzeren-ziehen/


Folker Hellmeyernek, a Brémai Landesbank vezető közgazdászának semmi kételye sincs afelől, hogy milyen lesz a világgazdasági rendszer jövője: a Moszkva-Peking tengely legyőzi a korábban hegemón Egyesült Államokat, olvasható a német gazdasági-politikai portálon. Az előbbiek hosszú távú stratégia szerint működnek, az utóbbi pedig a rövidtávú profitot tartja szem előtt. Az EU vak engedelmessége miatt a vesztesekhez tartozhat. Már most is Németország és a többi uniós tagállam oroszellenes szankciói rettenetes károkat okoznak a szankciók foganatosítóinak.

 

TIMES OF ISRAEL
Mike Huckabee, az USA egyik republikánus elnökjelöltje szombaton azzal vádolta Barack Obama amerikai elnököt, hogy az izraelieket „a kemence ajtajához” masíroztatja, amiért megbízik Iránban, hogy az betartja az atomprogramja korlátozására kötött megállapodást, írja az angol nyelvű izraeli hírportál. Obama külpolitikáját „az amerikai történelem legfelelőtlenebbjének” nevezte. Huckabee korábban Iránt egy kígyóhoz hasonlította, amelyben nem lehet megbízni és amelyet meg kell ölni. http://www.timesofisrael.com/huckabee-says-obama-leading-israel-to-door-of-oven/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=a1503c6810-2015_07_26&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-a1503c6810-55140925


John Kerry amerikai külügyminiszter Izraellel kapcsolatban arra pénteken New Yorkban a Külpolitikai Tanács ülésén arra figyelmeztetett, nagyon kínos lenne számára és az USA hitelét ásná alá globálisan, ha az amerikai kongresszus /lobbinyomásra/ visszautasítaná az Iránnal kötött több hatalmi megállapodást. „Obama elnök kezdeményezését utasítaná vissza és azt mutatná, hogy amikor a külügyminisztérium külföldön tárgyal, semmit nem jelent, mert 535 külügyminiszter van”, utalt Kerry az amerikai kongresszus tagjai teljes létszámra. Mondatait azonnal visszautasította Michael Oren, volt washingtoni izraeli nagykövet, az izraeli Kulanu Párt tagja, aki kijelentette, ha az amerikai törvényhozók visszautasítják az atomegyezményt, azt „kizárólag” amerikai érdekek alapján teszik.

http://www.timesofisrael.com/israeli-minister-rejects-kerrys-intimidation-on-iran-deal/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=a1503c6810-2015_07_26&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-a1503c6810-55140925

 

EURACTIV.com
http://www.euractiv.com/sections/europes-east/russia-prepares-seize-western-assets-316589

Az orosz kormány jóváhagyott egy törvénytervezetet, amely szerint minden figyelmeztetés nélkül lefoglalhat külföldi vagyont. Az uniós portál a döntést  szemet szemért lépésnek tekinti azután, hogy több nyugati bíróság határozatát követően orosz cégek külföldi vagyonát foglalták le.

2015. július 24.

2015.07.24.

DEUTSCHE WIRTSCHAFT NACHRICHTEN

Az oroszországi szankció egyre hatalmasabb mértékben hat ki a német gazdaságba. Most az Oroszország irányuló német export csökkent drasztikusan az év első négy hónapjában: tavaly hasonló időszakban 34 %-kal több értékben exportált Németország Oroszországba, írja a német gazdasági-politikai portál.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/24/sanktionen-italienische-exporte-nach-russland-brechen-ein/

* * *

Az olasz gazdaság drámai mértékben csökkent az orosz szankciók nyomában, olvasható a német gazdasági lapban. Vállatok most ara kényszerülnek, hogy célzott lépésekkel, mint orosz vállalatokkal kialakított közös partnerséggel tartsák meg eddigi piaci részesedéseiket. Számukra azonban a törékeny olasz gazdaságban a fejlődés fenyegetésnek néz elébe. Ernesto Ferlenghi, a Confindustria ipari egyesület – mely különösen felelős az oroszokkal fenntartott kapcsolatokért – elemzése szerint 2014-ben az olasz-orosz kereskedelem volumene 22,9 %-kal csökkent és 29 %-kal csökkent az Oroszországba irányuló olasz export összege. Ez az olasz exportőröknek nagy millió euró veszteség naponta.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/24/sanktionen-italienische-exporte-nach-russland-brechen-ein/

SPUTNIK NEWS

Mistral helyett „Tengeri vihar”: A franciák által az Oroszország elleni bojkott miatt le nem szállított repülőgép anyahajó helyett Szent Pétervárott bemutatták a Tengeri vihar nevet kapott orosz repülőgép anyahajót. A 23000E jelzést kapott, többfunkciós repülőgép anyahajó iránt máris érdeklődés mutatkozik többek között Kínából és az Egyesült Arab Emírségekből is. A 330 méter hosszú, 40 méter széles hajón 90 repülőgép fér el, és e tekintetben a világ legnagyobbja, azaz megelőzi az amerikai Nimitz osztályba tartozó repülőgép anyahajókat.

http://de.sputniknews.com/militar/20150722/303413307.html

* * *

A Krím-szigeten tartott népszavazás megelőzte azt a véres forgatókönyvet, mint amire a Donbasszban került sor, jelentette ki Thierry Mariani, a Krím félszigetre látogatott francia parlamenti küldött vezetője. Hozzátette, ha nem a referendum útját követték volna, ott talán a luganszkihoz és a donyeckihez hasonló eseményekre került volna a sor, tette hozzá.

http://sputniknews.com/politics/20150723/1024973435.html

* * *

A szétlőtt, szétbombázott luganszki repülőtér újjáépítésén dolgozó munkások hatalmas amerikai fegyverraktárt találtak, amelyekben egyaránt tároltak kézi- és nehézfegyvereket, mint például Stinger rakétákat. Az USA korábban tagadta, hogy halált okozó fegyvert szállít az ukránhadseregnek és a vele szövetséges egységeknek. Július elején azonban a washingtoni ukrán nagykövet elárulta, hogy Kijev már rég kap fegyvereket a Nyugattól. http://de.sputniknews.com/politik/20150722/303415208.html

 

EUOBSERVER.com

Annak ellenére, hogy az NDK-t és az NSZK-t elválasztó berlini fal 25 éve már leomlott, a politikailag egyesült Németország két része még mindig „figyelemre méltóan különbözik egymástól”, derült ki egy szerdán kiadott jelentésből, számol be róla az uniós szakportál. A kommunista kelet és a demokratikus rendszerben törés nélkül élt nyugat között a különbség mindenben érzékelhető. Az emberek fejlődési szintjében, a gazdasági erejükben, gazdagságukban, hogy mit örökölnek, mennyi földjük van. A munkanélküliek száma is jobb az NSZK területén. A különbségek maradtak annak ellenére, hogy az egyesítés után a német állam egészen a mai napig hatalmas összegeket fizet azért, hogy a két országrészt összehozza. De még az autómárkák kedveltsége is más. Nyugaton a BMW, Keleten a Skoda a sztár. A keletnémetek 38 %-a gondolja azt, hogy a nyugatnémetek arrogánsak, míg a nyugatnémeteknek ezt csak 7 %a gondolja magáról.

https://euobserver.com/news/129749

* * *

Kérdésessé vált Európában a repülőgépes utasok biztonsága, miután egyre nagyobb a száma az olyan eseteknek, amikor egy robotgép majdnem ütközött egy utasszállítóval. E hét elején egy Lufthansa gép majdnem összeütközött a varsói Chopin nemzetközi reptér közelében. Július 22-én pedig egy Airbus A320 szárnya haladt el a gép alatt 6 méterrel repülő dróntól. Az EU jelenlegi, robotgépekre vonatkozó szabályzata csak a 150 kg fölötti gépekre vonatkozik. Brüsszel már dolgozok egy olyan szabályzaton, amely bármilyen súlyú drone-t tekintetbe vesz.

https://euobserver.com/justice/129748

2015. július 23.

2015.07.23.

EL PAÍS

http://politica.elpais.com/politica/2015/07/22/actualidad/1437566748_112464.html

A spanyol király szerdán este igen súlyosnak ítélte meg a katalán elnök, Artur Mas kihívását, mely szerint arra készül, hogy egyoldalúan kikiáltják a tartomány függetlenségét, amennyiben az elszakadás hívei nyerik a szeptember 27-i autonóm katalán választásokat. Mas kijelentése visszafordíthatatlan, ítélte meg azt VI. Fülöp.

RTDeutsch

http://www.rtdeutsch.com/26786/inland/bevor-es-fuer-alle-und-alles-zu-spaet-ist-willy-brand-kreis-der-spd-fordert-neuausrichtung-deutscher-russlandpolitik/

„Mielőtt mindennek és mindenkinek túl késő lesz” címmel az SPD Willy Brand /volt német kancellár/ Köre a német Oroszország-politika új irányultságát követeli tegnap nyilvánosságra hozott közleményében, amely el kíván fordulni az Oroszországgal folytatott konfrontációs politikától. Az elsőként aláíró 28 politikus közé tartozik az SPD egyik régi nagysága, Egon Bar, Willy Brand egykori „keleti politikájának” kidolgozója. Az orosz nyelvű globális tévéállomás német honlapján a levél teljes egésze olvasható.

LE MONDE

http://www.lemonde.fr/politique/article/2015/07/21/dix-deputes-francais-vont-se-rendre-trois-jours-en-russie-puis-en-crimee_4692915_823448.html

Tegnap a francia nemzetgyűlés tíz tagja elutazott Moszkvába, majd a Krím félszigetre. Az utazást június 26-a óta készítik elő, írja a vezető francia lap. E honatyák egyike sem ért egyet az Oroszország ellen életbe léptetett szankciókkal. A francia külügyminisztérium a nyilvánosság értésére adta, hogy nincs ínyére az utazás.

GERMAN PEOPLE

http://german.people.com.cn/n/2015/0721/c209052-8923823.html

A német nyelvű kínai hírportál arról számol be, hogy 23 gigawatt nettó teljesítménnyel jelenleg Kína a világon a hatodik legnagyobb magenergia gyártó. A klímaváltozás elleni harc jegyében a pekingi kormány elhatározta, hogy a nem fosszilis égő anyagok részesedését Kína első rendű energiafogyasztásában 2020-ra 15 %-ra növeli. Az amerikai energiatájékoztatási hatóság (EIA) szerint Kína atomerőműveinek teljesítményét 58 gigawattra kell fokoznia és további 30 gigawattnyi erőmű teljesítményt kell még a jelenlegi mellett megépítenie.

SPUNTIKNEWS

http://sputniknews.com/art_living/20150722/1024919527.html

Az orosz hírügynökség angol nyelvű kiadásában exkluzív interjú olvasható a társadalmi aktivistaként is ismert, világhírű Noam Chomsky nyelvész professzorral, az MIT tanárával. Chomsky arra figyelmeztetett, hogy a nagy nyugati médiakonszernek szándékosan manipulálják az emberek tudatát, progpagandát terjesztenek, és megszervezik a tömegek szokásait és véleményét. Chomsky szerint „A média művi igényeket hoz létre, atomizálja az embereket és egymástól elválasztja őket, miközben arra ügyel, hogy a közemberek ne zavarják a politikai eliteket. A nagyobb média konszernek az embereket ’a fogyasztás engedelmes, elszigetelt atomjaivá teszik és a ’kellő’ véleményük van, melyek nem zavarják a politikai eliteket”. Mint a New York Times és a Washington Post, amelyek hatalmas pénzeket költenek az emberi gondolkodás manipulálására.

PRAVDA

http://english.pravda.ru/news/hotspots/22-07-2015/131423-Depardieu-0/#

Gérard Depardieut ukrán nemzetbiztonsági fenyegetéssé nyilvánították, olvasható az angol nyelven kiadott orosz nyelvű lapban. Az ukrán kulturális minisztérium helyezte a világhírű francia színészt azon művészek listájára, akik – szerinte – fenyegetik az ország nemzetbiztonságát. Ezt a francia színész annak a kijelentésének köszönheti, hogy „szereti Oroszország és Ukrajnát, mely része Oroszországnak”. E döntés hatálybalépésétől kezdve Dépardieu neve nem említhető a tömegmédiában és olyan film sem mutatható be a mozikban, amelyekben szerepel. Dépardieu-nek 2003-ban orosz állampolgárságot adományoztak. A színész már korábban elmondta, nagyon szereti Putyin elnököt, jól ismeri Janukovics volt ukrán elnököt és hogy szereti az ukránokat. 

2015. július 22.

2015.07.22.

EUOBSERVER.com

Bill de Blasio tegnap kijelentette, az EU cserbenhagyta Olaszországot a menekültkérők és migránsok ügyében, idézi a Vatikánba látogatott New York-i főpolgármestert az uniós szakportál. Európa nem mutat szolidaritást az olyan, a migráció teürletén frontvonalba került országokkal, mint Olaszország és Görögország. https://euobserver.com/justice/129732

                                                                *             *             *

Izrael külügyminiszter helyettese arra szólította fel az uniós országokat, hogy ne finanszírozzák a baloldali civil szervezeteket, amelyek „befeketítik” Izrael nevét. Civpi Hotoveli ezt több uniós diplomatának mondta, akikkel Izraelben az elmúlt napokban beszélt. Az Arutz Sheva hírportálnak tegnap így nyilatkozott: „Követeljük azon európai államoktól, amelyek több millió euró támogatást adnak, hogy azonnal állítsák le a delegitimizációs szervezetek közvetlen támogatását, mely civil szervezetek az emberjogi szervezetek köntösében tevékenykednek”. https://euobserver.com/foreign/129734

 

XINHUA
http://news.xinhuanet.com/english/2015-07/21/c_134431389.htm

A kínai hírügynökség sanghaji  beszámolójában arról tudósít, hogy tegnap hivatalosan megnyitották a BRICS Bankot (BRICS országok: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika), más néven az Új Fejlesztési Bankot. A bank a kínai pénzügyminiszter szerint „egészséges módon egészíti ki a meglévő nemzetközi pénzügyi rendszert és új utakat keres a kormányzati modellekben”. A bank feladatait rögzítő BRICS csúcson – amelyet július 7-én tartottak az oroszországi Ufa városában – úgy döntöttek, hogy annak egyik fő feladata lesz az infrastruktúra projektek finanszírozása elsősorban a BRICS országokban.

RT.com

Az ukrán ultranacionalista Jobboldali Szektor hatezer támogatója tegnap este tüntetett a kijevi Majdan téren a kormány lemondását követelve. Dmitrij Jaros, a mozgalom vezetője közölte, a demonstráció „az ukrajnai forradalom új szakaszát” jelenti, adja hírül a globális orosz televízióállomás. Az állomásnak nyilatkozó Neil Clark londoni újságíró /aki nemrégiben is dicsérte a magyar kormány unortodox gazdaságpolitikájának bátorságát/ kijelentette, hogy „Ukrajna iszonyú helyzetben van; gazdaságilag sokkal rosszabbul áll, mint két évvel ezelőtt Janukovics elnöksége idején”. Hozzátette, az ultranacionalisták előmozdítják a helyzet destabilizálását, miközben „Porosenko elnök éppen azokat az embereket támadja, akik őt hatalomra segítették”.  http://www.rt.com/news/310396-ukraine-right-sector-revolution/

 

                                                               *             *             *

Az Egyesült Államokban  2013-ban a gyermekek mintegy 22 százaléka a szövetségileg megállapított szegénységi küszöb alatt élt. 2008-ban, a válság kezdeti évében 18 százalékuk, mint olvasható az Annie E. Casey Alapítvány 2015 Kids Count Data Book című jelentésében. Ez 16,1 millió, szegénységben élő gyermeket jelentett két évvel ezelőtt. A Pew Research Center júliusi jelentése szerint az afrikai-amerikai gyermekek csaknem 40 százaléka él szegénységben.

 

PRESS TV
http://presstv.com/Detail/2015/07/21/421230/Iran-Syria-UN-Zarif-Mistura-AmirAbdollahian

Az iráni külügyminiszter az ENSZ szíriai külön megbízottjának, Staffan de Misturának kijelentette, a Szíriában és Irakban tevékenykedő terroristáknak és militánsoknak nyújtott külföldi támogatás okozza a humanitárius tragédiát és instabilitást e két közel-keleti országban, jelenti az iráni hírtévé. Mistura elmondta, az ENSZ új politikai megközelítést keres, hogy békés és demokratikus úton oldja meg a Szíriában folyó válságot.

RON PAUL INSTITUTE
http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2015/july/20/iran-agreement-boosts-peace-defeats-neocons/

Ron Paul, volt amerikai szenátor, az általa alapított, a békét és gazdasági felvirágzást segítő intézetének honlapján írt cikkében azt a véleményét fejti ki, hogy a múlt héten Iránnal megkötött egyezmény Obama elnökségének legkiemelkedőbb eseménye, amely csökkentette, hogy az Egyesült Államok megtámadja Iránt. A hadiipari és neokonzervatív lobbi viszont nem adja fel a megállapodással szembeni ellenállását. Már most szervezik a média- és kongresszusi kampányaikat, hogy az egyezményt megfúrják a kongresszusban, de ez az erőfeszítésük valószínűleg sikertelen lesz.

 

 

SPUTNIK NEWS
http://sputniknews.com/europe/20150720/1024837759.html

A lett állam Nyelvi Bizottsága hangsúlyozottan ajánlotta  az ország elnökének, az e hónapban hivatalába lépett Raimonds Vejonisnak,  hogy csak lettül beszéljen a lett médiának. Az elnök közölte, olyan nyelven fog válaszolni továbbra is, mint amilyen nyelven a kérdést kapta, feltéve, ha ismeri a nyelvet. Lettország lakosságának egy harmada orosz anyanyelvű, tudósít az orosz hírügynökség. 

2015. július 21.

2015.07.21.

DER STANDARD

http://derstandard.at/2000017915464/Anfang-und-Ende-des-kosovarischen-Exodus

Az év elején Ausztriában még minden harmadik menekültkérelmet koszovóiak nyújtották be. Néhány hónap alatt számuk drasztikusan csökkent, írja a balliberális osztrák lap. „Per arsye ekonomike mik ka azil ne Austri” („Gazdasági okokból nem jár menekült státusz Ausztriában”), hirdette az osztrák belügyminisztérium vastagon szedett, vörös színű, teljes oldalas hirdetményében, amelyet koszovói lapokban helyezett el. E februárban foganatosított „unortodox lépések” egyszerűen az osztrák menekültügyi statisztikai adatokból olvashatók ki: 2014 közepéig az 1,8 millió koszovói állampolgárból csupán néhány tucat kért Ausztriában nemzetközi védelmet, viszont az év vége felé kezdődött a nagy kivándorlás. Télen már havonta ezren érkeztek a balkáni országból. Ez valamennyi menekültügyi kérelem 29,5 %-át jelentette. Az igazi indíték az óriási arányú koszovói munkanélküliség: több mint 35 %-os, a 15 és 24 év közöttiek esetében pedig 60 százalék feletti. Az egy főre jutó 3600 dolláros bruttó nemzeti termék Európában a harmadik legrosszabb Moldova és Ukrajna után. Az osztrák belügyminisztérium meg van győződve arról, hogy a drasztikus bevándorlási csökkenés oka a februári médiakampányuk eredménye.

 

CNBC
http://www.cnbc.com/2015/07/20/whos-winning-on-greece-krugman-or-germany.html

Paul Krugman, a New York Times-ban rendszeresen író híres közgazdász, a megszorítások „buzgó bírálója”, olvasható az amerikai televíziós csatorna portálján, súlyosan kritizálta a görög kormányt, amiért elfogadta a durva adózási- és reformintézkedéseket. Ugyanazon a hét végén Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter nyíltan megkérdőjelezte a Nobel-díjas Krugman ismeretét az európai monetáris unióról. Krugman korábban arra ösztönözte a görög kormányt, hogy utasítsa vissza a hitelezők javaslatait annak fejében, hogy a Görögországban a készpénz blokkolást feloldják. A követeléseket őrültségnek és a nemzeti szuverenitás teljes szétverésének nevezte. Amikor azután az athéni kormány zöld utat adott a reformoknak, Krugman vasárnap a CNN-nek kijelentette, hogy túlértékelhette a görög kormány hozzáértését. A görög kormány azt gondolta, hogy egyszerűen jobb feltételeket követelhet anélkül, hogy lenne alternatív terve, tette hozza.

EUOBSERVER.com

„Az EU sürgeti Izraelt, hogy állítsa meg egy beduin falu elpusztítását” címmel a vezető uniós portál arról számol be, hogy az uniós külügyminiszterek hétfői nyilatkozata szerint „Szusziában és Abu Nvar helységekben a palesztin házak és infrastruktúra lerombolása a lakosság kényszerű áttelepítése érdekében” része egy olyan szélesebb méretű telepesi terjeszkedésnek, amely „súlyosan fenyegeti a két állam megoldást”. A rombolás gyerekeket is érint. https://euobserver.com/foreign/129717

 

                                                               *             *             *

Hollandia és Lengyelország orosz nyelvű hírügynökséget indít az orosz propaganda ellen. Ezt Bert Koenders holland külügyminiszter jelentette be hétfői, brüsszeli sajtókonferenciáján. https://euobserver.com/foreign/129724

 

FARS NEWS
http://english.farsnews.com/print.aspx?nn=13940428000448

Iraki önkéntes erők jelentették, hogy vasárnap lelőttek egy olyan robotgépet, amely Anbar tartományban kémkedett. Közölték, hogy az Iszlám Állam gépének roncsain olvasható a „Made in Israel” felirat, jelentette az iráni hírügynökség.

 

SPUTNIK NEWS

Az Európai Unió azt tervezi, hogy a krími tatárokat (krími törököket) folyamatosan elnyomott krími kisebbségnek mutassa be, és az ebből remélt konfliktust arra használja, hogy Törökország  és  Oroszország közé éket verjenek, figyelmezteti Ankarát és Moszkvát egy német nyelvű török lap, a Deutsch Türkische Nachrichten, amely felszólítja a két ország kormányát, tegyenek ellenlépéseket. Ezek közül a legfontosabb lenne, hogy a krími tatároknak széles körű nyelvi és kulturális autonómiát biztosítsanak. Brüsszelt a lap ugyanakkor azzal vádolja, hogy a kisebbségek ügyében kettős mércét alkalmaz. http://sputniknews.com/politics/20150718/1024777918.html

 

                                                               *             *             *

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett Izrael katonai védelme mellett és a Közel-Kelet legmodernebb katonai rendszereivel látja el az országot, mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Tel-Avivban tartott sajtókonferenciáján. http://sputniknews.com/politics/20150721/1024856205.html

 

                                                               *             *             *

A témába vágó másik cikkében a hírügynökség Washingtonból arról tudósít, hogy Carter védelmi miniszter új fegyverek tömegével kívánja segíteni Izraelt, hogy „megmentse az Iránnal kötött egyezménnyel szembeni ellenállást”.  http://sputniknews.com/us/20150721/1024858289.html

 

2015. július 20.

2015.07.20.

DAILY MOTION
http://www.dailymotion.com/video/x2yeqix_faschismus-in-ungarn-ungarische-garde-magyar-garda-magyar-nacik_news

A nemzetközi videomegosztó két nappal ezelőtt, július 18-án tette ki ezzel a címmel új videóját: „Fasizmus Magyarországon, Magyar Gárda, magyar nácik – hírek”. Július 20-án reggel 7 órakor a kitett hírnek nulla követője és egy megtekintése volt. /Az egyetlen megtekintés e szemle készítőjétől származik./

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/18/tausende-fluechtlinge-fliehen-aus-griechenland-in-richtung-norden/

A görögországi kényes helyzet ahhoz vezetett, hogy több ezer oda érkezett migráns megindult Észak-Európa felé, írja a német gazdasági-politikai lap. E migránsok Macedónián és Szerbián át igyekeznek majd észak-nyugat felé. Európában ez pánikreakciót váltott ki. Horst Seehofer bajor miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a menekülteket szigorú intézkedésekkel fogják távol tartani. 

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
http://www.sueddeutsche.de/politik/2.220/fluechtlinge-ungarn-in-deutschland-1.2572546

„Bajorország, a német Magyarország” címen a balliberális müncheni szerkesztésű lap arról ír, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök el akarja riasztani a menekülteket és ebben az „Orbán Viktor ellenszenves menekültpolitikáját tekinti mintaképének”.  „Hogy ezt miként értik a menekültgyűlölők, azt a lángokban álló menekültotthonok mutatják”, olvasható.

 

SPUTNIK NEWS

Egy izraeli bíróság visszautasította emberjogi csoportok keresetét, hogy felfüggesszék menekültkérők hazazsuppolását Ugandába és Ruandába azzal, hogy ott őket nem fenyegeti emberi jogaik megsértése. /A Freedom House nevű amerikai szervezet értékelése szerint a két ország nem szabad./
http://sputniknews.com/middleeast/20150719/1024805447.html

                                                                              *             *             *

Izraeli hatóságok egy fél évre bezárattak egy, az Izraelben élő palesztinoknak műsort sugárzó palesztin tévéállomást, a Palestine 48-at azzal, hogy annak adásai Izrael „szuverenitását” fenyegetik. A 48-as szám 1948-ra utal, amikor 700 000 palesztint űztek el otthonából. http://sputniknews.com/middleeast/20150718/1024781752.html

                                                               *             *             *

Az ukrán-orosz határon  „Európai védőfalat” építenek az ukránok. A harkovi térség kormányzója, Igor Rajnin közölte,  az előkészítő munkálatok befejeződtek. http://de.sputniknews.com/politik/20150718/303342262.html

                                                               *             *             *

BBC

A republikánus színekben az amerikai elnöki székre pályázó Donald Trump milliárdos dühöt váltott ki, amiért John McCain vérig sértette. A szenátor öt és fél éven át volt hadifogoly az amerikaiak Vietnam elleni háborúja idején.  Trump kijelentette, hogy McCaint csak azért tekintik hősnek, mert elfogták. Hozzátette: „Olyan embereket szeretik, akiket nem fognak el”. /John McCain korábban a magyar miniszterelnököt „neofasiszat diktátornak” nevezte./  Trump korábban az USÁ-ba tartó mexikói migránsokat jellemezte bűnözőkként. http://www.bbc.com/news/world-us-canada-33583898

                                                               *             *             *

Janisz Varufakisz, a napokban lemondott görög pénzügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a görögországi gazdasági reformprogram kudarcra van ítélve és a programot „a valaha létezett legkatasztrofálisabb makroökonómiai kezelési programnak” nevezte. http://www.bbc.com/news/world-europe-33578778

 

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/07/20/world/asia/in-china-a-supercity-rises-around-beijing.html?emc=edit_ae_20150719&nl=todaysheadlines&nlid=47356534&_r=0

A kínai kormány úgy döntött, hogy Peking körzetét integrálja a fővárossal és 130 milliós megapoliszt alakít ki belőle, szupergyorsvonatokkal kapcsolva össze a Kansas szövetségi államnál is nagyobb területet.


EJP
http://ejpress.org/index.php?option=com_content&view=article&id=52922&catid=10k

A Charleroi labdarugócsapat szurkolói Hitler karlendítések mellett antiszemita szlogeneket kiáltoztak az izraeli Betar Jerusalem elleni belgiumi európa ligás mérkőzésen. A belga média ezt a videón rögzített bizonyítékok ellenére elhallgatta és csak azt a tényt említette, hogy az izraeli szurkolók füstbombákat és lángoló petárdákat hajigáltak, jelenti az európai zsidó hírügynökség.

BYLINE
https://www.byline.com/project/13/article/170

A független amerikai újságírást támogató honlapon Norman Finkelstein három részes tanulmányában támadja az Amnesty International, a világ legnagyobb emberjogi szervezetének a jelentését a tavaly nyári gázai háborúról és azt izraeli propagandának minősíti.   A jelentés lábjegyzetében a londoni szervezet többször idézi az izraeli külügyminisztérium magyarázkodásait, de kihagyja a legnagyobb gázai emberjogi szervezet beszámolóit a tömeggyilkos, 18 ezer gázai otthont elpusztító háborúról.

 

NATURAL NEWS
http://www.naturalnews.com/050411_Russia_GMOs_agriculture.html

Arkadij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, Oroszország mezőgazdasága semmiféle genetikailag módosított terméket (GMO) nem tolerál a jövőben sem. Hozzátette, ezzel az országban az élelmiszerek a „világon a legtisztábbak közé tartozik majd”. Szemben Európa számos országával, Oroszország jelenleg sem importál ilyen, rákot és elhízást kiváltó termékeket, áll a természetes életmóddal foglalkozó portálon.

 

2015. július 17.

2015.07.17.

THE GUARDIAN
http://www.theguardian.com/business/2015/jul/16/merkel-gambling-away-germanys-reputation-over-greece-says-habermas

Jürgen Habermas filozófus, az európai integráció egyik intellektuális jelképe, lesújtó bírálatok sorát mondta Angela Merkel német kancellárról. Azzal vádolta, hogy Athénnel szemben mutatott keményvonalas pozíciójával eljátssza azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel korábbi nemzedékek építették fel Németország háború utáni tekintélyét. Habermas, a Frankfurti Iskolaként ismert filozófusi kör korábbi tagja most először szólalt meg a hétfőn Görögországgal szemben kidolgozott feltételekről és azokat a Ciprasz-kormány „megbüntetésének” bélyegezte. Szó szerint ezt mondta: „Félek, hogy a német kormány…egyetlen éjszaka alatt eljátszotta azt a politikai tőkét, amelyet egy jobb Németország halmozott fel egy fél század alatt”, nyilatkozta a brit baloldali Guardiannek. Hozzátette, korábbi német kormányok „nagyobb politikai érzékenységet és posztnacionalista mentalitást mutattak”. Az európai értelmiségiek egyik legtekintélyesebbje így fogalmazott: „Németország szégyentelenül csupaszította le magát Európa legfőbb fegyelmezőjének, és első ízben német hegemóniát hirdetett meg Európa fölött.”

THE INDEPENDENT

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/angela-merkel-makes-palestinian-girl-facing-deportation-from-germany-cry-on-television-10393719.html

Angela Merkel német kancellár megríkatott egy Németországba menekült palesztin kislányt. Az ezt bemutató videónak hatalmas – és a kancellárra nézve – negatív sikere lett. A kislány, Named asz Rim folyékony németséggel mondta a Rostockba látogató kancellárnak, hogy Németországban szeretne tanulni. „Nem fair, hogy mások élvezhetik itt az életet, én nem tehetem”, tette hozzá. Merkel rutinjából kilépve azt mondta, „Igen, a politika olykor kemény. Te nagyon aranyos vagy, de tudod, több ezer palesztin menekült él libanoni palesztin menekült táborokba, és ha azt mondom, gyertek mindnyájon, és jöhettek  mindnyájan Afrikából, akkor mindannyian jöhettek. És ezzel nem tudunk megbirkózni.” Mire a tévékamerák kereszttűzében álló palesztin kislány zokogni kezdett és a reakciókra külön twitter számla született. A nézők ilyen bejegyzéseket írtak. „a kancellár minden fronton megbukott, mint ember”.
SPUTNIK

Az orosz hírügynökség német nyelvű portálja számol be, hogy egy évvel a maláj MH17-es légi áratának Kelet-Ukrajna fölött történt lelövését követően légiközlekedési szakemberek saját, 16 oldal terjedelmű  vizsgálati jelentésüket tették közzé az interneten. Ebből kiderül, hogy a 298 személyt szállító gépet egy izraeli levegő-levegő rakéta lőtte le.
http://de.sputniknews.com/panorama/20150716/303306003.html

A legkorruptabb amerikai hivatal segíti majd a kijevi kormány korrupció elleni harcát. Az elkövetkező két hónapban amerikai vámhivatalnokok érkeznek Kijevbe és Ogyesszába, hogy tapasztalataikat ott megosszák ukrán kollégáikkal, miként lehet harcolni a korrupció ellen. Ugyanakkor az amerikai vámhivatal tisztjei közül tartóztatnak le legtöbbet az Egyesült Államokban korrupció vádjával. Az számít a legkorruptabb rendőrségének.
  http://sputniknews.com/europe/20150716/1024722140.html

 

THE WALL STREET JOURNAL
http://www.wsj.com/articles/al-qaeda-fights-on-same-side-as-saudi-backed-militias-in-yemen-1437087067

E héten a Szaúd-Arábia által támogatott helyi milicisták, az Egyesült Arab Emírségek és az al Kaida terrorszervezet katonái ugyanazon az oldalon harcoltak a héten, hogy átvegyék Jemen második legnagyobb városának, Ádennek az uralmát az Irán-barát huti lázadóktól, írja a globális amerikai lap. Washington számára Jemen nagy dilemmát jelent. Nemrégiben még Jemen jelentette az amerikai globális, terrorellenes stratégia sarkkövét, amikor a hutik elkergették a Washingtonnal együttműködő kormányt. Az USA azután olyan szaúdi vezetés alatt álló koalíciót támadott, amely megkezdte márciusban a hutik elleni légitámadásokat. Csakhogy a szaúdi királyság a jemeni al-Kaidához fordult segítségért. Ennek eredményeként az USA globális szövetségese most ugyan arra az oldalra került, mint a világ legnotóriusabb terroristái.

2015. július 16.

2015.07.16.

UNSER TIROL.com
http://www.unsertirol24.com/2015/07/14/der-orf-und-orbans-ungarn/

Az ORF és Orbán Magyarországa címmel igen terjedelmes cikket jelentetett meg Reynke de Vos újságíró-történész arról a három évvel ezelőtti botrányos adásról, amelyet az osztrák közszolgálati televízió sugárzott Magyarországról és amely ellen Dr. Eva Maria Barki bécsi ügyvéd jogi eljárást indított, amiért a műsor a tényeket eltorzította és politikailag egyoldalúan kezelte. A szerző részletesen ismerteti az ORF vezérigazgatójának, Alexander Wrabetznek a jogi eljárás megindításával párhuzamosan beadott panaszlevélre adott elutasító válaszát azzal, hogy az adás kiegyensúlyozott volt. A műsornak már a címe is – Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától – magán viseli  Andrea Morgenthaler és Paul Lendvai  alakításának és fazonírozásának kézjegyét. A vitaműsorban részt vett Lendvai és a vele világnézetileg egyívású Ungváry Rudolf író, valamint a klubrádiós Váradi Júlia, és Pröhle Gergely külügyminisztériumi államtitkár, Hans Kaisser, a budapesti Konrad-Adenauer Alapítvány korábbi képviselője, valamint Stefan Ottrubay a kismartoni Esterhazy Alapítvány vezetője /akinek nézetei „véletlenül” teljes mértékben egybeesnek a Lendvai-Ungváry képviselte ideológiával/. A szerző ismerteti, hogy a műsor vetítése után Orbán-ellenességükről ismert újságírók /elsősorban Bernhard Odehnal és Gregor Mayer/ készen álltak cikkeikkel ráerősíteni a műsor mondanivalójára, Orbánt Horthy restaurációval vádolva, „Orbánisztánról” írva, majd azt, ami Magyarországon történik „kvázi diktatúrának”nevezve, erős antiszemita és soviniszta beütésekkel vádolva a kormányt. Ami a műsorban és a cikkekben támadott korrupciót illeti, de Vos felteszi a kérdést, hogyhogy az ORF-nek oly hosszú időn át Magyarországon ténykedő tudósítójának, Ernst Gelegsnek mindez nem szúrt szemet szocialista-SZDSZ-es koalíciók idején?  

 

POLITICO.eu
http://www.politico.eu/article/slovenia-turns-itself-around-greece-bailout-bank-crisis/

Az uniós szakportál arról ír, hogy a Balkán félszigeten van egy ország, az euróövezet tagja, amelynek nem volt szüksége külső segítségre a válság után. Míg Görögország felkészül a kívülről ráerőltetett újabb megszorítási menetre, Szlovénia magát húzta ki a bajból. Szlovéniában a válság sújtotta bankokat 4,8 milliárd euróval segítették ki. E pénz saját kötvényeikből származott, és nem fordultak a trojkához (IMF, EKB, Európai Bizottság) segítségért. Amikor 2013 decemberében a szlovének bejelentették, hogy megmentik bankjaikat – melyek többsége állami bank -, mindenki „egy második Ciprust” emlegetett, várva arra, hogy Ljubljanának mikor kell majd nemzetközi mentőcsomagot kérnie, mikor szenvednek veszteséget a betétesek, és mikor következnek be a drámai méretű kiadások megnyirbálása. Nem történt meg és a végeredmény jobb volt a vártnál.  2013 telén konszenzus uralkodott abban, hogy a GDP 2014-re mínusz 1 %-kal zsugorodik. Helyette 2,6 %-os gazdasági növekedés következett be.    Vagyis 3,6 %-kal jobb a megjósoltnál.

 

FARS NEWS AGENCY
http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940423000041

Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának jelentése szerint a Szíriából menekülők száma átlépte a 4 milliót, ami egy nemzedéken belül egyetlen konfliktusból származóan a legnagyobb menekült népesség, jelenti a perzsa hírügynökség. Negyed millió ember vesztette életét. További 840 000 sérült meg. Több ezer ember élete végéig tartó csonkolást szenvedett. Az ENSZ különféle szervezetei képtelenek annyi pénzt szerezni, hogy segítsenek az emberek gyógyításában, otthonteremtésben és táplálásában azon milliók számára, akik elmenekültek golyó tépte, vagy földdel egyenlővé tett városaikból. Az exodus pedig egyre nő, a nemzetközi segélyek összege egyre csökken. A térség minden országa megnyitotta kapuit a menekültek előtt, de a létesítmények rogyadoznak a hatalmas embertömeg miatt. Jelenleg a segélyezők képtelenek a mintegy hat millió szíriait táplálni, akik vagy magában az országban maradtak, vagy a környező térségben élnek. Ha nem érkeznek további pénzösszegek, idén fél millió ember halhat éhen. Igen nagy a valószínűsége annak, hogy a téli hónapokban 1,7 millió ember marad üzemanyag és fedél nélkül. Ugyanakkor „tragikus arról hallani, hogy az Egyesült Államok térségben lévő arab szövetségesei több száz millió dollár értékű fegyvert és pénzt áramoltatnak ’jó’ terroristáiknak. Ezek nagy része éppen azon szélsőségeseknek a kezébe jut, akik a regionális stabilitást és a globális biztonságot fenyegetik: az ISIL-nak és az al-Kaedának. Miközben senki nem kérdezi, mindez hogyan és miért történik. 

2015. július 15.

2015.07.15.

THE NEW YORK TIMES
http://www.nytimes.com/2015/07/15/opinion/an-iran-nuclear-deal-that-reduces-the-chance-of-war.html?emc=edit_ee_20150715&nl=todaysheadlines&nlid=47356534

Az Egyesült Államok vezető lapjában olvasható, az iráni megállapodásról szóló szerkesztőségi állásfoglalás már az első bekezdésében leszögezi, hogy az „erős, ellenőrizhető egyezmény korlátozza Irán azon képességét, hogy atomfegyvert fejlesszen ki az elkövetkező 10 – 15 évben.” Az egyezmény nem csak Iránt akadályozza meg abban, hogy atomfegyverhez jusson, de arra is alkalmas, hogy átalakítsa a közel-keleti politikát.  Ha Iránnak a megállapodás szerint életbe lévő körülmények között bármikor is eszébe jutna atomfegyverhez jutni, egy évre lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelő robbanóanyagot fejlesszen ki egyetlen bombához – szemben a mai helyzettel, amikor ezt hónapok alatt meg tudná tenni. Netanjahu izraeli miniszterelnök az egyezményt „történelmi hibának” nevezte. Ő, akár az amerikai kongresszus republikánusai és a republikánus elnökjelöltek többsége már évek óta elleneznek bármiféle egyezményt Iránnal anélkül, hogy valamilyen alternatívát felkínáltak volna. De az egyezmény csak az első lépés. A kongresszus szavaz róla. Netanjahu megígérte, hogy legyőzi. Obama elnöknek lehet, hogy be kell váltania ígéretét és vétót emelnie egy kongresszusi elvetés után.


 

SPUTNIK
http://sputniknews.com/europe/20150714/1024589005.html

Az Európai Bizottság korábbi elnöke, Romano Prodi, aki Olaszország miniszterelnök is volt, kijelentette, hogy a hétfői görögországi segélycsomag nem fogja elhárítani annak  katasztrofális hatását, amelyet egy megbontott Európa gyakorolhat Athénra. Korábban a témában azt is kijelentette, hogy a Brüsszelben elért egyezmény „elhárította a legrosszabb forgatókönyvet, de nem oldotta meg magát a problémát”.

Thaiföldön módosították a korrupció elleni törvényt, és ez így most már halálbüntetést ír elő jelentős mértékű korrupcióra.
http://sputniknews.com/asia/20150714/1024585164.html 

 

EURACTIV.DE
http://www.euractiv.de/sections/finanzen-und-wirtschaft/griechenland-hilfen-merkel-kann-sich-nicht-auf-ihre-gesamte

Merkelnek nem biztos teljes frakciója támogatása a Bundestag pénteki szavazásán a görög segélycsomagról, írja az uniós szakportál. A baloldal (Die Linke) várhatóan nem szavaz rá. Egy második szavazás esetében új segélycsomagról kell szavazni.  Két CDU-s képviselő már most közölte, hogy nemmel szavaz. Hans-Péter Friedrich, a CSU frakciójának helyettes vezetője kételyeit fejezte ki az athéni kormány reformígéreteivel kapcsolatban, és úgy nyilatkozott a Bild nevű bulvárlapnak, hogy „Egy szavukat sem hiszem el a görög kommunistáknak”.

 

THE WALL STREET JOURNAL
Kína meglepetést okozott, hogy az év második negyedévében is 7 %-os növekedést ért el, írja az amerikai pénzügyi körök lapja. A legtöbb megfigyelő ennél kisebb növekedésre számított.
http://www.wsj.com/articles/china-surprises-with-7-growth-in-second-quarter-1436927081

Kína jelentős előnyt húz az iráni egyezményből, ugyanis a szankciók után jelentősen növelheti az Iránból származó kőolaj behozatalát. Peking iráni olajimportját már az Iránra vonatkozó tegnapi megállapodás előtt megkezdte olajkereskedelmének növelését Teheránnal. Kína jelentős befektetéseket hajtott végre az energia- és infrastruktúra projektekbe Iránban, amihez kapcsolódik, hogy tavaly a két ország közötti olajkereskedelem az egy évvel korábbihoz képest 30 %-kal nőtt. http://www.wsj.com/articles/oil-thirsty-china-a-winner-in-iran-deal-1436909582?tesla=y


TASS
http://tass.ru/en/world/808746

Az amerikai külügyminisztérium emberjogi díjjal tüntette ki Azimzan Aszkarov kirgíz állampolgárt, akit korábban etnikumok közötti békétlenség szításáért volt elítélve. Tömeges zendülést is rendezett, amely után,  2010-ben, mintegy fél ezren haltak meg. A kirgizisztáni külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminisztérium díjátadását, mert az etnikai feszültségeket gerjeszthet az országban, írja az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?